Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden!
Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten.
De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert.
Het mediterrane dieet is rijk aan plantaardige producten (groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten), vis, kip, zuivel en olijfolie. Het is een dieet dat ook rijk is aan antioxidanten. Dankzij het mediterrane dieet kun je je cholesterol verlagen, jezelf beschermen tegen hart- en vaatziekten én je gewicht op peil houden.
Wat denk je van geroosterde vijgen met prosciutto, wittebonenpuree, risotto met doperwten en venkel, pasta met citroensaus, met pompoen en salie of met mosselen en tomaten, pizza met pompoen, boerenkool en walnoten of met citroen, ricotta en tijm, sardientjes met olijvensalsa en kappertjes?
Of van courgettecarpaccio met Parmezaanse kaas, gepocheerde artisjokken met kappertjes, Italiaanse kippensoep met linzen, gesmoorde porchetta met borlottibonen, in rode wijn gesmoorde inktvis of gekonfijte zwaardvis? Met al deze lekkere recepten is het mediterrane dieet meer dan goed vol te houden!
Wij delen als voorproefje alvast een vijftal heerlijke recepten met mozzarella en burrata, bedoeld als snel tussendoortje, als klein voorgerecht of als lichte maaltijd. Zorg er wel voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.
Buffelmozzarella met courgette en munt
Ingrediënten (voor vier personen): 75 gram gele, groene of gestreepte courgette | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 6-8 blaadjes munt | 150 gram buffelmozzarella | zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper| 1-2 courgettebloemen, in stukjes, voor erbij (naar keuze)
Kook de courgette in zijn geheel één minuut in een pan gezouten water. Laat hem uitlekken en snijd hem terwijl hij nog warm is in dunne plakken. Leg de warme courgette in een kom, meng de olie en de munt erdoor en voeg peper en zout toe.
Leg de mozzarella op een bord en snijd hem deels open. Schep het courgettemengsel erover en laat de smaken tien minuten intrekken. Strooi de bloemen erover en serveer.
Burrata met perzik en basilicum
Ingrediënten (voor vier personen): 1 rijpe (witte) perzik, gewassen | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 6-8 basilicumblaadjes, gescheurd | 150 gram burrata | zeezout en versgemalen zwarte peper
Snijd de perzik doormidden en verwijder de pit. Snijd hem in grote stukken. Leg de stukken perzik in een kom, giet er een dun straaltje olijfolie over en voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Roer de gescheurde basilicum erdoor.
Scheur de burrata in grove stukken, leg ze op een bord en verdeel het perzikmengsel erover. Laat de smaken tien minuten intrekken en serveer de burrata met perzik en basilicum.
Burrata met granaatappel en pistachenoten
Ingrediënten (voor vier personen): 75 gram granaatappelpitten | 75 gram pistachenoten, grof gehakt | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 2 eetlepels granaatappelsiroop | 150 gram burrata | zeezout en versgemalen zwarte peper
Doe de granaatappelpitten, pistachenoten, olijfolie en granaatappelsiroop in een kom en roer alles door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Scheur de burrata in grove stukken, leg ze op een bord en verdeel het granaatappelpittenmengsel erover. Laat de smaken tien minuten intrekken en serveer het gerecht.
Burrata met andijvie en chilivlokken
Ingrediënten (voor vier personen): 3 eetlepels extra vergine olijfolie | 100 gram andijvie of paardenbloemblad, gewassen en gedroogd | een halve theelepel chilivlokken, liefst uit Calabrië | sap van een halve citroen | 150 gram burrata | zeezout en versgemalen zwarte peper
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de andijvie en de chilivlokken toe. Wacht tot de groente begint te slinken, laat hem uitlekken en schep hem op een bord. Voeg het citroensap en peper en zout aan het bakvocht toe.
Scheur de burrata zo ver open dat je bijna vier losse stukken hebt en leg hem op de groente. Schep het bakvocht over de groente en laat de smaken vijf minuten intrekken. Serveer het gerecht warm.
Burrata met sugar snaps en dragon
Ingrediënten (voor vier personen): 75 gram sugar snaps, afgehaald en geblancheerd | 50 gram vers gedopte erwtjes | 1 eetlepel dragonblaadjes | sap van een halve citroen | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | snufje zeezout | 150 g burrata
Snijd de sugar snaps in diagonale reepjes en doe ze samen met de rauwe erwtjes, dragon, het citroensap en de olijfolie in een kom. Meng alles door elkaar en voeg zout naar smaak toe.
Leg de burrata op een bord en verdeel hem in vieren. Verdeel het groentemengsel erover. Laat de smaken tien minuten intrekken en serveer het gerecht.
Het mediterrane dieet kookboek | Susie Theodorou | foto’s: John Kernick | vertaald door Uta Anderson | ISBN 9789000368631 | € 20,99 | uitgeverij Spectrum | bestel Het mediterrane dieet kookboek via deze link bij bol.com