Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen.

Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino.

Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje.

Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië proefden we ooit een heerlijke pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in de hoofdrol. Makkelijk op tafel – en een goed excuus om veel voorjaarsbodes in huis te halen!

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen): 50 gram boter | 3 jonge preitjes, zonder groen en in ringetjes | 2 tenen knoflook, geperst | 1 kleine venkelknol, heel dun gesneden | 150 gram jonge tuinbonen, gedopt en geblancheerd | 150 gram sperzieboontjes, in stukjes van 3 centimeter | 150 gram verse doperwten, gedopt | 1 bosje dunne groene asperges, in stukjes van 3 centimeter | 400 ml slagroom | 500 gram ditali (of andere korte gedroogde pasta)| zout en versgemalen zwarte peper | 100 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt

Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de preiringetjes toe en bak ze vijf minuten zachtjes. Voeg dan de knoflook en de venkel toe en bak die tot ze zacht zijn.

Voeg anderhalve eetlepel zout toe aan een grote pan water en breng aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de tuinbonen, de sperzieboontjes, de doperwten en de asperges toe. Schep de groenten er met een schuimspaan uit zodra het water weer aan de kook komt (bewaar het water om de pasta in te koken) en voeg ze toe aan de koekenpan met het prei-venkelmengsel. Schenk de slagroom erbij en breng aan de kook. Laat twee minuten borrelen – de groenten moeten een beetje beet houden – en neem dan de pan van het vuur.

Kook de pasta in het groentewater al dente. Laat goed uitlekken en voeg de pasta toe aan het romige groentemengsel. Schep alles goed om. Breng op smaak met zout en peper, voeg de Parmigiano toe en serveer meteen.

© recept:  Lente in Sicilië | Manuela Darling-Gansser & Simon Griffiths

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Ciao Saskia,

  heb me gisteren aangemeld voor jouw blog.

  Net voor het eerst ontvangen, en het verhaal + recept van de tuinbonen voelt precies zoal ik had gehoopt. Maar ik ben dan ook enigzins bevooroordeeld ten opzichte van Italie. Grappig om bevestigd te zien dat Italie qua eten nog echt de seizoenen volgt, zoals vroeger bij ons thuis (en de rest van Nederland) ook het geval was.

  Bedankt voor deze dagelijkse virtuele aanjager voor een dagdroom,
  vanuit Roma en omstreken 😉

  Abbraccio,

  Ron.

 2. Vandaag staat de pasta primavera op het menu. Alles in huis gehaald. Verheug me erop.
  Afhaalmenu in Maastricht is niet haalbaar vanuit Maartensdijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *