Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mijne is de beste – de perfecte spaghetti bolognese

Is er ooit mooier spaghetti bolognese gegeten dan in The Godfather? ‘Hey, come over here, kid. Learn something. You see, you start out with a bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in som tomatoes, tomato paste. You fry it. You make sure it doesn’t stick. You get it to boil. You shove in all your sausage and your meatballs, hey? And a little bit o’ wine. An’ a little bit o’sugar. And that’s my trick.’ Een prachtige scène waarin Al Pacino tussen twee maffiatelefoontjes door te horen krijgt wat het geheim is van spaghetti bolognese.

spaghetti-bolognese

Spaghetti bolognese – dat is wat er in het noorden vaak gemaakt wordt van het originele Italiaanse recept, dat natuurlijk officieel gegeten dient te worden met tagliatelle. Dat is eigenlijk de eerste en enige kanttekening die we kunnen maken bij De mijne is de beste, een origineel boek over, juist, spaghetti bolognese.

In dit boek proberen Filip, Jurgen en Sven recepten voor bologensesaus te ontfutselen aan tal van Vlaamse Italofielen of Vlaamse Italianen. Samen runnen ze het Brusselse café Monk, dat beroemd is om zijn unieke spaghetti bolognese. Ze zijn geïntrigeerd door dit gerecht uit de Italiaanse keuken en zoeken naar bijzondere verhalen rondom de bolognese, naar authentieke recepten, naar unieke ingrediënten (ook al horen die niet in het eigenlijke recept) en naar de eigen draai die de door hen geraadpleegde liefhebbers aan de bolognese hebben gegeven.

Al die verhalen, tips, geheimen en recepten bundelden de drie Belgen in De mijne is de beste – hét spaghetti bolognese-boek. Het resultaat is een smakelijk geheel van bijna 200 pagina’s. Met unieke recepten om thuis uit te proberen (maar serveer de sauzen dan wel met tagliatelle, volgens de Italiaanse traditie), maar ook met allerlei adressen om je in het Vlaamse tegoed te doen aan dit Italiaanse culinaire erfgoed. Laat je inspireren door de Bolo à la Monk, de Bolognese van Duizend-en-een-nacht, de Pickles-bolognese of de Bolo goes ‘raw’!

Bolognese-Monk-Marleen-Daniels-De-mijne-is-de-beste-2foto: Marleen Daniëls

Wij maakten de bolognesesaus à la Monk: ‘We gingen op zoek naar de allerbeste producten voor onze saus. Voor de tomaten kwamen we terecht in Napels en de pasta halen we in het dorpje Gragnano. En we maken de bolognesesaus een dag op voorhand. Zo hebben de ingrediënten de tijd om helemaal in elkaar te kruipen en trekt alle smaak in het vlees. Zalig! Na meer dan een jaar sleutelen is het recept eigenlijk nog steeds niet af. Ik blijf eraan werken. Tot het de perfectie benadert.’

Bolognese-Monk-Marleen-Daniels-De-mijne-is-de-bestefoto: Marleen Daniëls

Voor de Bolo à la Monk heb je nodig (voor 4 personen): 1 kilo varkensgehakt, olijfolie, 2 wortelen (fijngesneden) , 2 stengels selderij (fijngesneden), 2 uien (fijngesneden), 1 teentje knoflook (fijngehakt), 1 kilo gepelde tomaten (uit blik), 1 eetlepel tomatenpuree, bouquet garni van tijm, laurier, salie en rozemarijn, 2 eetlepels (liefst homemade) ketchup, 2 eetlepels sweet chilisaus, peper en zout.

Bak het gehakt aan in een scheut olijfolie. Voeg de wortelen, de selderij, de uien en de knoflook toe en laat 5 minuten meestoven. Voeg de gepelde tomaten, de tomatenpuree en het bouquet garni toe. Laat ongeveer 4 uur sudderen. Verwijder dan het bouquet garni. Breng de saus op smaak met de ketchup, de chilisaus, peper en zout. De Brusselse heren serveren de saus met spaghetti, wij dus met tagliatelle – maar smaken zal het allebei!

Alle andere recepten, tips en verhalen vind je in

De-mijne-is-de-beste

De mijne is de beste | Filip Jans, Jurgen & Sven Campens | ISBN 9789022330944 | € 24,99 | Manteau | bestel De mijne is de beste via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *