Italiaans eten

Ravioli met geitenkaas en basilicum naar recept van Nicoletta Tavella

Vandaag staat er een recept uit Cucina di casa mia op het menu, het kookboek van Nicoletta Tavella. Nicoletta: ‘Mijn ‘geboortefamilie’ is heel belangrijk voor me en net zo belangrijk is mijn ‘gekozen familie’. Dat zijn mijn vrienden, de dierbare mensen met wie ik veel deel en dankzij wiens liefde, hulp en steun ik nu ben wie ik ben. We noemen ons groepje in Amsterdam ‘La famiglia’, een ware melting pot van nationaliteiten, die steeds groter wordt door kinderen, partners en vrienden van vrienden. Als je in een ander land woont en je bloedverwanten zijn ver weg is je gekozen familie erg …

Lees meer »

Cucina di casa mia – koken met Nicoletta Tavella

De Italiaanse Nicoletta Tavella groeide op in een familie waar eten en lekker leven onlosmakelijk verbonden zijn. In haar pas verschenen kookboek Cucina di casa mia vertelt Nicoletta over een jaar lang lekker Italiaans eten met de beste familierecepten en geheimen uit haar kookschrift. Wij duiken vandaag in de heerlijke herfst die Nicoletta ons voorschotelt. Nicoletta: ‘De herfst is zonder twijfel mijn lievelingsseizoen, én om de prachtige kleuren én om de onmiskenbare geuren – die van natte bladeren, paddenstoelen, geperste druiven en openhaardvuur doen mijn hart sneller kloppen. Het is natuurlijk ook mijn favoriete tijd van het jaar om de …

Lees meer »

San Daniele del Friuli – de Italiaanse hamvraag

Het dorpje San Daniele del Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië, had in de dertiende eeuw te lijden onder gewelddadige invallen van de Turken. Tegen zo’n overmacht konden ze niet opboksen, en dus zochten de dorpelingen hulp. Ze klopten aan bij de doge van Venetië en vroegen hem om wapens en mankracht. Voor niets gaat de zon op, vond de doge, en hij vroeg de dorpelingen hoe ze hem dachten te gaan betalen voor de gevraagde goederen en diensten. De inwoners van San Daniele del Friuli antwoorden met het enige antwoord dat ze konden bedenken. Ze zouden hem betalen …

Lees meer »

Herfst in Piemonte

‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië. In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes …

Lees meer »

Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep

Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we slow food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep. In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout. Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse …

Lees meer »

Semifreddo met Nutella

In het nieuwe kijk- en kookboek Food & the City neemt Christine Van Imschoot je onder andere mee naar Turijn. Niet alleen dankzij de smakelijke verhalen, heerlijke culi-adressen en foto’s waarvan het water je in de mond loopt, maar ook dankzij de originele recepten die ze bij elke stad heeft verzameld en die samen een uitgebreid menu vormen. Zo kun je ook als je er niet bent, van de smaak van de stad genieten! Voor Turijn koos Christine als antipasti voor bresaolahapjes met kastanje en coppakroketjes, gevolgd door gemarineerde aubergine met gerookte zwaardvis en bottarga, pasta met rijke tomatensaus en …

Lees meer »

Gnocchi van kastanje met botersaus en salie – Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen met Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië: ze trokken de bergen in, reden naar de kust en visten allerlei lekkers uit de rivieren. Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld. Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje van deze twee gulzige Italianen, een recept voor heerlijk comfort …

Lees meer »

Olijfboomtherapie

Hoewel de olijvenpluk nog niet overal in Italië is begonnen (het moment van plukken is afhankelijk van vele factoren), wordt er in sommige gebieden al druk geplukt. In haar boek Olijfboomtherapie vertelt Birgit Frohn hoe die olijvenpluk nu precies in zijn werk gaat: ‘De olijvenoogst begint in het Middellandse Zeegebied in oktober en gaat door tot in december. De exacte periode verschilt per jaar, per gebied en per olijfsoort. Ook is het tijdstip dat de olijven rijp zijn afhankelijk van het aantal zonne- en regendagen. Meestal is de nieuwe olijfolie, waarnaar lang is uitgekeken, er met Kerstmis. In die tijd …

Lees meer »

Kunst in de keuken

Vandaag gaan we op pad met Artacasa, aan de hand van het net verschenen kunstkookboek in de serie Artacucina. Dit derde boek op rij is wederom een echte must voor de liefhebber van kokkerellen en van kunst – zowel op je bord als aan de muur. Op Ciao tutti genieten we van een echt herfstrecept uit dit boek, geïnspireerd door de geur van kastanjes die in de Romeinse straten hangt. We maken geroosterde spruitjes met gecarameliseerde kastanjes, en we kijken naar het kunstwerk ‘Spruitjes’ van Florentine Haak: Ingrediënten (voor 4 personen) 250 gram kastanjes 500 gram spruitjes 200 gram verse …

Lees meer »

Chocolatini – dolce drankjes naar recept van delicious

Na de vrolijke uitspattingen in la dolce vita-stijl van vanochtend blijven we vanmiddag in stijl met een dolce drankje: chocolatini met chocolade ‘body paint’ uit het nieuwe kookboek van delicious. Ingrediënten (voor 2 personen): 300 ml slagroom | 60 gram boter | 250 gram bruine basterdsuiker | 50 gram cacao | 100 gram goede kwaliteit pure chocolade, grof gehakt | ½ theelepel vanille-essence | 125 ml chocoladelikeur | 100 ml wodka | veel ijsblokjes | 2 eetlepels geraspte pure chocolade Doe voor de chocolade ‘body paint’ de slagroom en de boter in een pan en verwarm al roerend op laag vuur tot …

Lees meer »

Puur genieten: zomerse groenten

Op deze eerste septemberdag een heerlijk (en makkelijk) gerecht waarmee je in een handomdraai nog een beetje zomer op tafel tovert, naar een recept uit Pascale Naessens Puur genieten en toch gezond en slank. In de inleiding van dit kookboek schrijft Pascale: ‘De zomer staat voor leven, voor kleur, voor groenten. Groenten geven smaak en body aan je gerechten. Ze zijn ongelooflijk lekker, mooi en heel eenvoudig te bereiden en ze zijn veruit de beste keuze om je lichaam gezond te houden. De zomer nodigt uit te variëren met groenten. Ga naar een marktje, breng wat groenten mee en zoek …

Lees meer »

De vernieuwde De Zilveren Lepel: meer dan 2000 recepten

Baas boven baas! Vierden we hier op Ciao tutti gisteren het feit dat ik het duizendste stukje had opgetekend, De Zilveren Lepel heeft nu een vernieuwde editie met ruim 1500 pagina’s en met maar liefst meer dan 2000 authentieke recepten. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Daarom wordt dit standaardwerk regelmatig bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks steeds iets verrassends op tafel kunnen toveren. Net als zijn witte voorganger bevat deze nieuwe editie een uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden …

Lees meer »

Een tafel vol kleine hapjes

Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struin ik een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers. Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij, en de avond kan niet meer stuk. In Rome kan ik vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, …

Lees meer »

Zomerse pasta: mezze maniche (korte mouwen) met meloen

Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de 35 gradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel. Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden? De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de …

Lees meer »

Bruschetta met tomaat uit eigen tuin

Laatst overkwam het me weer een keer, op een terras in Haarlem. Ik bestelde drie stukjes bruschetta (uitgesproken als broesketta, zoals het hoort), waarop de ober mij verbeterde en zei: ‘Drie broesjetta dus?’ Op dat soort momenten moet ik erg hard op mijn tanden bijten om de ober niet te vertellen hoe het eigenlijk hoort. Maar jammer is het wel, zo’n verbastering van de Italiaanse lekkernij der lekkernijen. Aan het begin van Ciao tutti schreef ik al eens een blogstukje over dit simpele, maar o zo lekkere gerecht. Ik citeerde toen Marlena de Blasi, die in haar boek Duizend dagen …

Lees meer »

Proef de bijzondere wijnen van Oliviero Toscani!

