Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lamponi dei Monti Cimini – heerlijke frambozen uit Lazio

Op de hellingen van de Monti Cimini, een groen natuurgebied in het noorden van de regio Lazio waar we dit voorjaar een Slow Food-tour maakten, heeft Massimiliano Biaggioli ontelbaar veel frambozenstruiken geplant. Hij heeft er heel zijn ziel en zaligheid ingelegd, waardoor zijn lamponi, frambozen, tot de lekkerste van heel Italië behoren.

Hoewel hij altijd een kleine voorraad vers geplukte frambozen bewaart, verwerkt hij het grootste deel van de frambozen tot frambozencompote, frambozensuiker en frambozenthee, puur of in combinatie met onder meer lavendel, citroen, gember of peperoncino.

Massimiliano vertelt je graag meer over zijn fantastische frambozen. Ook deelt hij het recept voor een brownie met zijn frambozencompote, heerlijk als tussendoortje of als toetje.

Alleen de állerbeste frambozen
Voor zijn frambozentuin ging Massimiliano op zoek naar de állerbeste frambozensoorten, die blozend aan de struik hangen, vol zomerse zoetheid en dat frisse zuurtje dat zo kenmerkend is voor verse frambozen.

Maar voor Massimiliano telde meer dan smaak: hij zocht ook de soorten met een hoog aandeel aan antioxidanten, vitamines én geneeskrachtige eigenschappen. Want het blad van de frambozenstruik is minstens zo bruikbaar. In de kruidengeneeskunde maakt men volop gebruik van gunstige effecten van frambozenblad op onder meer verkoudheid, ontstekingen, buikkrampen en misselijkheid.

Om de smaak van de frambozen optimaal te houden, worden ze allemaal met de hand geplukt. Het zijn immers delicate vruchtjes, die je voorzichtig moet behandelen.

Frambozencompote – zomer in een potje
De geplukte frambozen worden vervolgens zorgvuldig gecontroleerd, waarna ze worden verwerkt tot een frisse compote. Dat is dus géén jam, zo benadrukt Massimiliano. ‘Onze compote is veel puurder, smaakvoller en natuurlijker. We gebruiken slechts twee ingrediënten: frambozen en suiker. Geen pectine, geen toegevoegde fruitsuikers of andere additieven.

Het gaat bij onze compote echt om de smaak van de frambozen. We gebruiken voor elk potje van 100 gram dan ook 120 gram aan verse frambozen. Dat proef je echt, het is zo veel puurder, zo veel lekkerder dan een gewoon potje jam!’

Naast de pure frambozencompote zijn er zes verschillende smaakvariaties: frambozencompote met citroen, met gember, met kaneel, met kardemom, met lavendel en met peperoncino. Allemaal even lekker, maar die met citroen was hier afgelopen zomer favoriet!

Het rode goud van de Monti Cimini is overigens meer dan alleen een broodbeleg. Massimiliano raadt je aan je culinaire fantasie aan te spreken en de frambozencompote ook eens te proberen bij vis, bij kort gebakken vlees, bij een salade, bij een kaasplankje en bij roomijs.

Nog meer lekkers: frambozensuiker & frambozenthee
Naast de frambozencompote maakt Massimiliano ook frambozensuiker (een potje vol heerlijke suikerkristallen, gemaakt van framboos en suiker als enige ingrediënten), die je kunt gebruiken als gewone suiker, als decoratie van gebak, ijs of flensjes maar ook als klein tussendoortje.

Net nieuw is La Lamponella Tisana, een kruidenthee van frambozenblad die je zowel warm als koud kunt drinken. De frambozenthee zit boordevol mineralen en antioxidanten. Het heeft een unieke smaak, die het beste tot uiting komt op een rustig moment, wanneer je van elk slokje thee kunt genieten.

Buonissimo brownie met frambozencompote
Massimiliano schotelt ons niet alleen de verschillende compotes voor, maar ook het recept voor een buonissimo brownie met frambozencompote.

Hiervoor heb je nodig: 200 gram pure chocolade | 250 gram boter | 4 eieren (op kamertemperatuur) | 200 gram frambozensuiker van Lamponi dei Monti Cimini | 40 gram bittere cacao | 200 gram doppio zero bloem (00) | een half theelepeltje bakpoeder | 200 gram frambozencompote van Lamponi dei Monti Cimini | 100 gram verse frambozen

Breek de pure chocolade in stukjes en laat hem samen met de boter (au bain-marie of in de magnetron) smelten. Meng alles goed door elkaar met een garde en laat een beetje afkoelen.

Zeef de bloem, de cacao en het bakpoeder en meng dit door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe en klop alles steeds goed door. Voeg dan de frambozensuiker toe, roer nog een keer goed door en meng er dan ook het lauwwarme chocolade/botermengsel door.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm van 25 bij 25 centimeter met bakpapier. Schep de helft van het beslag erin, strijk dit glad en verdeel er de frambozencompote over. Strijk ook dit glad en schep dan de andere helft van het beslag erop. Strijk glad, verdeel de frambozen erover en bak de brownie ongeveer een half uur in de oven.

Check na deze tijd of de brownie gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er droog uitkomt, is de brownie gaar. Laat voor het serveren even afkoelen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Heb heel graag meegedaan voor dit heerlijke Italiaanse frambozenpakket.
    Hopelijk mag ik het proeven.

  2. Ik wil ook wel graag zo’n heerlijk frambozenpakket van Lamponi dei Monti Cimini winnen. Njammie! Zonet mijn kans gewaagd. Benieuwd.

  3. Als de tijd van frambozen is aangebroken dan elke weer een paar bakjes op tafel wij zijn er dol op heerlijk

  4. Wat een heerlijk pakket! Te fijn en te leuk en te bijzonder! Meer dan graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *