Home » Italiaans eten (pagina 30)

Italiaans eten

Twee gulzige Italianen

In mei was het elke woensdagavond feest. Even na achten klonk er op BBC2 gesmak, gekreun en geslurp. Voor wie nu verkeerde dingen gaat denken, zeker in het licht van de titel van vandaag: het gaat om een televisieprogramma van de olijke Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. De twee gulzige Italianen reizen door hun vaderland en koken, proeven en glunderen dat het een lieve lust is om hen te aanschouwen. Gelukkig is er nu voor iedereen die deze heerlijke televisie gemist heeft het kookboek Twee gulzige Italianen. Voor dit bijzondere boek ondernamen Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, beiden …

Lees meer »

Weg van wijn

Niemand schrijft zo sappig, zo beeldend en zo humoristisch over wijn als Onno Kleyn. In Weg van wijn reist hij langs wijnstreken in Frankrijk, Italië en andere mediterrane landen. Reis met hem mee, nippend, drinkend, walsend door de wijngaarden. Zestig streken, tachtig bekende en onbekende wijnmakers, honderden wijnen die stuk voor stuk de aandacht (en het kopen) waard zijn. Van gierenwijn uit Zuid-Italië tot rood uit de Bekaavallei, van gedroogde Juradruifjes tot met zeezout bestoven wit uit Galicië, Kleyns wijnen zijn de leesreis waard! Vandaag reizen wij een stukje met Onno Kleyn mee, naar Montalcino: ‘Montalcino is een droom natuurlijk, …

Lees meer »

Neem vijf ingrediënten…

Vijf ingrediënten, plus wat olie, zout en peper uit de voorraadkast, dat is alles wat je nodig hebt om een indrukwekkend gerecht op tafel te zetten. Plus het smakelijke kookboek van James Tanner, Neem 5 ingrediënten – Snel, simpel en smakelijk koken. Het idee achter dit boek is even briljant als simpel: maak met slechts 5 ingrediënten de lekkerste gerechten. Zolang de ingrediënten en de combinatie daarvan goed zijn, is alles mogelijk. Dat bewijst James Tanner met dit boek. Los van de verrassende eenvoud van de heerlijke gerechten, bespaar je door het gebruik van maximaal vijf ingrediënten veel tijd, zowel …

Lees meer »

Tuinboontjes als lentebode

In Rome begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Romeinen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen. Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen …

Lees meer »

Biancomangiare – een heerlijk toetje voor Pasen

In het kook/leesboek De Siciliaanse keuken van Mary Taylor Simeti, dat ik 19 april al noemde, staat het paasmenu van jonge aristocraten die in het klooster van San Michele Arcangelo in Troina werden opgeleid: Antipasto del monastero en biancomangiare Pasta di sostanza Timbalen Gebraden kip Varkenskarbonaden Farsumagru (rollade) Wild (haas, konijn, houtduif) Gevulde cantharellen Sfinci (oliebollen) Schiumone (ijsbombe) Gebak Likeuren Koffie De auteur vertelt: ‘Dit menu is interessant, zowel omdat het betrekkelijk modern is (het dateert van rond 1800) alsook omdat het uit een klooster komt dat hoog in de bergen lag. Het huisvestte waarschijnlijk geen leerlingen van de grote …

Lees meer »

Sarde a beccafico

Zoals gisteren al wel bleek uit de sinaasappelsalade met haring, die in Palermo vaak op de kaart staat en gretig aftrek vindt, zijn Sicilianen dol op de combinatie van sinaasappels en vis. Deze combinatie zien we ook terug in het gerecht sarde a beccafico, een gerecht dat in Palermo en omgeving eveneens graag bereid en gegeten wordt. Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines. De vulling bestaat uit een mengsel van broodkruim, krenten en pijnboompitten. De sardines worden overgoten …

Lees meer »

Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo

‘De goudbruine korst en de geur van suiker en kaneel die deze verspreidde, waren slechts voorboden van de heerlijkheden die van binnenuit tevoorschijn kwamen, toen het mes de korst doorstak: eerst kwam er een naar specerijen geurende damp van af, daarna kwamen kuikenlevers, hardgekookte eieren, plakken ham, kip en truffel in een overvloed van gloeiend hete, glinsterende maccheroni, waaraan het braadvocht van het vlees de geraffineerde kleur van gemzenbont gaf.’ Zo omschreef  Giuseppe Tomasi di Lampedusa het ritueel van het aansnijden van de zogenaamde timballo tijdens een banket bij de Siciliaanse prins van Salina in zijn meesterwerk Il Gattopardo (in het Nederlands …

Lees meer »

De wijnen van Piemonte

Gisteravond genoot ik niet alleen van een heerlijk glaasje grappa, maar ook van een prachtig boek over Piemonte, Piemonte naar ieders smaak. Tijdens het lezen van dit prachtige boek met mooie foto’s liep het water me regelmatig in de mond. Ik wist eerlijk gezegd niet dat Piemonte zo veel lekkers herbergde: truffel, risotto, kazen, bollito misto, polenta, chocolade… Maar het lekkerst van alles zijn misschien wel de wijnen van Piemonte. Gido van Imschoot, de auteur, toont ons de parels van Piemonte op een schitterend presenteerblaadje: ‘Samen met Toscane is Piemonte de meest befaamde wijnstreek van Italië en de belangrijkste wijngaard …

Lees meer »

De keuken van het oude Rome

Natuurlijk smaakt zo’n heerlijk Italiaans toetje uit de keuken van Gordon Ramsay (zie Ciao tutti van gisteren, 5 maart 2011) meer dan heerlijk – maar eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd naar wat de inwoners van het huidige Italië tweeduizend jaren geleden aten. Gelukkig kreeg ik hier dankzij Nicoletta Tavella al een klein beetje een indruk van. Zij organiseert op donderdag 26 mei een workshop met als onderwerp de keuken van het oude Rome. Nicoletta: ‘Tijdens deze workshop gaan we aparte, eeuwenoude gerechten maken uit het Oude Rome. De recepten zijn van Apicius, de befaamde schrijver van het kookboek …

Lees meer »

Cicchetti – kleine borrelhapjes

Ook in Venetië zijn ze, net als in de rest van Italië, dol op kleine hapjes bij een glas wijn of prosecco. Na mijn aankomst in Venetië is er geen warmer welkom denkbaar dan een glas wijn in een van de kleine cicchetteria, waar je tegelijkertijd kunt snoepen van een enorme selectie kleine hapjes. Veel van deze hapjes zijn gebaseerd op eeuwenoude traditionele recepten, maar af en toe weet de kok zowel inwoners als toeristen te verrassen met een nieuw gerechtje. In Ciao bella – De smaak van Venetië geeft Tessa Kiros een aantal heerlijke recepten voor deze cicchetti. Tessa …

Lees meer »

Penne all’arrabbiata

Speciaal voor Valentijnsdag een recept waarvan je geliefde in vuur en vlam zal staan – en dat geblust dient te worden met een heerlijke Italiaanse wijn: penne all’arrabbiata! Ingrediënten (voor 6 personen): 500 gram penne | 500 gram ontvelde tomaten | 2 teentjes knoflook | 2 rode pepers | een paar blaadjes basilicum | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | zout Hak de knoflook fijn en snijd de rode pepers in ringetjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en de peper. Voeg na een paar minuten de fijngeprakte tomaten en een snufje zout toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer …

Lees meer »

Wereld Nutella Dag

Vandaag is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta. Bij ons wordt Nutella vooral geconsumeerd als boterhambeleg – maar dankzij Het grote Nutella-kookboek is daar wel een beetje verandering in gekomen. Van de uit Italië bekende crêpes met Nutella tot bijzondere koekjes, taarten en toetjes: als Nutella-fan moet je dit boek gewoon op de plank hebben staan! Speciaal voor deze Wereld …

Lees meer »

Cacciucco – Toscaanse vissoep

Na onze blog over het boek van Joost Overhoff met de overheerlijke titel Cacciucco, vandaag het recept voor deze traditionele Toscaanse vissoep, zoals ik het vertaalde voor Het grote Italiaanse kookboek, dat in maart gaat verschijnen (maar waarover ik uiteraard tegen die tijd nog uitgebreid ga berichten). Buon appetito! Ingrediënten (voor 4 personen): 500 gram schelpdieren (mosselen, vongole)| 1 kg gemengde vis | 600 gram inktvisjes | 300 gram garnalen | 1 ui | 1 wortel | 1 stengel bleekselderij | 2 teentjes knoflook | 1 rode peper | een bosje peterselie | 1 glas droge witte wijn | 500 gram ontvelde tomaten | oud brood | 7 eetlepels extra vergine olijfolie | zout Laat …

Lees meer »

Giuliana’s recept voor pappa al pomodoro

Deze dikke tomatenpap is een typisch Toscaans gerecht, heerlijk als onderdeel van een brede selectie aan antipasti, of als makkelijke avondmaaltijd met lekker vers brood! Ingrediënten (voor 4 personen) 300 g oudbakken brood (tenminste 2 dagen oud) 500 g rijpe of gepelde tomaten 3-4 teentjes knoflook 10 verse basilicumblaadjes 1 liter groente- of vleesbouillon 8 eetlepels extra vergine olijfolie zout peper of pikante rode peper Fruit op matig vuur, in een pan met een dikke bodem, in de olijfolie de gepelde en door midden gesneden teentjes knoflook. Voeg zodra ze kleur lijken te krijgen de tomaten in stukjes en de …

Lees meer »

Giuliana’s recept voor ribollita

Ribollita, hetgeen letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een zeer stevige Toscaanse soep met brood, bonen en kool – een ideaal wintergerecht! Ingrediënten (voor 10 personen) 12 eetlepels extra vergine olijfolie salie 2 grote uien 4 teentjes knoflook 3-4 wortels 2-3 stengels bleekselderij 2 kruimige aardappels ½ savooiekool 1 palmkool (eventueel te vervangen door boerenkool) 200 g gedroogde (cannellini)bonen ½ liter groentebouillon (van een blokje) 500 g gepelde tomaten ½ kg traditioneel witbrood (als het kan zoutloos, net als in Toscane) zout en peper Week de bonen tenminste 12 uur in koud water en kook ze vervolgens in …

Lees meer »

De recepten van Giuliana

Naast al die lekkere wijnen, olijfolie, pasta’s, sauzen, jams en koekjes hebben de medewerkers van La Vialla een origineel kookboek samengesteld, il Librone (‘het grote boek’) genaamd, waarin alle (succes)recepten van Giuliana Lo Franco zijn verzameld. Het resultaat is een prachtig uitgevoerd kookboek van 400 pagina’s, waarin de recepten met oog voor detail worden uitgelegd, zodat ze gemakkelijk te volgen zijn. Zoals Giuliana het zelf omschrijft: ‘Denk nu alsjeblieft niet meteen ‘nee, alweer een kookboek!?!?’ Ik weet het: vandaag de dag komen schrijvers en uitgevers voortdurend met nieuwe uitgaven. In de kiosk puilt het uit van tijdschriften; weekbladen wedijveren in …

Lees meer »

Fattoria La Vialla – Toscane

Welkom op La Vialla! Vanaf vandaag breng ik een kleine week door op dit landbouwbedrijf in Toscane, dat wordt gerund door de warme en enthousiaste Italiaanse familie Lo Franco, drie generaties vol culinair talent. Aangezien ik ongeveer elke week een doos vol heerlijkheden van La Vialla bestel, besloot ik ook maar eens een kijkje te gaan nemen op het landgoed waar al deze heerlijkheden worden verbouwd, gebakken of geperst. Uiteraard niet zonder ook jullie een kijkje in de keuken te gunnen! Maar eerst een beetje geschiedenis. Piero en Giuliana, de oudste generatie op La Vialla, vertellen: ‘In februari 1978 kochten …

Lees meer »

Grissini – het recept voor knapperige Italiaanse ‘soepstengels’

Grissini – het zou oneerbiedig zijn ze zomaar te vertalen met soepstengels – worden nu door heel Italië gegeten. Regelmatig komen ze in een restaurant voorbij als appetizer, in een mandje met brood of soms zelfs in plaats van brood. Een trouwe volgster van Ciao tutti vroeg me waar deze grissini nu vandaan komen. Dat had ik me nog nooit afgevraagd, dus ik moest haar het antwoord enige tijd schuldig blijven. Toch bleef de vraag knagen; zeker als er weer een mandje met grissini op tafel kwam. Ik besloot dan ook om op onderzoek uit te gaan en vroeg in …

Lees meer »

La Vigilia – kerstavond op z’n Italiaans

Voor de Italianen is kerstavond, oftewel la Vigilia (letterlijk: ‘de vooravond’) het hoogtepunt van Kerstmis. De hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Hierbij gelden wel strenge regels, die ook nog eens per regio verschillen. Zo bestaat het diner op kerstavond altijd alleen maar uit visgerechten. Meestal is ook het aantal gangen vastgesteld: in de meeste regio’s horen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel te verschijnen. In een aantal gebieden pakt men echter nog meer uit en staan de mamma’s dagenlang in de keuken om negen, elf of soms zelfs dertien verschillende gangen met vis …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen en panettonevormen zijn dit jaar erg in trek. Vroeger werden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en werd ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal …

Lees meer »