Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Picenum – proef de authentieke smaak van Le Marche

Picenum verkoopt Italiaanse producten in Nederland. Hierin zijn ze, zoals jullie waarschijnlijk wel weten, bij lange na niet de enige. Maar wat Picenum anders maakt dan andere merken, is dat ze alleen de meest authentieke producten naar Nederland halen, de producten die Italianen zelf in de keuken gebruiken.

Het productaanbod van Picenum is relatief eenvoudig: koffie, olijfolie, pasta en wijn. De producten zelf zijn echter absoluut niet eenvoudig te noemen. Alleen de állerbeste producten belanden in de webshop – en dat proef je!

Picenum is opgericht door de familie Rosier. De ouders en hun drie kinderen kwamen al jaren in Italië en werden, net zoals wij, verliefd op de Italiaanse keuken en de cultuur rondom het eten. Elke keer dat ze terugkwamen in Nederland, bleek het lastig om deze ervaring in eigen land te evenaren.

Al gauw ontstond het idee om dan zelf maar de beste producten te zoeken en deze mee te nemen naar Nederland. In eerste instantie alleen voor eigen gebruik, maar dankzij enthousiaste reacties van familie, buren en vrienden groeide dit beetje bij beetje uit tot meer. Zo kunnen ze de smaak van de authentieke Italiaanse keuken delen met andere Italiëliefhebbers.

De authentieke producten van Picenum komen uit Le Marche, de regio waar ze het liefst verblijven en inmiddels ook een huis gebouwd hebben. Het eigenzinnige karakter van deze regio en de prachtige reeks producten trok hen hier naartoe.

Ook de naam Picenum komt hier vandaan. In de tijd van de Romeinen gaf de Romeinse keizer Augustus deze streek namelijk de naam Picenum, als verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners. Voor de komst van de Romeinen werd dit gebied namelijk bewoond door twee volken, de Piceni en de Senonische Galliërs. Later werd de naam gewijzigd in Le Marche (of zoals wij in het Nederlands zeggen, De Marken).

Het verleidelijke aanbod bestaat zoals gezegd uit koffie, olijfolie, pasta en wijn. Maar het is niet zomaar koffie, olijfolie, pasta en wijn. Ze komen stuk voor stuk van een specifieke producent. Zo komt de wijn exclusief van bekroond wijnhuis Saputi, de olijfolie van het biologische A Taste Of Passion, de koffie van de traditionele Italiaanse koffiebrander Romcaffè en de pasta van pastarestaurant Terra Nostra.

Het zijn allemaal familiebedrijven, met ongekende passie voor hun producten. En juist daar zit de kracht van Picenum, want deze passie proef je terug in alle producten die het merk aanbiedt. Van een heerlijk eigenwijze Passerina-wijn, gemaakt van een eeuwenoude druivensoort die vrijwel alleen in Le Marche lekkere wijn oplevert, tot koffiebonen van Romcaffè die een espresso opleveren zoals hij in Italië smaakt.

Deze koffiebranderij lichten we graag nog wat meer uit. Want al meteen sinds de oprichting van Romcaffè, in 1925, reisde eigenaar Elio Romagnoli de wereld rond om de smaak van de klant te analyseren. Ruim negentig jaar later behoort Romcaffè tot de meest geavanceerde koffiemakers van Europa, waar op duurzame wijze koffie wordt geproduceerd met een unieke smaak, die niet gaat vervelen.

In tegenstelling tot veel grote branderijen hanteert Romcaffè voor ieder type koffieboon een eigen brandwijze, waarbij eerst per soort gebrand wordt en daarna pas de melange wordt samengesteld. Hierdoor belanden alleen de beste smaken in je kopje.

Het koffieaanbod van Picenum begint bij de huisblend van Romcaffè, de Miscela Espresso, een gebalanceerde melange van arabica en robusta – de traditionele Italiaanse espresso voor elke dag. Daarnaast is er de Miscela Gold, een blend met iets meer arabica, hetgeen zorgt voor een fluweelzachte, licht zoete koffie met veel body. Tot slot is er de Miscela Grand Cru, honderd procent arabica met een krachtige, complexe smaakbeleving – onze favoriet!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *