Italiaans eten

Herfst in Piemonte

‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië. In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes …

Lees meer »

Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep van Tessa Kiros

Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we Slow Food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep van Tessa Kiros. In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout. Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die …

Lees meer »

Semifreddo met Nutella

In het nieuwe kijk- en kookboek Food & the City neemt Christine Van Imschoot je onder andere mee naar Turijn. Niet alleen dankzij de smakelijke verhalen, heerlijke culi-adressen en foto’s waarvan het water je in de mond loopt, maar ook dankzij de originele recepten die ze bij elke stad heeft verzameld en die samen een uitgebreid menu vormen. Zo kun je ook als je er niet bent, van de smaak van de stad genieten! Voor Turijn koos Christine als antipasti voor bresaolahapjes met kastanje en coppakroketjes, gevolgd door gemarineerde aubergine met gerookte zwaardvis en bottarga, pasta met rijke tomatensaus en …

Lees meer »

Gnocchi van kastanje met botersaus en salie – Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen met Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië: ze trokken de bergen in, reden naar de kust en visten allerlei lekkers uit de rivieren. Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld. Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje van deze twee gulzige Italianen, een recept voor heerlijk comfort …

Lees meer »

Puur genieten: zomerse groenten

Op deze eerste septemberdag een heerlijk (en makkelijk) gerecht waarmee je in een handomdraai nog een beetje zomer op tafel tovert, naar een recept uit Pascale Naessens Puur genieten en toch gezond en slank. In de inleiding van dit kookboek schrijft Pascale: ‘De zomer staat voor leven, voor kleur, voor groenten. Groenten geven smaak en body aan je gerechten. Ze zijn ongelooflijk lekker, mooi en heel eenvoudig te bereiden en ze zijn veruit de beste keuze om je lichaam gezond te houden. De zomer nodigt uit te variëren met groenten. Ga naar een marktje, breng wat groenten mee en zoek …

Lees meer »

De vernieuwde De Zilveren Lepel: meer dan 2000 recepten

Baas boven baas! Vierden we hier op Ciao tutti gisteren het feit dat ik het duizendste stukje had opgetekend, De Zilveren Lepel heeft nu een vernieuwde editie met ruim 1500 pagina’s en met maar liefst meer dan 2000 authentieke recepten. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Daarom wordt dit standaardwerk regelmatig bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks steeds iets verrassends op tafel kunnen toveren. Net als zijn witte voorganger bevat deze nieuwe editie een uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden …

Lees meer »

Een tafel vol kleine hapjes

Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struin ik een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers. Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij, en de avond kan niet meer stuk. In Rome kan ik vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, …

Lees meer »

Zomerse pasta: mezze maniche (korte mouwen) met meloen

Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de 35 gradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel. Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden? De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de …

Lees meer »

Bruschetta met tomaat uit eigen tuin

Laatst overkwam het me weer een keer, op een terras in Haarlem. Ik bestelde drie stukjes bruschetta (uitgesproken als broesketta, zoals het hoort), waarop de ober mij verbeterde en zei: ‘Drie broesjetta dus?’ Op dat soort momenten moet ik erg hard op mijn tanden bijten om de ober niet te vertellen hoe het eigenlijk hoort. Maar jammer is het wel, zo’n verbastering van de Italiaanse lekkernij der lekkernijen. Aan het begin van Ciao tutti schreef ik al eens een blogstukje over dit simpele, maar o zo lekkere gerecht. Ik citeerde toen Marlena de Blasi, die in haar boek Duizend dagen …

Lees meer »

Proef de bijzondere wijnen van Oliviero Toscani!

Bovenstaande woorden komen van een groot fotograaf. Niemand minder dan Oliviero Toscani, de fotograaf van de commerciële Benetton-reclames, tekende ze op. Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar zijn foto’s zullen dat zeker doen: Oliviero Toscani is het brein achter deze beroemde Benetton-campagnes. Dankzij hem werd het Venetiaanse kledingmerk groot, groter, grootst. Nog steeds weet Toscani de wereld te verrassen of te schokken met zijn foto’s, zoals laatst met de UNHATE-campagne, en het merk op ieders netvlies te krijgen. Al met een al een drukke baan, met heftige indrukken, onregelmatige werktijden en veel geregel en gedoe. Daarom besloot Toscani in 1970 …

Lees meer »

Vernaccia di San Gimignano – witte wijn die ‘kust, likt, bijt, verleidt en verlamt’ (aldus Michelangelo)

Deze aanprijzing komt uit de mond van niemand minder dan Michelangelo. Zo sprak de grote meester ooit over Vernaccia, de heerlijke witte wijn die in de omgeving van San Gimignano wordt gemaakt. Je kon Michelangelo niet gelukkiger maken dan met een glas van deze strogele wijn. Dante over de Vernaccia Michelangelo is echter niet de enige die deze wijn kon appreciëren. Dante was ook al lyrisch over deze wijn: ‘Zie Bonagiunta daar, uit Lucca, gaan. Die ander naast hem, tot skelet geslonken, woonachtig ooit in Tours,’ wees hij me aan, ‘placht met het pauselijk gewaad te pronken. Hij mist, en …

Lees meer »

Est! Est!! Est!!! – bijzondere wijn uit Montefiascone

Vandaag gaan we vanuit Rome op weg naar Orvieto (in Umbrië), maar niet voordat we een tussenstop maken bij het dorpje Montefiascone, in het noorden van de regio Lazio. Hier zou men namelijk een van de lekkerste wijnen van heel Italië schenken, dus die willen we wel eens proeven! Het verhaal gaat dat een Duitse bisschop die onze route omgekeerd aflegde (hij was op weg naar Rome) de wijn in Montefiascone zo lekker vond, dat hij er nooit meer wegging en zich er letterlijk dood dronk. Zo ver laten wij het niet komen, maar nieuwsgierig naar de wijn en het verhaal …

Lees meer »

One more slice

Van dit heerlijke kookboek blijf je eten. De titel moet je in dat opzicht echt letterlijk nemen: van al die heerlijke baksels neem je altijd een plak of een stuk meer dan de bedoeling was. Zelfs de laatste kruimels mogen niet verloren gaan… Leila Lindholm is een bekende Zweedse tv-kok en auteur. In One more slice leert ze je hoe je zelf zuurdesembrood, pizza en pasta maakt en bovendien geeft ze je haar heerlijkste zoete recepten,bijvoorbeeld voor pannenkoeken en wafels, cheesecake, brownies & blondies en ijstaart. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept, gevolgd door allerlei variaties en aangevuld met veel …

Lees meer »

Copy, paste, pizza – de pizza Saskia op het menu

Saskia: ‘Stel je voor: je bent in Le Marche, voor een reportage over het stadje Cupramontana en omgeving. Je wordt door de gastheer en gastvrouw van de bed & breakfast waar je logeert meegenomen naar een pizzeria met de naam Al Cantuccio (Het Hoekje), op de hoek van een doorgaande weg en een straatje in een kinderrijke buurt. Tot zover niets aan de hand. We worden door de eigenaar gastvrij verwelkomd en bestellen alvast iets te drinken. In de hoek schreeuwt een televisie de laatste voetbaluitslagen, die door de eigenaren en een groepje zo te zien vaste bezoekers aandachtig gevolgd …

Lees meer »

IJs met rozemarijn naar recept van Roberto Gelato in Utrecht

Niets lekkerders dan onderweg regelmatig stoppen voor een verfrissend drankje, een ijskoude granita of vers Italiaans ijs, in alle kleuren van de regenboog. Wie niet in het zuiden van Italië is om zo’n ijsje te proeven, kan nu gelukkig ook thuis aan de slag met recepten voor écht Italiaans ijs! Het laatste boek van het kwartet voorjaarsboeken waaraan Saskia op een of andere manier heb bijgedragen, heeft namelijk ijs in de hoofdrol. Na de vertaling van Het grote chocoladekookboek en het schrijven van haar eigen boek en De smaak van Florence, heeft ze zich op de eindredactie van het boek …

Lees meer »

Zuccotto uit De Zilveren Lepel Toscane

Wij zijn niet de enigen die in Toscane zijn gaan rondstruinen op zoek naar het lekkerste van deze Italiaanse regio. Het team van De Zilveren Lepel deed dit ook en bracht onlangs een nieuw kookboek in de reeks uit: De Zilveren Lepel Toscane. Toscane is de geboortegrond van de Italiaanse keuken zoals wij die kennen. De streek is over de hele wereld beroemd om zijn eenvoudige en heerlijke eten. De Zilveren Lepel Toscane bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Het boek bestrijkt het gebied van de bergen van Massa-Carrara in het noorden tot de …

Lees meer »

De sterkste koffie ter wereld

Hoewel ik jullie vorig jaar op 1 april nog goed in de maling wist te nemen, spreek ik vandaag de zuivere waarheid. Ik weet het, het lijkt een sterk verhaal, maar Pietro Marmo, zilversmid van beroep, heeft echt de allerkleinste moka ter wereld weten te maken, waarmee je het meest straffe kopje espresso kunt zetten. Tijdens de Sigep, de Salone Internazionale di gelateria, pasticceria e panificazione artigianali (oftewel de internationale beurs voor ijssalons, bakkers en banketbakkers) die begin dit jaar in Rimini werd gehouden, werd dit ieniemienie koffiepotje gepresenteerd. Deze mini moka is 19 millimeter hoog en bestaat net als …

Lees meer »

Het bekendste kunstwerk ter wereld in koffie

Begin deze week schreef ik uitgebreid over de kunst van het koffiezetten, niet wetende dat er ook nog een andere vorm van koffiekunst bestond. Bij toeval stuitte ik namelijk de dag erna op dit geweldige kunstwerk, gemaakt van, jawel, kopjes koffie: Deze ‘Mocha Lisa’ werd gemaakt tijdens het Rocks Aroma Festival in Sydney, al een aantal zomers geleden. Voor het namaken van de Mona Lisa waren maar liefst 3604 kopjes koffie nodig, onderverdeeld in espresso, caffè latte en cappuccino, plus 564 kopjes met alleen maar melk, om de benodigde kleuren te creëren. Da Vinci blijft de gemoederen nog altijd bezighouden. …

Lees meer »

Zwaardvis uit de oven

Vandaag staat er zwaardvis op het menu, dankzij Loes Janssen Miraglia wederom. ‘De zwaardvis is een snelle, krachtige zoutwatervis. Hij is gemiddeld twee meter lang, maar hij kan wel 4,5 meter lang worden. Hij weegt soms wel 300 kilo. Door zijn snelheid en zijn kracht wordt hij beschouwd als de nobelste vis. In het verleden werd zwaardvis in Zuid-Italië alleen gegeten door de rijken. Armere mensen stelden zich tevreden met verse sardines en ansjovis. De allerarmsten konden zich helemaal geen vis veroorloven. Tegenwoordig is zwaardvis elke dag vers op de markt verkrijgbaar. In ieder geval in Catania, op Sicilië, waar …

Lees meer »

Alles wat je wil weten over koffie zetten met een moka

Niets heerlijkers dan koffie zetten met de moka. Dat smaakt én ruikt niet alleen nog wat lekkerder dan koffie uit een espressoapparaat voor thuis, maar het is ook nog eens een fijner ritueel. Terwijl de moka op het vuurt staat, hoor je de koffie langzaam pruttelen en verspreidt de geur van verse koffie zich door het hele huis. Nog slapende huisgenoten zullen meteen en met een goed humeur wakker worden en zich rond de keukentafel scharen voor een eerste kopje koffie. Zo gaat dat ook vaak als we bij Italiaanse vrienden logeren. Want hoewel veel niet-Italianen denken dat alle Italianen …

Lees meer »

Verleidelijk recept voor Oud & Nieuw: crème van linzen en worst in bladerdeeg

Italianen serveren op Oudejaarsavond vaak linzen en worst. Beide staan symbool voor voorspoed en geluk. De worst wordt namelijk gezien als een teken van rijkdom voor het komende jaar; de linzen symboliseren de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Zeker geen slecht idee dus om deze gerechten op Oudejaarsavond te serveren. In het kookboek De verleidelijke Italiaanse keuken een origineel recept voor deze ‘gouden’ combinatie: crème van linzen en worst in bladerdeeg. Ingrediënten (voor 4 personen): 200 gram rode linzen | een halve ui | 1 kleine aardappel | 1 worst | extra vergine olijfolie | …

Lees meer »

Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious

Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland). Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’ Ingrediënten (voor …

Lees meer »

Zuppa di formaggio – kaassoep uit Culinair Sardinië

De kunst van het kaasmaken is al eeuwenoud, zo vertelt Loes Janssen Miraglia in Culinair Sardinië. Homerus refereert er zelfs al aan in de Odyssee, in de negende eeuw voor Christus: ‘Hij [de cycloop Polyphemus] melkte elke ooi met geoefende hand, liet de melk tot wrongel en wei stremmen, zeefde de wrongel in biezen manden om te laten uitlekken en goot de wei in kommen om af te koelen, zodat hij die bij zijn avondeten kon drinken.’ In de Griekse mythologie is het Aristaeus, de zoon van Apollo en Cyrene, die al dwalend door het Middellandse Zeegebied de techniek van het kaas …

Lees meer »

Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië

Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, wil ik jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee ik vorige week werd verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart: Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten! De jury roemt …

Lees meer »