Ga op pad met onze City Walks!

Risotto met saffraan, sovrano en mascarpone

Zoals beloofd delen we vanmiddag een recept uit het kook- en kijkboek Duizend mijlen, 1001 smaken. We kozen voor een heerlijk zachte risotto, prachtig goudgeel gekleurd door de saffraan.

saffraan-risotto (2)

Voor 4 personen heb je nodig: 1 zoete witte ui | 2 eetlepels olijfolie | boter | 350 gram risottorijst | 6 dl droge witte wijn | 6 dl kippenbouillon | enkele draadjes saffraan | een takje rozemarijn | 75 gram vers geraspte sovrano* | 75 gram mascarpone | peper en zout

saffraan-risotto (1)

*Sovrano is een kaas die lijkt op Parmezaan of Grana Padano. Hij wordt gemaakt van een mix van buffel en koemelk en rijpt minstens 18 maanden. Door de buffelmelk is sovrano wat romiger dan Parmezaan of Grana Padano en heeft hij een nootachtige, wat scherpere smaak.

Pel de ui en snipper hem fijn. Fruit de ui in de olijfolie met een klontje boter zonder dat de stukjes verkleuren. Warm de bouillon alvast. Voeg de rijst toe en roer goed om, zodat alle korrels bedekt worden met een laagje boter/olijfolie.

Schenk de wijn erbij, voeg de saffraan toe en laat de rijst alle wijn opnemen. Roer voorzichtig. Doe de rozemarijn en een flinke lepel bouillon bij de rijst. Blijf goed roeren en voeg steeds een volgende lepel bouillon toe als alle vloeistof is opgenomen.

Enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de risotto roer je de sovrano en de mascarpone erdoor. Breng de risotto op smaak met peper en zout, roer nog een keer goed door en serveer de goudgele pracht als hij nog goed warm is.

Nog veel meer recepten die hun oorsprong vinden langs de route van de Mille Miglia vind je in

Duizend-mijl-1001-smaken-Peter-De-Clercq

Duizend mijl, 1001 smaken | Peter De Clercq | met foto’s van Heikki Verdurme | ISBN 9789401420327 | € 29,99 | uitgeverij Terra Lannoo | bestel Duizend mijl, 1001 smaken via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *