Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Via del Tè – geurige thee uit Toscane

Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’

Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht snel vertrokken.

Tegenwoordig verwelkomt diezelfde vriendin me altijd met een pot verse kruidenthee. Voor ik vertrek, stopt ze ‘stiekem’ een voorraadje thee in mijn koffer en tijdens een recent winters verblijf liet ze me trots zien waar ze al die lekkere thee haalde: bij La Via del Tè aan de Via Santo Spirito in Florence.

De eigenaar van dit bedrijf, Alfredo Carrai, bleek zijn tijd ver vooruit. Al in 1961 maakte deze man het tot zijn missie om de Italianen kennis te laten maken met thee. Hij reisde naar China, om zelf op zoek te gaan naar de beste thee. Hij proefde en proefde, wikte en woog en stelde zo een prachtig assortiment samen. De eerste thee op Italiaanse bodem werd verkocht onder de naam La Snake Tea.

Pas later ontwikkelde Alfredo de merknaam, La Via del Tè, ‘de weg van de thee’. Er was een lange weg te gaan, zo wist Carrai, maar hij wist ook dat hij zou slagen. Zelfs verstokte koffiedrinkers konden niet anders dan slokje voor slokje genieten van zijn zorgvuldig uitgekozen soorten thee.

Het bedrijf, waar inmiddels ook Alfredo’s kinderen werkzaam zijn, is te vinden in Impruneta, de stad die bekend staat om haar terracotta én als toegangspoort tot de Chianti. Bijna niemand weet dat de stad ook een thee-imperium rijk is.

Want na ruim vijftig jaar is Alfredo’s thee-idee een groot succes gebleken. Er zijn prachtige winkels in Florence, Rome, Turijn en Milaan. Het aanbod bestaat uit zo’n 250 soorten thee, van single origin tot smaakvolle blends, van kruidenthee tot fruitthee. Elke thee is schitterend verpakt, in staande zakjes, blikken doosjes of mooie cadeaudozen.

Er is speciale thee voor ieder sterrenbeeld, thee voor bijzondere feestdagen, er zijn theepotjes (waarvan sommige qua design echt uniek zijn) en kleurrijke kommetjes. Ook heeft La Via del Tè bijzonder gevormde thee-eieren, theezeefjes, matcha-bonbons en voor de warme maanden is er zelfs ijsthee.

Elke thee heeft een schitterende naam. Wat denk je bijvoorbeeld van Il Sogno di Michelangelo (‘de droom van Michelangelo’) of van Romeo e Giulietta (‘Romeo en Julia’)? Of van een naam als Il Mistero della Venere (‘het mysterie van Venus’)? Daar wil je toch elke avond een lekker kopje van drinken?

Mijn Toscaanse vriendin heeft inmiddels bijna alle smaken uitgeprobeerd en dankzij haar ben ook ik een eind op weg. Elke reis naar Toscane zorgt weer voor een nieuwe smaakbeleving. Mijn vriendin, haar man en hun zoon zijn al lang gewend aan het feit dat ik na het eten een kopje thee drink. Ik word nu alleen gek aangekeken als ik – tegen mijn gewoonte in, omdat ik nog even wil schrijven bijvoorbeeld– toch een espresso neem.

Gelukkig kan ik sinds kort ook thuis mijn voorraad thee aanvullen. In de webshop van Wemy’s vind je namelijk een mooi aanbod van La Via del Tè, waaronder dit prachtige theepakket. Zo haal je heerlijke Toscaanse thee in huis, als voorproefje op je vakantie!

foto’s: La Via del Tè

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *