Eindelijk, weekend! Geen wekker, lang ontbijten en bij een tweede cappuccino uitstippelen wat te doen en vooral wat te eten de rest van het weekend. Naar de markt, de delicatessenzaak of een duik in de voorraadkast om van de lunch een feestje te maken. Met wat zoets toe – want ook dát is weekend.
Ben je net zo dol op risotto als wij? Verras jezelf en je gasten dan eens met deze winterse risotto met chocolade uit het nieuwe kookboek Weekendlunch. Ideaal om het overschot aan chocoladeletters op een heerlijk Italiaanse manier weg te werken – en de beste combinatie van twee keer troosteten die we ooit proefden!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 750 milliliter melk | 250 milliliter slagroom | 25 gram boter | 300 gram risotto | 3 eetlepels suiker | 1 kaneelstokje | 75 gram melkchocolade
Bereidingswijze
Breng de melk met de slagroom tegen de kook aan en neem de pan van het vuur. Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Roer er de risotto door en bak tot de korrels glanzen.
Roer telkens een flinke scheut warme melk door de rijst en laat opnemen. Voeg ook de suiker en het kaneelstokje toe. Kook de rijst in vijftien tot twintig minuten zachtjes gaar. Roer regelmatig.
Rasp de chocolade fijn. Meng van het vuur de helft van de chocolade door de warme rijst. Schep de risotto op vier borden en bestrooi met de rest van de chocolade.
Variatietips
Op deze risotto kun je eindeloos variëren: met witte chocolade en verkruimelde amaretti, of met twee blikken kokosmelk (van 400 milliliter) in plaats van de melk, en dan warme kersen erbij. Roer er aan het einde ook eens vier eetlepels mascarpone of crème fraîche en wat fijngehakte basilicum of munt door, voor een extra romige risotto. Lekker met frambozen.
Zoete supplì
Met z’n twee? Maak dan zeker ook de hele portie voor vier personen. Met de rest van de risotto maak je krokante supplì, gefrituurde rijstballetjes. Rol van de afgekoelde en in de koelkast stevig geworden risotto balletjes ter grootte van een walnoot. Stop er eventueel nog een blokje chocolade in.
Rol de rijstballetjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Herhaal de ei- en paneerlaag nog een keer. Frituur de supplì in drie tot vier minuten goudbruin en krokant. Serveer ze warm met frambozensaus.
Nog veel meer heerlijke weekendrecepten, waarvan een groot aantal met Italiaanse stijl, vind je in
Weekendlunch – 103 recepten voor het ultieme weekendgevoel
Janneke Philippi
ISBN 9789045200781
€ 24,95
Karakter Uitgevers
Goed idee, komen die chocoladeletters idd ook op :)!!!