Bovenstaande woorden komen van een groot fotograaf. Niemand minder dan Oliviero Toscani, de fotograaf van de commerciële Benetton-reclames, tekende ze op. Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar zijn foto’s zullen dat zeker doen: Oliviero Toscani is het brein achter deze beroemde Benetton-campagnes. Dankzij hem werd het Venetiaanse kledingmerk groot, groter, grootst. Nog steeds weet Toscani de wereld te verrassen of te schokken met zijn foto’s, zoals laatst met de UNHATE-campagne, en het merk op ieders netvlies te krijgen. Al met een al een drukke baan, met heftige indrukken, onregelmatige werktijden en veel geregel en gedoe. Daarom besloot Toscani in 1970 …

Lees meer »

Vernaccia di San Gimignano – witte wijn die ‘kust, likt, bijt, verleidt en verlamt’ (aldus Michelangelo)

Deze aanprijzing komt uit de mond van niemand minder dan Michelangelo. Zo sprak de grote meester ooit over Vernaccia, de heerlijke witte wijn die in de omgeving van San Gimignano wordt gemaakt. Je kon Michelangelo niet gelukkiger maken dan met een glas van deze strogele wijn. Michelangelo is echter niet de enige die deze wijn kon appreciëren. Dante was ook al lyrisch over deze wijn: ‘Zie Bonagiunta daar, uit Lucca, gaan. Die ander naast hem, tot skelet geslonken, woonachtig ooit in Tours,’ wees hij me aan, ‘placht met het pauselijk gewaad te pronken. Hij mist, en die onthouding valt hem …

Lees meer »

Est! Est!! Est!!! – bijzondere wijn uit Montefiascone

Vandaag gaan we vanuit Rome op weg naar Orvieto (in Umbrië), maar niet voordat we een tussenstop maken bij het dorpje Montefiascone, in het noorden van de regio Lazio. Hier zou men namelijk een van de lekkerste wijnen van heel Italië schenken, dus die willen we wel eens proeven! Het verhaal gaat dat een Duitse bisschop die onze route omgekeerd aflegde (hij was op weg naar Rome) de wijn in Montefiascone zo lekker vond, dat hij er nooit meer wegging en zich er letterlijk dood dronk. Zo ver laten wij het niet komen, maar nieuwsgierig naar de wijn en het verhaal …

Lees meer »

Cocomero – een zomerse lekkernij

De zomer duurt in Nederland en België nooit lang genoeg. Hoewel we in Italië niet zo’n reden tot klagen hebben, weet ik zeker dat de zomer daar dit jaar ook veel en veel te kort zal zijn. De ‘boosdoener’ is Yvette van Boven, die met haar nieuwe kookboek Homemade Zomer een verlangen naar eindeloze zomers oproept, zodat alle recepten minimaal een aantal keer, in wisselende combinaties, de revue kunnen passeren. Het was dan ook moeilijk kiezen welk recept ik jullie hier zou voorschotelen. De keuze is uiteindelijk niet gemaakt op culinaire gronden, maar ingegeven door pure nostalgie. Ooit, lang geleden, …

Lees meer »

One more slice

Van dit heerlijke kookboek blijf je eten. De titel moet je in dat opzicht echt letterlijk nemen: van al die heerlijke baksels neem je altijd een plak of een stuk meer dan de bedoeling was. Zelfs de laatste kruimels mogen niet verloren gaan… Leila Lindholm is een bekende Zweedse tv-kok en auteur. In One more slice leert ze je hoe je zelf zuurdesembrood, pizza en pasta maakt en bovendien geeft ze je haar heerlijkste zoete recepten,bijvoorbeeld voor pannenkoeken en wafels, cheesecake, brownies & blondies en ijstaart. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept, gevolgd door allerlei variaties en aangevuld met veel …

Lees meer »