Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aperitivo / apericena – een drankje met lekker veel hapjes

Een heerlijke traditie is het, die van de Italiaanse aperitivo. Frans van Munster, de fratello van het duo Fratello & Sorella die in ook kookworkshops in Puglia geeft, vertelt je er meer over.

Frans: ‘In Puglia eten we vrij laat, zeker voor Noord-Europese begrippen. Als je zo tegen zes uur, half zeven al trek krijgt tijdens je vakantie in Puglia, is er gelukkig nog de aperitivo.

Bij Bar Tiffany in Ostuni kun je een aperitivo completo bestellen. Behalve het al dan niet alcoholhoudende drankje krijg je dan een grote hoeveelheid hartige, antipasti-achtige hapjes geserveerd. De prijs is laag: je betaalt slechts vijf euro voor je drankje én de hapjes.

Het assortiment zo uitgebreid dat  je, als je alles ook daadwerkelijk verslindt, je voor de rest van de avond eigenlijk geen honger meer hebt. Als je tijdens je vakantie een beetje op je geld moet letten, is dit een uitstekende manier om voor een habbekrats te dineren, zeker als je al stevig geluncht hebt.

De aperitivo-traditie is overgewaaid uit Noord-Italië. In de regio Veneto werd van oudsher  wijn geschonken in osteria’s die je overal langs de weg vond. De uitbaters verzonnen slimme manieren om hun klandizie aan te zetten tot meer drankgebruik, om zo van de wijnvoorraad van het jaar daarvoor af te komen.

Ze gaven hartige hapjes bij het glaasje wijn of prosecco, zoals ansjovis, baccalà, salami, kaas, hardgekookt ei en nervetti: gekookte pezen en kraakbeen van het varken. De passanten vonden al deze spuncioni heerlijk. Ze dronken zich ladderzat en hadden de rest van de dag geen honger meer.

Een moderner fenomeen dat daaruit is voortgekomen, is de apericena, een samenvoeging van de woorden aperitivo en cena (avondmaal). Vooral in de grote steden, waar veel jongere mensen geen tijd of zin meer hebben om te koken, bestaat de mogelijkheid om in een bar samen met je drankje een uitgebreide hoeveelheid kleine hapjes te bestellen.

Anna’s dochter Chicca kan daar meer over vertellen want zij is sinds jaren barista en eigenares van Bar Q.B. in de buurt van Bologna, om precies te zijn in San Giovanni in Persiceto.

In deze moderne, gezellige bar maakt ze avond aan avond een veel gedronken cocktail: de spritz. Haar versie, die we Spritz Chicca zullen noemen, bestaat uit een derde deel Campari, twee derde delen Pignoletto (een mousserende witte wijn uit de streek rond Bologna), een paar schijfjes sinaasappel en een scheutje Cynar. Ook een olijf mag niet ontbreken.

Wil je een apericena, dan krijg je van Chicca onder andere: blokjes mozzarella en stukjes Parmezaanse kaas, verschillende soorten salami, pinzimonio (rauwkost met dipsausjes), couscous met groenten, hardgekookte eieren met mayonaise en ansjovis en toastjes met boter en zalm.

Voor wie in het centrum van Bologna een goed adres zoekt voor een apericena, beveelt Chicca Ruggine en Lab 16 aan. Maar eigenlijk kun je je overal in het centrum van Bologna naar hartenlust overgeven aan deze nieuwe trend.

Langzaam zie ik deze trend ook overwaaien naar het zuiden. In Ostuni kun je in elk geval op steeds meer plekken genieten van een apericena – en hier voor onze trullo genieten we er zelf ook steeds meer van, met een glas wijn en een bord vol hapjes. Heerlijk!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *