L’Art de la table is een kookboek dat is ontstaan vanuit vlinders in de buik voor het mediterrane gebied, de gebruiken, de geuren en kleuren die we maar al te goed kennen van vakanties aan de Middellandse Zee. Lekker buiten leven en langdurig tafelen tijdens zwoele avonden aan zee zijn de inspiratiebronnen van auteur en fotografe Gintare Marcel.
Gintare Marcel is opgevoed met veel liefde voor eerlijk en heerlijk eten. Wat begon aan de familietafel, ontwikkelde zich tot muze voor de goede keuken. Gintare werd geboren in Litouwen, maar woonde en werkte in heel Europa, tot ze zich recent in Nederland vestigde.
In L’Art de la table neemt ze je mee naar allerlei gebieden aan de Middellandse Zee, waar ze samen met haar man veel reisde. Ze deelt bekende en onbekende recepten voor culinaire geneugten die meteen een vakantiegevoel oproepen, van pasta, soepen en borrelhapjes tot hoofdgerechten, allemaal voorzien van smakelijke foto’s.
Gintare laat je met haar foto’s ook de plaatsen zien waar ze zelf zo van houdt, van de marktvrouw op straat en het café op de hoek tot het familiediner in de tuin met kinderen en vrienden.
Over Italië schrijft ze: ‘Italië is zonder twijfel het land van een paar van de allerlekkerste creaties met pasta en risotto, soms ver weg verstopt in oude dorpen op bergtoppen en in de meest eenvoudige trattoria’s. De variatie is eindeloos en tijdens elke nieuwe reis, zelfs naar een plek die ik al ken, ontdek ik iets nieuws en inspirerends, en nieuwe manieren om gerechten te serveren.’
Wij maken een heerlijk hartverwarmende risotto met Guinness en paddenstoelen. Gintare: ‘Het Guinnessbier geeft er een heel aardse grondtoon aan, die perfect samengaat met de paddenstoelen. Wees royaal met de tijm: die voegt een heerlijk accent toe aan deze risotto.’
Wat heb je nodig?
Voor vier personen heb je nodig: 45 gram boter | 250 gram portobello, eekhoorntjesbrood of andere paddenstoelen, in plakken | zout en versgemalen peper | 1 eetlepel extra vergine olijfolie | 1 sjalot, gesnipperd | 200 gram arboriorijst | 1 teen knoflook, licht gekneusd | paar takjes verse tijm | 120 milliliter Guinness | 750 milliliter tot 1 liter groentebouillon | 50 gram Parmigiano Reggiano, geraspt | 1 tot 2 eetlepels verse bladpeterselie, fijngehakt
Hoe maak je de risotto?
Verhit 30 gram boter in een pan en bak daarin de paddenstoelen. Bestrooi met zout en peper en zet even weg. Verhit in dezelfde pan de overgebleven boter met de olijfolie en bak de sjalotsnippers een paar minuten, tot ze zacht worden. Voeg de rijst, knoflook en tijm toe en bak al roerend een minuutje mee.
Schenk het bier erbij en laat onder af en toe roeren koken tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Roer er dan op dezelfde manier de bouillon door, in gedeelten, tot de rijst gaar is (dat duurt ongeveer twintig minuten). Je houdt misschien wat bouillon over.
Haal de knoflook en tijm er dan uit, roer de paddenstoelen door de rijst en maak de risotto romig met de Parmezaanse kaas door de rijst. Proef en voeg zo nodig nog een beetje peper toe. Garneer met peterselie en serveer.
Veel meer Italiaanse en mediterrane recepten vind je in
L’Art de la Table – de smaken van de Mediterranée | Gintare Marcel | ISBN 9789402600384 | € 24,95 | Aerial Media Company