Italiaans eten

Sorbetto al melograno (granaatappelsorbet) voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was. Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten. Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim …

Lees meer »

Chocolade/perentaart uit Caffè Italia

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart. Heerlijk bij een cappuccino of espresso is een groot stuk chocolade-perentaart, een van de recepten uit het kookboekje Caffè Italia: voor het deeg heb je nodig: 175 gram zachte boter | 50 gram fijne kristalsuiker | 1 eierdooier | 250 gram bloem de chocolade-perenvulling maak je …

Lees meer »