Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Orecchiettesalade met peultjes en salmoriglio van Janneke Philippi

Nu de zon zich van zijn beste kant laat zien, verruilen we kommetjes vol hartverwarmend comfort food voor kleurrijke salades. Salade, het nieuwe boek van Janneke Philippi, komt dan ook als geroepen.

Het fris vormgegeven boek biedt inspiratie voor een lekker zonnig voorjaar en een lange zomer, met salades voor elk moment. Op het bord prijken naast allerlei soorten sla ook kleurrijke groenten, granen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden, aangevuld met kip, vis, vlees, kaas of een eitje, zodat je met elke salade een complete maaltijd op tafel tovert.

Komende dagen staan hier in elk geval de Romeinse sla met gemarineerde buikspek, de basilicumsalade met polentaballetjes en de radicchiosalade met blauwe bessen en amandel op het menu. Ook zijn we erg benieuwd naar de buffelmozzarella met Hollandse aardbeien en geroosterd venkelzaad.

Andere Italiaanse aanraders zijn de salade met geroosterde vijgen en honing/tijmspekjes, de gepofte auberginesalade met ansjovis, rode peper en munt en de gebrande ricotta met basilicum, citroen, honing en sesam.

Of maak je liever de salade caprese met geroosterde kerstomaatjes, de farrosalade met gegrilde groente en spinazie of de pittige cannellinibonensalade met citroen? Salade biedt volop inspiratie!

Naast de salades deelt Janneke ook een aantal makkelijke dressings, toppings en anders lekkers – van mozzarellabrood tot gemarineerde uienringen – voor bij je salade.

Wij mogen uit Salade alvast het recept voor de salade van orecchiette met peultjes en salmoriglio delen, met knapperige kruidengrissini voor erbij.

Janneke: ‘Voor een pastasalade gebruik ik het liefst de pastasoort orecchiette. De ‘oortjes’ uit Puglia vangen de dressing namelijk zo heerlijk op. Ik serveer er kruidengrissini bij. Deze knapperige dunne soepstengels, zijn heel eenvoudig zelf te maken.’

Recept voor de pastasalade
Ingrediënten (voor 4 personen): 300 gram orecchiette | 300 gram peultjes | 1 citroen | 75 ml extra vergine olijfolie | 2 eetlepels fijngehakte peterselie | 1 eetlepel fijngehakte oregano | 1 teen knoflook | 2 sjalotten | 50 gram (baby)spinazie

Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen beetgaar. Kook de peultjes in drie tot vier minuten knapperig gaar.

Halveer de citroen en knijp de helften boven een kommetje uit. Voeg de olijfolie, de peterselie en de oregano toe. Rasp de knoflook erboven en klop tot een gladde dressing (de salmoriglio).

Giet de pasta en de peultjes af en spoel ze onder stromend water snel koud. Laat ze goed uitlekken. Snijd de sjalot in reepjes.

Doe de pasta met de peultjes, de sjalot en de spinazie in een schaal. Schenk de salmoriglio erover en schep goed om. Schep de salade in vier kommen. Bestrooi met zout en peper naar smaak.

Recept voor de kruidengrissini
Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van 250 gram bloem, 4 gram gedroogde gist, 2 eetlepels olijfolie, 150 ml handwarm water en een flinke snuf zout. Voeg wat extra bloem toe als het deeg plakt.

Kneed er een flinke handvol fijngehakte verse kruiden door, bijvoorbeeld kervel, basilicum, peterselie of bieslook. Rucola doe ik ook vaak.

Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek op kamertemperatuur één uur rijzen. Duw het deeg daarna plat. Je kunt nu met de hand hele fijne stengels (één tot twee millimeter dik en vier tot vijf millimeter breed) snijden, maar nog eenvoudiger is het om het deeg in porties door de pastamachine te halen.

Snijd de zo uitgerolde deeglappen met de hand of met het tagliatellehulpstuk op de pastamachine in dunne repen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de grissini in een voorverwarmde oven van 200 °C in acht tot tien minuten goudbruin en knapperig.

Alle recepten vind je in

Salade | Janneke Philippi | ISBN 9789038806006 | € 17,50 | uitgeverij Nijgh & Van Ditmar | bestel Salade via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *