Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Angelino en de drie koningen – een Napolitaanse kerststal als Gouden Boekje

We zijn dol op de Napolitaanse kerststallen. Niet alleen de herders en de drie koningen komen dan Jezus bewonderen. Nee, de Napolitaanse kerstkribbe is dik bevolkt met allerhande dorpsbewoners, van straatmuzikanten tot de bakker, van de wasvrouw tot de scharensliep, van de plaatselijke landloper tot de waard en de kwakzalver.

Op dit fenomeen baseerde Koos Meinderts een schitterend kerstverhaal, met in de hoofdrol Angelino. Dit Italiaanse jongetje – met zijn onafscheidelijke trommel – is de eerste die de drie koningen aan ziet komen. Hij kondigt hun komst aan met enthousiast tromgeroffel en vertelt aan iedereen die het maar horen wil dat er hoog bezoek op komst is.

Angelino-de-drie-koningen (2a)

Hij klopt aan bij de burgemeester, waarschuwt de mooiste meisjes van het dorp en snelt naar de bakker om ook hem te verwittigen. Het grappige is dat alle dorpelingen denken dat de koningen speciaal voor hen op weg naar het dorp zijn. De mooie meisjes snellen naar huis om zich nóg mooier te maken; de koningen zoeken immers vast een bruid. En de bakker duikt meteen met zijn handen in het bloem, omdat hij zeker weet dat de koningen komen voor het lekkerste brood van het land.

Als de koningen dan eindelijk in het dorp arriveren, breekt er bijna ruzie uit. Gelukkig weet Angelino met zijn trommel de vrede te bewaren. Hij helpt de koningen te vinden waar ze naar op zoek zijn – het kerstkindje. Alle dorpsbewoners gaan natuurlijk mee en zo verzamelt zich een kleurrijke menigte rondom de kribbe – net als in de Napolitaanse kerststal.

Angelino-de-drie-koningen (2) Angelino-de-drie-koningen (3)

Er zitten mooie verwijzingen in naar het oorspronkelijke kerstverhaal, waardoor het verhaal voor kinderen én volwassenen fijn om te lezen is. Zo is de waard enorm trots op zijn herberg, en zegt hij tegen Angelino, die hem vertelt over de koningen: ‘Laat ze maar komen, plaats genoeg in de herberg.’

Ook de illustraties zijn voor jong en oud een feestje. Annette Fienieg heeft de Italiaanse sfeer perfect weten te vangen, met oog voor detail. Kijk maar eens naar het sjerp van de burgemeester en de fiaschi (wijnmandjes) die in de herberg worden geserveerd. De laatste platen, met het hele dorp rondom de kribbe en Angelino tevreden trommelend onder toeziend oog van een lieflijke engel, zou je zo in willen lijsten. Met recht een Gouden Boekje!

Angelino en de drie koningen is een ideaal cadeau voor Sinterklaas en Kerstmis – en niet alleen voor kinderen. Het is gemaakt in samenwerking met Museum Catharijneconvent in Utrecht, waar elk jaar in december een mooie Napolitaanse kerststal te zien is.

Angelino-de-drie-koningen (1)

Angelino en de drie koningen | Koos Meinderts | illustraties: Annette Fienieg | ISBN 9789047617778 | € 7,99 | uitgeverij Rubinstein | bestel Angelino en de drie koningen via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *