Kookboekenschrijfster en foodstyliste Janneke PhilippiDeze link opent in een nieuw tabblad is dol op pasta, risotto en gnocchi. ‘Het is simpel, dankbaar voor elk moment en verveelt nooit.
In mijn nieuwe boek hoop ik je vooral veel inspiratie te geven voor nieuwe pasta-, risotto- en gnocchirecepten. Gerechten die je keer op keer op tafel zet en die je nieuwe favorieten in je kookrepertoire worden.’
Dat zal zeker lukken, want één blik op de foto’s en recepten in Pasta, risotto & gnocchi zorgt voor een honger die maar moeilijk te stillen is. Of je nu een snelle pasta voor een doordeweekse avond zoekt of bijzondere gnocchi voor een etentje met vrienden, Janneke heeft het allemaal voor je verzameld.
Je vindt in het boek natuurlijk klassiekers als spaghetti, penne en lasagne, maar ook pasta risottata, gevulde grote pastaschelpen, gnudi, fregola sarda en gnocchi alla romana. Zelfs voor verstokte pasta- en risottoliefhebbers als wij valt er nog genoeg nieuws te proeven!
Dat komt ook en vooral doordat Jannekes recepten weliswaar altijd vertrouwd zijn, maar door een originele twist ook altijd weer nét even anders. Heerlijk! Ook fijn: dankzij de korte ingrediëntenlijst, met toegankelijke producten, en een korte, duidelijke bereidingswijze staan veel van de pasta’s en risotto’s binnen een half uurtje op tafel.
Wij mogen het heerlijk herfstige recept voor risotto met radicchio, spek en gorgonzola met jullie delen. Janneke: ‘Voor deze risotto gebruik ik alleen water. Bouillon is absoluut niet nodig: het spek, de gorgonzola en de Parmezaanse kaas geven ‘m een fantastische hartige smaak!’ Oordeel zelf en geniet van deze rijke risotto!
Voor vier personen heb je nodig: 25 gram roomboter | 2 sjalotten, fijngesnipperd | 200 gram gerookt gezouten spek, in blokjes | 300 gram risottorijstDeze link opent in een nieuw tabblad | 2 theelepels venkelzaad | 400 gram radicchio, in reepjes | 150 ml rode wijn | 150 gram gorgonzola, verbrokkeld | 50 gram geraspte Parmezaanse kaas | 2 flinke handen pittige rucola
Smelt de boter in een wijde pan met dikke bodem. Fruit de sjalot een minuut. Schep het spek erdoor en bak in vier minuten zachtjes uit. Schep de rijst en het venkelzaad erdoor en bak tot de rijstkorrels glanzen en glazig zijn. Voeg de radicchio toe en bak nog vier minuten.
Schenk de wijn in de pan. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg een liter warm water in drie porties toe. Laat de rijst elke portie water zachtjes kokend opnemen alvorens de volgende portie toe te voegen. Roer regelmatig en kook de risotto in vijftien tot achttien minuten beetgaar.
Neem de pan van het vuur. Schep de gorgonzola, de Parmezaanse kaas en peper naar smaak door de risotto. Schep de rucola erdoor en serveer meteen zodat de blaadjes nog knapperig zijn. Buon appetito!
Pasta, risotto & gnocchi – Bij Janneke thuis | Janneke Philippi | fotografie & vormgeving: Serge Philippi | ISBN 9789045209838 | Uitgeverij Karakter