In deze aflevering van de rubriek Italiaans in Beeld delen we tien gerechten uit de Italiaanse keuken die een grappige of gekke naam hebben:
*saltimbocca alla romana > kalfslapjes met ham en salie gemarineerd in wijn die letterlijk in je mond (bocca) springen (salta)
*agnello alla scottadito > lam waaraan je je vinger (dito) brandt (scotta) > zeer hete lamskoteletten (uit de oven) met peper, rozemarijn en citroen
*tiramisù > de naam van dit dessert dat bestaat uit verschillende laagjes van lange vingers, gedoopt in espresso, en mascarponecrème, bedekt met cacaopoeder, betekent letterlijke ‘trek mij omhoog’
*strozzapreti > deze ‘priesterwurgers’ (strozzare is wurgen, preti zijn priesters) is een type korte gedroogde pasta in de vorm van strakke priesterboordjes
*spaghetti alla puttanesca > spaghetti met tomaat, olie, knoflook en kappertjes, oorspronkelijk uit Gaeta, bij Napels. De oorsprong van de naam is niet helemaal duidelijker, maar volgens verschillende bronnen zouden de klanten van een lokaal restaurant naar een puttanata hebben gevraagd, iets dat snel op tafel stond en makkelijk te maken was (waarbij puttanata is afgeleid van puttana, hoer)
*minne di Sant’Agata > traditioneel Siciliaans taartje, waarvan de naam verwijst naar de boezem van de heilige Agata
*brandacujun > stokvis en aardappelen gepureerd met olijfolie, knoflook, citroen, peterselie en pijnboompitjes, dat is afgeleid van brandare, schudden
*pane cafone > boerenbrood van Napolitaanse oorsprong, geproduceerd door de gewone burgers die door de hogere klasse ook wel ietwat neerbuigend werden aangeduid als cafone
*il sanguinaccio > bloedworst (sangue is bloed), maar de naam wordt in het zuiden van Italië ook gebruikt als aanduiding voor een zoete crème van pure chocolade
*bastardo del Grappa > de ‘bastaard van de Grappa-regio’ is een speciale kaas die wordt gemaakt van koe- en geitenmelk