Italiaans eten

One more slice

Van dit heerlijke kookboek blijf je eten. De titel moet je in dat opzicht echt letterlijk nemen: van al die heerlijke baksels neem je altijd een plak of een stuk meer dan de bedoeling was. Zelfs de laatste kruimels mogen niet verloren gaan… Leila Lindholm is een bekende Zweedse tv-kok en auteur. In One more slice leert ze je hoe je zelf zuurdesembrood, pizza en pasta maakt en bovendien geeft ze je haar heerlijkste zoete recepten,bijvoorbeeld voor pannenkoeken en wafels, cheesecake, brownies & blondies en ijstaart. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept, gevolgd door allerlei variaties en aangevuld met veel …

Lees meer »

Copy, paste, pizza

Saskia: ‘Stel je voor: je bent in Le Marche, voor een reportage over het stadje Cupramontana en omgeving. Je wordt door de gastheer en gastvrouw van de bed & breakfast waar je logeert meegenomen naar een pizzeria met de naam Al Cantuccio (Het Hoekje), op de hoek van een doorgaande weg en een straatje in een kinderrijke buurt. Tot zover niets aan de hand. We worden door de eigenaar gastvrij verwelkomd en bestellen alvast iets te drinken. In de hoek schreeuwt een televisie de laatste voetbaluitslagen, die door de eigenaren en een groepje zo te zien vaste bezoekers aandachtig gevolgd …

Lees meer »

IJs met rozemarijn naar recept van Roberto Gelato

Niets lekkerders dan onderweg regelmatig stoppen voor een verfrissend drankje, een ijskoude granita of vers Italiaans ijs, in alle kleuren van de regenboog. Wie niet in het zuiden van Italië is om zo’n ijsje te proeven, kan nu gelukkig ook thuis aan de slag met recepten voor écht Italiaans ijs! Het laatste boek van het kwartet voorjaarsboeken waaraan Saskia op een of andere manier heb bijgedragen, heeft namelijk ijs in de hoofdrol. Na de vertaling van Het grote chocoladekookboek en het schrijven van haar eigen boek en De smaak van Florence, heeft ze zich op de eindredactie van het boek …

Lees meer »

Aan tafel met Jamie Oliver

Dat Jamie Oliver een groot fan is van de Italiaanse keuken (want: puur, gezond en makkelijk) wisten we al. Dat je sinds afgelopen vrijdag aan tafel kunt met nieuwe Italiaanse recepten van Jamie, wist je misschien nog niet. Daarom voor deze doodgewone maandag een bijzonder Italiaans recept uit de nieuwe editie van Jamie magazine. Dan kunnen we vanavond allemaal met Jamie aan tafel! Maar eerst richt niemand minder dan Jamie Oliver zelf het woord tot jullie: ‘Ciao! We richten de blik op mijn spirituele thuisland dit nummer: het wonderschone Italië. Ik zeg al jaren dat het voelt alsof ik daar …

Lees meer »

Zuccotto uit De Zilveren Lepel Toscane

Wij zijn niet de enigen die in Toscane zijn gaan rondstruinen op zoek naar het lekkerste van deze Italiaanse regio. Het team van De Zilveren Lepel deed dit ook en bracht onlangs een nieuw kookboek in de reeks uit: De Zilveren Lepel Toscane. Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Massa-Carrara in het noorden tot de …

Lees meer »

Het grote chocoladekookboek

Stel je voor: je krijgt de vraag of je een chocoladekookboek uit het Italiaans wil vertalen. Honderden recepten die één ding gemeen hebben: er zit lekker veel chocolade in! Uiteraard zeg je daar geen nee tegen! Dus gingen Saskia en Willemijn vorige zomer aan de slag met chocoladetaarten, chocoladekoekjes, chocoladepannenkoeken, chocoladebonbons, chocolademelk en chocoladesaus. Uiteraard werden er tijdens het vertalen en het uitproberen van de recepten kilo’s chocolade verslonden. Maar allemaal voor het goede doel, want nu is het boek overal verkrijgbaar en kan iedereen meegenieten van al dat lekkers! Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje, met het recept …

Lees meer »

Mmm… mortadella!

Lange tijd schreven Frans van Munster en zijn zus Karin wekelijks brieven – met recepten – aan elkaar, die werden gepubliceerd in Vrij Nederland. Niets heerlijkers dan culinaire correspondentie lezen, dus ik was wel teleurgesteld toen werd aangekondigd dat deze rubriek zou stoppen. Gelukkig zetten broer en zus hun correspondentie online voort, op hun eigen website met de toepasselijke titel Fratello & Sorella. Karin schreef laatst bijvoorbeeld aan Frans: ‘Een Zwitserse kunstenaar, Christoph Hänsli, heeft (in 2008) een mortadella in plakjes gesneden en van ieder plakje de voor en de achterkant minutieus nageschilderd op een apart karton. Te beginnen (en eindigend) …

Lees meer »

Mindmapping in de keuken

Nauwkeurig schrijf ik de benodigdheden voor het recept dat Loes Janssen Miraglia ons eergisteren gaf op een boodschappenlijstje, dat wekelijks verdacht veel overeenkomsten vertoont met mijn to do-lijstje. Dat laatste is weliswaar meestal wat langer, maar verder zien ze er ongeveer hetzelfde uit. Alle bij elkaar horende elementen netjes onder elkaar, vervelende dingen (lees bij boodschappen: de dingen die je echt niet moet vergeten) eerst, de extraatjes sluiten de rij. Italiaanse vrienden snappen niets van mijn systeem, maar voor mij is het de enige manier om niets te vergeten. Dat lijstjes maken is een erfenis van mijn eerste baan. Net afgestudeerd schoof ik …

Lees meer »

Pasqua con chi vuoi…

Elke maand publiceert Elisabetta Cascino van ZitiZitoni een van mijn blogs op haar website. Dit keer eens andersom: een blog van Elisabetta op Ciao tutti. Uiteraard over de culinaire tradities die horen bij het paasfeest! Elisabetta: ‘Waar in Nederland Kerst veel belangrijker is dan Pasen, nemen de twee feesten in Italië een gelijkwaardige plek in. Italianen zijn nu eenmaal gek op tradities en gezien meer dan 90% van de bevolking katholiek is, gaat Pasen niet zomaar aan je voorbij. Ook niet op culinair gebied. Bij feest hoort zoet en dus vind je rond de Pasen ook in Italië uiteraard de …

Lees meer »

De sterkste koffie ter wereld

Hoewel ik jullie vorig jaar op 1 april nog goed in de maling wist te nemen, spreek ik vandaag de zuivere waarheid. Ik weet het, het lijkt een sterk verhaal, maar Pietro Marmo, zilversmid van beroep, heeft echt de allerkleinste moka ter wereld weten te maken, waarmee je het meest straffe kopje espresso kunt zetten. Tijdens de Sigep, de Salone Internazionale di gelateria, pasticceria e panificazione artigianali (oftewel de internationale beurs voor ijssalons, bakkers en banketbakkers) die begin dit jaar in Rimini werd gehouden, werd dit ieniemienie koffiepotje gepresenteerd. Deze mini moka is 19 millimeter hoog en bestaat net als …

Lees meer »

Le Masciare – wijngaard met een verhaal

Als de titel van mijn blog van gisteren waarheid was, als Steve Jobs werkelijk in Napels was geboren, dan was hij vast graag met Marco Louter, fotografiespecialist op het gebied van Italië en alles wat daarmee te maken heeft, op pad gegaan naar deze bijzondere wijngaard. Toen Marco mij het verhaal over Le Masciare vertelde, was ik in elk geval razend enthousiast. Ik vroeg hem zijn verhaal voor jullie op te tekenen zodat ook jullie kunnen meegenieten. Dat deed Marco, en meer nog – hij bezorgde mij een fles van deze heerlijke wijn. Helaas is die inmiddels al tot de …

Lees meer »

Het bekendste kunstwerk ter wereld in koffie

Begin deze week schreef ik uitgebreid over de kunst van het koffiezetten, niet wetende dat er ook nog een andere vorm van koffiekunst bestond. Bij toeval stuitte ik namelijk de dag erna op dit geweldige kunstwerk, gemaakt van, jawel, kopjes koffie: Deze ‘Mocha Lisa’ werd gemaakt tijdens het Rocks Aroma Festival in Sydney, al een aantal zomers geleden. Voor het namaken van de Mona Lisa waren maar liefst 3604 kopjes koffie nodig, onderverdeeld in espresso, caffè latte en cappuccino, plus 564 kopjes met alleen maar melk, om de benodigde kleuren te creëren. Da Vinci blijft de gemoederen nog altijd bezighouden. …

Lees meer »

Zwaardvis uit de oven

Vandaag staat er zwaardvis op het menu, dankzij Loes Janssen Miraglia wederom. ‘De zwaardvis is een snelle, krachtige zoutwatervis. Hij is gemiddeld twee meter lang, maar hij kan wel 4,5 meter lang worden. Hij weegt soms wel 300 kilo. Door zijn snelheid en zijn kracht wordt hij beschouwd als de nobelste vis. In het verleden werd zwaardvis in Zuid-Italië alleen gegeten door de rijken. Armere mensen stelden zich tevreden met verse sardines en ansjovis. De allerarmsten konden zich helemaal geen vis veroorloven. Tegenwoordig is zwaardvis elke dag vers op de markt verkrijgbaar. In ieder geval in Catania, op Sicilië, waar …

Lees meer »

Artisjokken van Alessio

Vandaag schotelt Loes Janssen Miraglia ons verse artisjokken voor: ‘In de winterperiode gaat er voor mij in Italië niets boven het eten van verse artisjokken. Ik hoef op straat de geur van op houtskool geroosterde artisjokken maar te ruiken of het water loopt me in de mond. Knoflook, bladpeterselie en olijfolie maken deze verrukkelijke culinaire ervaring compleet. Een artisjok is een gesloten bloemknop waarvan de schutbladeren worden geconsumeerd. In Italië groeien artisjokken in verschillende soorten, kleuren en maten, bijvoorbeeld de ‘Romanesco’ (een grote, paarse artisjok waar Lazio trots op is), ‘Violetto di Toscana’ (een kleine, paarse artisjok), ‘il Catanese’, ‘il …

Lees meer »

IJsklus om van te watertanden

Het weer van de laatste dagen is voor de meeste mensen nu niet de beste omstandigheid voor een grote coupe ijs. Mij mag je echter altijd wakker maken voor een gelato, hartje zomer en hartje winter, ’s ochtends vroeg of laat op de middag, na het eten of nog net voor het slapengaan… Een van de eerste dingen die ik in Italië dan ook vaak onderneem, is een wandeling naar een gelateria, om een ijsje te bestellen en te genieten van de aanblik van al die bergen ijs. Ik kan me ontzettend verheugen op een bolletje meringue-ijs bij San Crispino …

Lees meer »

Alles wat je wil weten over koffie zetten met een moka

Niets heerlijkers dan koffie zetten met de moka. Dat smaakt én ruikt niet alleen nog wat lekkerder dan koffie uit een espressoapparaat voor thuis, maar het is ook nog eens een fijner ritueel. Terwijl de moka op het vuurt staat, hoor je de koffie langzaam pruttelen en verspreidt de geur van verse koffie zich door het hele huis. Nog slapende huisgenoten zullen meteen en met een goed humeur wakker worden en zich rond de keukentafel scharen voor een eerste kopje koffie. Zo gaat dat ook vaak als we bij Italiaanse vrienden logeren. Want hoewel veel niet-Italianen denken dat alle Italianen …

Lees meer »

Cannelloni alla siciliana

Loes Janssen Miraglia geeft ons vandaag een verrukkelijk recept voor zelfgemaakte cannelloni op Siciliaanse wijze. Cannelloni komen oorspronkelijk uit Emilia-Romagna maar worden inmiddels in heel Italië bereid. De recepten verschillen sterk van elkaar, niet alleen per regio maar ook per huishouden. De betekenis van cannelloni in het Italiaans is letterlijk ‘grote pijpen’. Cannelloni zijn een gewaardeerde primo piatto waar ook Italiaanse kinderen (mijn zoontje vormt daarop geen uitzondering) dol op zijn. Cannelloni volgens onderstaand recept verschijnen op Sicilië met Kerst op tafel, maar smaken natuurlijk ook in januari heerlijk! Ingrediënten (voor 6 personen) Deeg: 300 gram bloem 3 eieren snufje …

Lees meer »

Het ultieme dieet: pasta, pasta en pasta!

Pasta is hét favoriete eten van veel Nederlanders. Maar vaak ook een van de eerste gerechten die worden geschrapt tijdens een dieet. En dat is zeer onterecht. Mits op de juiste manier bereid, kan het eten van pasta dé manier zijn om gezond en verantwoord af te vallen. De Italianen weten dit natuurlijk al generaties lang, maar voor veel mensen buiten Italië die willen afvallen, is het nog een goed bewaard geheim. Daarom is er nu het boek Het pastadieet van Anne Dufour. Deze Franse auteur is een absolute grootheid op het gebied van afvallen. Zij heeft al zo’n 120 …

Lees meer »

Frittata di salvia e cipolle rosse – Frittata met salie en rode ui

Een gemakkelijke en smakelijke manier om kliekjes in een nieuw jasje te steken, is ze te verwerken in een frittata. Dat is het Italiaanse woord voor omelet. Je kunt alles meebakken met de geklutste eieren: van groenten tot vis, van vlees tot restjes pasta, zo weet Loes Janssen Miraglia. ‘De uienomelet is van oudsher een van de populairste omeletten in Italië. Deze omelet is gemaakt van eieren, in olijfolie gebakken uien, zout en peper. Het is van oorsprong een gerecht voor de armen dat jaren geleden samen met brood de klassieke arbeiderslunch was. In 1535 werd een hele speciale omelet …

Lees meer »

De gouden olijfolie van Liquido d’Oro

Ridder Drost trok na de havo naar Italië om olijven te gaan plukken. Ridder: ‘Ik heb een tijdje olijven geplukt bij een kleine boer, gewoon, zonder opsmuk. Daarnaast gaf ik olijfolieproeverijen aan toeristen. Zij bleken zo enthousiast over de olijfolie uit de boomgaard, dat mij vaak werd gevraagd om flesjes naar Nederland toe te sturen. Zo kwam ik op het idee om zelf iets met olie te gaan doen. Enige tijd na mijn start merkte ik dat klanten moeite hadden om de Italiaanse teksten op het etiket te begrijpen. Als de olijfolie werd geproefd erkenden ze de kwaliteit, maar het …

Lees meer »