De mediterrane keuken zou een van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt? En waarom kunnen Italianen met alle gemak zoveel pasta eten?
Wilma Van Grinsven-Padberg neemt je in Het mediterrane dieet mee in de geheimen van de mediterrane levensstijl. Ze gaat te rade bij verschillende experts en legt haarfijn uit hoe je de mediterrane leefwijze in je eigen leven kunt integreren.
De ruim dertig recepten zijn gemaakt door locals en zijn behalve makkelijk te maken ook lekker en vooral gezond. Zo omarm je de mediterrane leefstijl (want het is eigenlijk meer een manier van leven dan een dieet) en integreer je een (extra) stukje Italië in je keuken.
We delen een klein voorproefje, mét het recept voor gevulde tomaten, zodat je geniet van een lekker, gezond en kleurrijk gerecht.
Wilma: ‘Ik wil graag beginnen met iets heel belangrijks: dit boek gaat niet over een dieet. En dat zal je misschien verbazen op basis van de titel. De term ‘het mediterrane dieet’ is intussen wereldberoemd geworden, maar geloof me, het gaat om zoveel meer dan gewoon een dieet.
Het is echt een allesomvattende manier van leven. Want bij een dieet denk je misschien aan calorieën tellen, honger lijden en jezelf allerlei lekkers ontzeggen. Gelukkig is het mediterrane dieet totaal anders, anders zou ik waarschijnlijk niet zo’n grote fan zijn. […]
Het is niet voor niets dat Unesco in 2010 deze manier van leven heeft bekroond met de titel ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Geen wonder dat de interesse in deze levenswijze zo in the spotlights staat. Het is beslist de moeite waard om er veel meer over te weten te komen.
Ik wil je graag inwijden in de geheimen van het mediterrane dieet, want diëten en vermageren is één ding, het is belangrijker dat we proberen ons eetpatroon echt aan te passen. Als we dat gezondere eetpatroon kunnen combineren met meer beweging en meer en vooral bewuster genieten van de tijd die we samen met familie en vrienden doorbrengen, hebben we alle sleutels in handen om slanker en gezonder oud te worden.’
Gevulde tomaten
Voor dit recept kun je het best vleestomaten gebruiken, of andere van dezelfde grootte, vorm en sappigheid.
Ingrediënten: 4 vleestomaten | zout | 1 ui | extra vergine olijfolie | 180 à 200 gram (arborio)rijst | verse kruiden (majoraan, basilicum of tijm) | ontzoute kappertjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de tomaten, snijd de bovenkant eraf en bewaar de dekseltjes. Hol de tomaat uit en doe de inhoud in een kom, samen met het sap. Voeg wat zout toe en laat het rusten en absorberen.
Hak de ui fijn en bak deze in een braadpan met wat olie. Wanneer de ui goudbruin kleurt, voeg je de gewassen rijst toe. Roer enkele minuten en voeg daarna de inhoud van de kom met tomaat toe (het sap en het vruchtvlees). Als het mengsel te droog is, kun je nog wat extra warm water toevoegen.
Breng op smaak met zout en verse kruiden – liefst majoraan, maar als je dat niet hebt, kun je basilicum of tijm gebruiken. Voeg wat ontzoute kappertjes toe.
Laat de rijst langzaam garen, zoals bij een risotto. Als hij zo goed als gaar is, vul je de tomaten met de rijst en leg het deksels erbovenop. Leg de tomaten op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven gedurende twintig minuten. Laat ze even afkoelen en serveer ze warm. Buon appetito!
Extra tip: vervang de tomaten door grote ronde paprika’s. De procedure is hetzelfde, maar de smaak zal compleet anders zijn.
Meer informatie over de mediterrane leefstijl en bijpassende recepten vind je in
Het mediterrane dieet | Wilma Van Grinsven-Padberg | ISBN 9789401463171 | € 24,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Het mediterrane dieet via deze link bij bol.com