Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

J.K. Place Firenze – een vijfsterren thuis in Florence

Doe je ogen even dicht, sluit alle geluiden om je heen buiten en waan je samen met ons in hartje Florence, op het Piazza Santa Maria Novella. Hoewel dit plein meteen naast het drukke station van Florence ligt, is het een oase van rust. De schildpadjes van Giambologna torsen ongestoord hun obelisken, de wind lijkt de wolken door het raam in de prachtige façade van de kerk te blazen terwijl de kerkklokken statig het volle uur beieren.

chocolade-bonbon-Rivoire-Florence

In het rustigste hoekje van het plein wacht J.K. Place Firenze, een uniek boutique hotel, op ons. We mogen er een nachtje slapen, om de bijzondere sfeer van het hotel te ervaren. Want, zo hoorden we van general manager Claudio Meli, dit hotel mag dan een hoge vijfsterrenplus-status hebben, het doet in alles zijn best om géén hotel te zijn. Wie hier over de drempel stapt, komt thuis, thuis in Florence.

JKPlace-Florence (9)

Dat blijkt als we zelf over de drempel stappen, ietwat verwaaid dankzij een Toscaanse novemberstorm. We worden hartelijk verwelkomd en mogen plaats nemen in de lounge. Nog geen vijf minuten later is de herfststorm vergeten en genieten we van een schuimige cappuccino en een schaaltje koekjes. We nemen de details in de lounge in ons op: mooie kunstwerken, een enorme collectie kunstboeken waar je als gast heerlijk in kan grasduinen, een open haard en een heerlijke geur die dit alles omringt.

We vragen signor Meli naar deze geur, die speciaal voor J.K. Place Firenze gemaakt blijkt te zijn door Dr. Vranjes, ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het hotel, in 2013. Een snelle rekensom maakt duidelijk dat J.K. Place Firenze de deuren voor het eerst opende in 2003, het jaar waarin Saskia voor het eerst voet op Florentijnse bodem zette. Mooi om zo’n bijzonder jaartal met bijzondere ervaringen te delen!

JKPlace-Florence (12)

Na de lounge bewonderd te hebben, zijn we ook wel benieuwd naar onze kamer. We gaan op zoek naar de receptie voor de check-in, maar die blijkt niet te vinden. Bewust, zo blijkt, want een hotel dat een tweede thuis wil zijn, houdt er ook een huiselijke inrichting op na. Dat betekent een intieme bibliotheek in plaats van een receptie. De houten wanden vol boeken over Florence, Toscane en kunst en een schitterend, origineel houten plafond maken deze ruimte tot een perfecte werkplek.

Datzelfde geldt voor onze kamer. Hoewel de meeste ruimte wordt ingenomen door een heerlijk hemel(s)bed, staat er aan het voeteneinde een fijn bureautje. Veel tijd om te schrijven is er echter niet, want de mooie ruimtes van het hotel vragen om een ontdekkingstocht. Bovendien vinden we op onze kamer een gidsje met allerhande insider’s tips voor Florence, samengesteld door Claudio Meli – en daar willen we er ook een paar van ontdekken.

JKPlace-Florence (5)

Van die tips doen we later verslag, want zoals gezegd is er alleen al binnenshuis genoeg te zien. Dat begint al bij de trap naar boven, naar de kamers. Hier prijkt een negentiende-eeuwse buste van Minerva, plus een serie achttiende-eeuwse etsen die je tree voor tree naar boven begeleiden. Onze kamer is op de tweede verdieping, op de overloop, ’s avonds prachtig verlicht door echte kaarsen in grote lantaarns. De huiselijke maar toch chique en stijlvolle inrichting is van de hand van architect Michele Bönan, een jonge Florentijnse architect die tekende voor J.K.’s karakter.

JKPlace-Florence (10)

Helemaal boven wacht een spectaculaire blik op Florence. Vanuit een van de badkamers van het penthouse kijk je zo op de kolossale koepel van de Duomo. Ook het dakterras biedt een blik op de letterlijke highlights van de stad. Voor ons nu te koud om echt te gaan zitten, maar we komen hier volgende zomer zeker terug voor een aperitivo op het dak!

JKPlace-Florence (7)foto: J.K. Place Firenze

Nu genieten we van een aperitivo in de lounge (al is er ook een net nieuwe bar, die net als het restaurant ook geopend is voor niet-gasten).

JKPlace-Florence (4)

Daarna schuiven we aan voor het diner. En net als in de andere ruimten van J.K. Place geldt ook in de keuken de ‘thuis’-filosofie. Je schuift als het ware aan bij vrienden – vrienden die weliswaar goed kunnen koken – of bij oma. De recepten zijn allemaal puur Toscaans, met hier en daar wel een eigen touch maar overwegend bereid volgens grootmoeders recepten.

JKPlace-Florence (11)

We genieten van lekker knapperig gefrituurde mozzarella met rauwe ham, een salade van artisjokken en citroen, fluweelzachte pompoencrème en tortellini mama style, met een saus van cinta senese. Allemaal vergezeld van een poëtische wijn, van een vriendelijke bediening die graag vertelt over de herkomst van de producten en recepten en afgesloten met een gezellig potje mandarijnenijs.

JKPlace-Florence (3)

De volgende ochtend verwennen we onszelf eerst met een lekker warme douche en schrijven we een uurtje in de luxe, zachte badjas. Zo hebben we weer voldoende trek om alles van het uitgebreide ontbijtbuffet te proeven. Het leuke is dat je samen met alle gasten aan de grote, walnotenhouten tafel ontbijt (al kun je uiteraard ook op je kamer of in de lounge ontbijten).

JKPlace-Florence (8)

Ieder krijgt een mandje met allerlei broodsoorten en verder biedt het buffet zoete cakes, muffins, taarten naar Toscaans recept (wij genoten van een heerlijke crostata) en koekjes, jam, zalm, mozzarella, tomaat, Parmezaanse kaas, verse sapjes, fruit… Cappuccino, koffie of thee wordt aan tafel geserveerd, waarbij theeliefhebbers kunnen kiezen uit een groot assortiment van Via del Tè, dé theewinkel in Florence.

JKPlace-Florence (6)

We genieten dan ook lekker lang van het ontbijt, want hoe thuis we ons ook voelen bij J.K. Place Firenze, dit krijgen we thuis toch niet elke dag voorgeschoteld. Alleen al voor al deze lekkernijen gaan we binnenkort ook graag weer even terug, naar de brunch die J.K. Place Firenze elke zondag organiseert, met Toscaanse traditie en een warm welkom als belangrijkste ingrediënten.

Ook genieten van een vijfsterren thuis in Florence? Op de website van J.K. Place Firenze vind je alle informatie over de kamers, de suites en het penthouse. Zoals gezegd kun je er ook alleen terecht voor een aperitivo, diner of zondagse brunch. Je vindt J.K. Place Firenze aan Piazza Santa Maria Novella 7, hartje Florence.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *