Home » Italiaans eten » Recepten » Tuinboontjes als lentebode
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Tuinboontjes als lentebode

In Rome begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Romeinen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen.

Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino. Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje.

Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië, waar zowel het voorjaar als de tuinbonen eerder arriveren, proefde ik in april al de pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in de hoofdrol. Makkelijk op tafel, en een goed excuus om veel voorjaarsbodes in huis te halen!

Ingrediënten
(voor 4 tot 6 personen)

50 g boter
3 jonge preitjes, zonder groen en in ringetjes
2 tenen knoflook, geperst
1 kleine venkelknol, heel dun gesneden
150 g jonge tuinbonen, gedopt, geblancheerd en nogmaals gedopt
150 g sperzieboontjes, in stukjes van 3 cm
150 g verse doperwten, gedopt
1 bosje dunne groene asperges, in stukjes van 3 cm
400 ml slagroom
500 g ditali (kleine, 1 cm lange pastapijpjes)
zout en versgemalen zwarte peper
100 g Parmigiano, versgeraspt

Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de preiringetjes toe en bak ze 5 minuten zachtjes. Voeg dan de knoflook en de venkel toe en bak die tot ze zacht zijn.

Voeg anderhalve eetlepel zout toe aan een grote pan water en breng aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de tuinbonen, de sperzieboontjes, de doperwten en de asperges toe. Schep de groenten er met een schuimspaan uit zodra het water weer aan de kook komt (bewaar het water om de pasta in te koken) en voeg ze toe aan de koekenpan met het prei-venkelmengsel. Schenk de slagroom erbij en breng aan de kook. Laat 2 minuten borrelen – de groenten moeten een beetje beet houden – en neem dan de pan van het vuur.

Kook de pasta in het groentewater al dente. Laat goed uitlekken en voeg de pasta toe aan het romige groentemengsel. Schep alles goed om. Breng op smaak met zout en peper, voeg de Parmigiano toe en serveer meteen.

© recept:

Lente in Sicilië
Manuela Darling-Gansser & Simon Griffiths
ISBN 9789077740804
€ 29,95
uitgeverij De Boekenmakers i.s.m. Edicola Publishing

Zie voor een uitgebreide bespreking van dit kook/kijkboek en een recept voor heerlijke koekjes van een van de Eolische eilanden Ciao tutti van 12 april 2011.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

 1. Ciao Saskia,

  heb me gisteren aangemeld voor jouw blog.

  Net voor het eerst ontvangen, en het verhaal + recept van de tuinbonen voelt precies zoal ik had gehoopt. Maar ik ben dan ook enigzins bevooroordeeld ten opzichte van Italie. Grappig om bevestigd te zien dat Italie qua eten nog echt de seizoenen volgt, zoals vroeger bij ons thuis (en de rest van Nederland) ook het geval was.

  Bedankt voor deze dagelijkse virtuele aanjager voor een dagdroom,
  vanuit Roma en omstreken 😉

  Abbraccio,

  Ron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *