Ontdek Italië op een Vespa!

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven.

In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek.

Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao en kaneel of met crêpes van kastanjemeel met frambozen. Dan kun je er zeker tegen tot de lunch, waar je opnieuw een feestje van maakt met een spinaziewrap, frittata met zoete aardappel en spekjes of een salade met makreel en olijventapenade.

Voor ’s avonds is er een heerlijke waslijst aan inspiratie: van tonijnsteaks met groene asperges en avocado tot makreel uit de oven met geroosterde venkel, van bietencarpaccio tot bloemkoolpuree met paddenstoelen, spinazie en amandelen.

Kleurrijke recepten van Antonio Morinelli
Naast deze algemene recepten die helemaal voldoen aan de eisen van het Pioppi-dieet, is er een hele reeks recepten van chef-kok Antonio Morinelli, die in Pioppi het succesvolle restaurant Suscettibile runt (mét vier kamers zodat je na een uitgebreid diner kunt blijven slapen). Morinelli leerde koken van zijn grootvader. Al op negenjarige leeftijd roerde hij in de pannen en nog altijd tovert hij de lekkerste gerechten op tafel.

Een deel van zijn ‘geheime’ repertoire kun je nu ook thuis op tafel zetten. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke snijbietstamppot ui de Cilento? Of van ciambotta, een groentestoofschotel met onder meer paprika, courgette en aubergine?

Het feest is dan nog lang niet voorbij, want er volgt een parade van onder meer gegrilde groenten alla Parmigiana, salade caprese met ansjovis, gegrilde pompoen, courgette alla Scapece (met knoflook en munt), andijvie met bonen en paprikasalade.

Courgette alla Scapece
We delen alvast het recept voor de courgette alla Scapece, simpel maar heel smakelijk. Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 1 kilo courgette (wij gebruikten gele en groene, voor een extra kleurrijk effect) | 1 teentje knoflook | 1 glas wittewijnazijn | 1 glas water | olijfolie | zout | 10 muntblaadjes

Snijd de courgettes in dunne plakken. Bestrooi ze met zout en leg ze op keukenpapier om het vocht uit de courgettes op te nemen.

Maak de Scapece-saus. Pers de knoflook en meng de wittewijnazijn, het water en een eetlepel olijfolie in een pan. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken en laat het dan even rustig staan.

Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de plakjes courgette. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de courgettes met een beetje zout en doe ze in een schaal, schenk de saus erbij en garneer het gerecht met de verse munt.

Alle Pioppi-proof recepten vind je in

Pioppi, hét kookboek | Dr. Aseem Malhotra, Donal O’Neill & Nora French | met extra recepten van Antonio Morinelli | ISBN 9789045217529 | € 19,99 | bestel Pioppi, hét kookboek via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *