Home » Italiaans eten » Recepten » Risotto met lentegroenten uit ‘Vegatopia – Het kookboek’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Risotto met lentegroenten uit ‘Vegatopia – Het kookboek’

Ciao tutti! Vandaag koken we uit Vegatopia – Het kookboek, een kleurrijke jubileumuitgave die vanaf vandaag in de winkel ligt. Vegatopia maakte het boek ter ere van hun twintigjarige bestaan – reden voor een culinair feestje!

9789046818732.pcovr.01.vegatopia.indd

Vegatopia – Het kookboek staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis. Naast originele gerechten, zoals bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisù, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals de risotto met lentegroenten die we vandaag met jullie delen. Het is immers eindelijk lente – en met deze risotto zet je het voorjaar ook meteen op tafel.

Zoals de schrijvers al aangeven: ‘Het is echt niet moeilijk: het enige dat een goede risotto nodig heeft, is tijd en een beetje liefde. Deze risotto is natuurlijk het lekkerst met verse tuinbonen en doperwten, maar die zijn alleen in de vroege zomer verkrijgbaar. Diepvries is gelukkig een prima alternatief.‘ Heerlijk om dit weekend te maken om te vieren dat het lente is!

Vegatopia-kookboek-lenterisotto-Annemieke-Dubbeldemanfoto: Annemieke Dubbeldeman

Voor 2 personen heb je nodig: 250 gram tuinbonen (gedopt gewicht, ongedopt 700 gram, diepvries kan ook) | 2 sjalotjes (circa 20 gram) | 2 groentebouillonblokjes | 2 eetlepels olijfolie | 150 gram risottorijst | 200 ml witte wijn | 150 gram doperwten (vers of diepvries) | 2 eetlepels mascarpone | 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

Dop de verse tuinbonen of laat de diepvriesbonen ontdooien. Voor een extra frisse groene kleur kun je de tuinbonen dubbel doppen. Dit wil zeggen dat je het bruine schilletje eraf haalt. Snipper de sjalotjes. Breng 1 liter water met de bouillonblokjes in een pan aan de kook.

Verwarm de olijfolie in een hapjespan op matig vuur, voeg de sjalotjes toe en fruit ze 2 minuten. Ze moeten glazig worden maar niet kleuren. Voeg nu de rijst toe en zet het vuur laag. Bak de rijst 2 minuten.

Giet de wijn erbij en laat deze verdampen tot het rijstmengsel de wijn bijna heeft opgenomen. Schenk een soeplepel bouillon in de pan en roer regelmatig door. Voeg, steeds als de risotto de bouillon bijna heeft opgenomen, een nieuwe schep bouillon toe. Dit duurt circa 20 minuten.

Voeg halverwege, dus na 10 minuten, de tuinbonen en erwtjes toe. Proef na 20 minuten of de risotto gaar is. Deze moet romig van structuur zijn, met nog een lichte bite.

Zet dan het vuur uit, voeg de mascarpone en Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Laat de risotto 2 minuten staan en serveer.

Tip: voor een vegan versie laat je de mascarpone en Parmezaanse kaas weg, en voeg je als laatste een scheut goede olijfolie toe.

Nog meer heerlijke recepten zonder vlees of vis vind je in

9789046818732.pcovr.01.vegatopia.indd

Vegatopia – Het kookboek | Annemieke Dubbeldeman, Ellen Webbink & Tertia Wiedenhof | uitgeverij Nieuw Amsterdam | bestel Vegatopia – Het kookboek via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *