Home » Italiaans eten » Recepten » Italiaans paasbrood naar recept van Janneke Philippi
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italiaans paasbrood naar recept van Janneke Philippi

In Italië komt er met Pasen vaak een colomba pasquale op tafel. De bereiding van de klassieke Italiaanse paasduif is een proces van meerdere dagen.

In deze blog delen we het authentieke recept van Pellegrino Artusi, samen met het mooie verhaal over de oorsprong van de Italiaanse paasduif. Gelukkig kan het ook makkelijker – en vooral sneller. Janneke Philippi deelt vandaag een eenvoudige versie voor dit Italiaanse paasbrood.

Ingrediënten (voor één brood): 7 gram anijs- of venkelzaad | 50 ml vin santo (Toscaanse dessertwijn) | 500 gram bloem, gezeefd | 1 zakje (7 gram) gedroogde gist | 4 eieren | 50 ml extra vergine olijfolie | 100 ml volle melk | 25 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur | de geraspte schil van twee citroenen | 2 eetlepels oranjebloesemwater | 50 gram grein- of parelsuiker |

Ook heb je een keukenmachine of mixer met deeghaken nodig, vershoudfolie, een schone theedoek en een bakplaat met bakpapier.

Bereidingstijd: een half uur | wachttijd: vier uur, liefst een dag | rijstijd: anderhalf uur | oventijd: 25 minuten

Week het anijs- of venkelzaad vier uur, maar liever nog een hele dag of nacht, in de dessertwijn.

Strooi in een kom een flinke snuf zout. Voeg 475 gram bloem toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en strooi er de gist in.

Verdeel drie eieren, de olijfolie, de melk en de boter langs de rand. Kneed in de keukenmachine of met de mixer tot een soepel deeg.

Laat het anijs- of venkelzaad uitlekken en kneed het samen met de citroenrasp en de laatste 25 gram bloem door het deeg.

Vorm een bal van het deeg en leg in een kom. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie en een schone theedoek op een warme plek 45 minuten rijzen.

Druk het deeg plat en verdeel in twee porties. Vorm op de bakplaat van één portie het lijf en van de andere portie de vleugels. Laat de paasduif afgedekt nogmaals 45 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bestrijk de paasduif met oranjebloesemwater en dun met het laatste losgeklopte ei. Bestrooi met de grein- of parelsuiker. Extra tip: strooi met de suiker ook wat ongezouten amandelen over het deeg of gebruik alleen amandelen of amandelschaafsel.

Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de paasduif op een rooster afkoelen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *