Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist?

Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’.

Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden.

Ook de Italiaanse keuken komt vaak aan bo(r)d. Wat denk je bijvoorbeeld van gekonfijte dragontomaatjes met burrata; waterkers met pecorino en peer; carpaccio van venkel met Parmezaan; gebakken artisjokjes met gremolata; gefrituurde courgettebloemen en pasta met raapsteeltjes en goudgebakken broodkruim?

Of van gnocchi met romige boerenkool; risotto met radicchio, rode wijn en dolcelatte; lasagne met geroosterde pompoen en spinazie; polenta van verse maïs; bimi aglio olio peperoncino; bruschette met rokerige rabarber; sorbet van bietjes, bloedsinaasappel en Campari…

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata

Wij mogen alvast een recept met jullie delen: dat voor romige burrata met gekonfijte tomaatjes. Hiervoor heb je nodig (voor 4 personen): 500 gram kleine trostomaten, gehalveerd | 3 tenen knoflook, in plakjes | een royaal handje verse dragonblaadjes | 1 eetlepel balsamicoazijn | een halve theelepel suiker | zest van 1 citroen | olijfolie | 1 grote bol (250 g) burrata

Janneke: ‘Tomaten, mozzarella, basilicum, wie houdt er niet van salade caprese? Dit gerecht zou je kunnen beschouwen als een ver familielid van deze Italiaanse klassieker. De tomaten worden zachtjes gekonfijt in de oven, waardoor ze heerlijk zoet en kleverig worden. De basilicum heb ik ver­vangen door dragon, een kruid dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat fantastisch combineert met tomaat.

Burrata is niets anders dan extra romige mozzarella. Als je het niet kunt vinden kun je ook gewone mozzarella gebruiken, liefst eentje gemaakt van buffelmelk. En oh ja: dit is zo’n gerecht dat bijna smeekt om een mandje krakend vers, warm stokbrood op tafel.

Verwarm de oven voor op 140 °C. Hussel de gehalveerde tomaten, knoflook, dragon (houd een paar blaadjes apart), balsamico, suiker, citroenzest, drie eetlepels olijfolie en een snuf zout en peper door elkaar. Verdeel over de bodem van een ovenschaal. Schuif drie kwartier tot een uur in de oven, tot de tomaatjes zacht en zoet zijn.

Leg de laatste vijf minuten ook het stokbrood in de oven. Leg de bol burrata op een grote platte schaal en trek hem een beetje uit elkaar. Verdeel de tomaatjes met hun vocht erover. Besprenkel met nog wat olijfolie en bestrooi met de achtergehouden dragon. Serveer meteen, met een mandje brood.

Geniet van alle groenterecepten in

We love groente | Janneke Vreugenhil | ISBN 9789057599590 | € 27,50 | uitgeverij Podium | bestel We love groente via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *