Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Met zijn nieuwe kookboek FlavourDeze link opent in een nieuw tabblad viert hij de oneindige mogelijkheden van groenten.
In ruim honderd recepten laat Ottolenghi niet alleen zien hoe je verschillende soorten groenten kunt omtoveren tot magische gerechten, zoals de auberginedumplings alla parmigiana en pittige paddenstoelenlasagne – allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden.
Orecchiete alla puttanesca uit Flavour
Wij delen het recept voor orecchiete alla puttanesca, zonder de ansjovis die je normaal in de puttanesca-saus aantreft, maar mét kikkererwten en geurige kruiden.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier personen): 6 teentjes knoflook, geperst | een blik à 400 gram kikkererwten, goed uitgelekt en drooggedept (dan houd je ca. 240 gram kikkererwten over) | 2 theelepels scherp gerookt paprikapoeder | 2 theelepels gemalen komijnzaad | drie kwart eetlepel tomatenpuree | 40 gram grofgesneden peterselie | 2 theelepels citroenrasp | 3 eetlepels kappertjes (afgespoeld) | 125 gram groene olijven, ontpit en gehalveerd | 250 gram zoete cherrytomaatjes | 2 theelepels fijne kristalsuiker | een halve eetlepel licht geroosterd gekneusd karwijzaad | 250 gram orecchietteDeze link opent in een nieuw tabblad | 500 ml groentebouillon | olijfolie | vers gemalen zwarte peper en zout
Bereidingswijze
Doe de knoflook, de kikkererwten, het paprikapoeder, het komijnzaad, de tomatenpuree en 50 milliliter olijfolie met een snufje zout in een hapjespan en bak dit mengsel op middelhoog tot hoog vuur tot de kikkererwten licht knapperig zijn.
Dit duurt ongeveer twaalf minuten, met regelmatig roeren. Draai het vuur iets lager als de kikkererwten te snel kleuren. Schep een derde van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart.
Roer in een schaaltje de peterselie, de citroenrasp, de kappertjes en de gehalveerde olijven door elkaar. Doe twee derde van dit peterseliemengsel bij de kikkererwten in de hapjespan, samen met de tomaatjes, de suiker en het karwijzaad. Roer goed door en laat het ongeveer twee minuten op middelhoog tot hoog vuur koken, terwijl je regelmatig blijft roeren.
Voeg dan de orecchiette, de bouillon, een snuf zout en 200 milliliter water toe en breng alles tegen de kook aan. Doe het deksel op de pan en laat de pasta op middelhoog vuur in twaalf tot veertien minuten al dente koken. Roer dan de rest van het peterseliemengsel erdoor, besprenkel met olijfolie en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en naar smaak versgemalen zwarte peper.
Nog veel meer smaakvolle recepten vind je in
Flavour | Yotam Ottolenghi | ISBN 9789059569911 | € 33,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Flavour via deze link bij bol.comDeze link opent in een nieuw tabblad