Italiaans eten

Ragù alla bolognese – het enige echte recept uit Bologna

Het eerste misverstand wil ik graag rechtzetten voordat we aan het echte recept beginnen: als je de échte spaghetti bolognese wilt klaarmaken, moet je om te beginnen de spaghetti achterwege laten. Volgens het recept dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus namelijk geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Het tweede misverstand vegen we dan ook maar gelijk van tafel: de echte ragù alla bolognese bevat geen …

Lees meer »

Pasta in alle soorten en maten

Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker! Naast de tortellini kun je in Italië tientallen soorten pasta vinden. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom in deze blog een lijst met een groot aantal pastasoorten, van de grappige …

Lees meer »

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Ingrediënten (voor 4-6 personen): 500 g bloem* | 4 middelgrote eieren | zout *voor dit recept kun je gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een …

Lees meer »

Cappuccino van ricotta uit ‘Heerlijk Rome’

Onlangs vertelden we over de lekkere maar lelijke koekjes, brutti ma buoni. In een vlaag van heimwee naar Rome bakten we afgelopen week een hele lading van deze koekjes, zodat collega’s en vrienden ook van deze lekkernijen konden proeven. Hoe lekker ze ook waren, er bleef een klein trommeltje met koekjes over. Wat zouden we daar eens mee doen? Op zoek naar een lekker recept met koekjes stuitten we in Heerlijk Rome op deze cappuccino’s van ricotta. Een mooie combinatie van koekjes, koffie en Rome! Ingrediënten (voor 6 cappuccino’s): 4 brutti ma buoni (in plaats van brutti ma buoni kun je natuurlijk ook andere koekjes gebruiken, …

Lees meer »

Brutti ma buoni (amandelkoekjes) – lelijk maar lekker!

Tijdens een wandeling door Trastevere kunnen we geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die ons de Via della Luce inlokten. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek. Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wijzen we naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven komt. Stefania, de eigenaresse, knikt goedkeurend, en zo proefden we brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes …

Lees meer »

Fiori di zucca – courgettebloemen als Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe. De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van …

Lees meer »

Sorbetto al melograno (granaatappelsorbet) voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was. Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten. Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim …

Lees meer »

Chocolade/perentaart uit Caffè Italia

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart. Heerlijk bij een cappuccino of espresso is een groot stuk chocolade-perentaart, een van de recepten uit het kookboekje Caffè Italia: voor het deeg heb je nodig: 175 gram zachte boter | 50 gram fijne kristalsuiker | 1 eierdooier | 250 gram bloem de chocolade-perenvulling maak je …

Lees meer »