Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Chiara’s Food – de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië

In het hart van Chiara zit een speciaal plekje voor Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze liefst een paar keer per jaar terugkeert om de zee te zien en te horen, om familie en vrienden te bezoeken maar ook en vooral om nieuwe producten in te kopen voor Chiara’s Food, haar online delicatessenwinkel.

Na haar studie in Bologna woont Chiara nu in Amsterdam, waar het grootste deel van haar huis wordt ingenomen door Siciliaanse en andere Zuid-Italiaanse lekkernijen, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die Chiara persoonlijk kent.

Op zoek naar de beste producten
Chiara: ‘Van kleins af aan was ik geboeid door waar alles op mijn bord vandaan kwam. Ik wilde graag mijn nonni helpen om tomaten te plukken en in te maken, of met mijn vader mee om verse buffelmozzarella te halen in Campanië, toen we een tijdje in Rome woonden. Ik ben dol op de verhalen achter al dat lekkers, dat vaak al generaties lang door een familie wordt geproduceerd.

Toen ik in Bologna studeerde, begrepen mijn vriendinnen niet altijd waarom ik per se op die ene plek mozzarella moest halen. Waarom kocht ik niet gewoon mozzarella in de supermarkt? Pas toen ze het verschil proefden, gaven ze me gelijk en fietsten ze voortaan mee als ik op strooptocht ging om kaas, groente, olijfolie of andere lekkernijen te kopen bij een agriturismo even buiten de stad.’

Na haar verhuizing naar Amsterdam miste ze al dat lekkers meer dan ooit. Chiara besloot haar hart te volgen. Ze zegde haar goedbetaalde baan bij een internationale firma op en opende haar eigen webshop: Chiara’s Food.

From good people to good people
Chiara: ‘In eerste instantie wilde ik vooral vrienden kennis laten maken met al dat Zuid-Italiaanse lekkers, maar al gauw kwamen er bestellingen uit alle hoeken van het land. Bij elke bestelling maakte mijn hart een sprongetje van geluk: er mocht weer iemand proeven van een stukje Sicilië, van de passie die kleine producenten in hun potjes, flesjes of zakjes stoppen!

Dat sprongetje maakt mijn hart nog altijd als er een bestelling binnenkomt. Maar het springt nóg harder als ik kennismaak met een nieuwe producent, vaak via familie of vrienden in Italië.

In de twee jaar dat Chiara’s Food nu bestaat, breidde ik mijn aanbod zo langzaam uit, van alleen Siciliaanse producten tot een breder aanbod aan Zuid-Italiaanse delicatessen. Dankzij mijn familie ontdekte ik bijvoorbeeld de specialiteiten in de streek Irpinia (een zo goed als onontdekt stukje Campanië).

Mijn motto bleef daarbij gelijk: ‘From good people to good people’. Ik selecteer nog altijd zelf alle producenten met wie ik graag werk – én de producten uit hun aanbod die ik opneem. Ik bezoek hen regelmatig, luister naar hun verhalen, steek mijn neus in elke fase van het productieproces, proef van alles wat ze me voorschotelen… Vaak ontstaat er een mooie vriendschap, omdat we de passie van lekker puur eten delen.

Dat delen is ook de basis van Chiara’s Food. Het is niet zomaar een webshop met producten, het zijn echt mijn persoonlijke favorieten, die ook bij mij thuis op tafel staan, van de pistachepasta tot de taralli.

Helaas kan ik jullie niet allemaal aan mijn keukentafel uitnodigen, maar mede dankzij alle producten die je kunt bestellen en de recepten die ik elke woensdag deel hoop ik dat het toch een beetje zo voelt.’

Onze favorieten van Chiara’s Food
Ook wij hebben al een aantal keer een doos vol lekkers besteld. We delen dan ook graag onze favorieten met jullie.

Een Siciliaans culinair feest
Laat je verleiden door de smaak van Sicilië, van een fris en fruitig ontbijt tot een onvergetelijk diner. Een van Chiara’s eerste Siciliaanse aanwinsten zijn de jams van Bio Gold, het kleine maar o zo fijne bedrijfje van Nicolò, die in de omgeving van Syracuse, in het zuidoosten van Sicilië, ook honing en pesto van wilde venkel maakt.

Een tweede Siciliaanse smaakmaker die sinds onze eerste bestelling bij Chiara altijd in de voorraadkast staat, is de pistachepesto van Fratelli Burgiò, een fantastisch familiebedrijf waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

Naast hun paradijselijke pistachepesto maken ze ook Siciliaanse pesto, tomatensaus, caponata, ingemaakte olijven, tonijn-sinaasappelsaus en andere pastasauzen, uien- en vijgenjam…

foto: Giuseppe Casaburifoto: Fratelli Burgio

Via deze link vind je een groot deel van hun aanbod, maar vraag Chiara gerust om tips en advies. Naar haar suggestie maakten wij bijvoorbeeld deze pasta met pistachepesto, guanciale en burrata:

Chiara stuurde ons bij onze laatste bestelling ook een potje zoete pistachepasta mee, voor op een cornetto of een broodje. Met elke hap waan je je even op Sicilië, waarbij het te verleidelijk is om geen extra dikke laag pistachecrème op je brood te smeren…

Uit Modica krijgt Chiara bijzondere chocolade van Sabadì, met unieke smaken als bloedsinaasappel, gember, mandarijn, peperoncino of kaneel.

Speciaal voor de feestdagen is er een lading vers gebakken panettones onderweg, met onder meer chocolade, olijfolie of walnoot.

Terratosta – lekkers uit Irpinia
Emanuela van Terratosta stuurt Chiara bijna elke maand wel een lading producten uit Irpinia, van de pasta’s van Pasta Armando, honing en verschillende soorten jam tot de vleeswaren van Salumificio Tornillo.

Smaakvolle producten uit Puglia
Uit Puglia komen onder meer de handgemaakte scaldatelli, een soort taralli maar dan groter, in een ellipsvorm. Ze worden gemaakt door een familie die al generaties lang een bakkerij runt en zijn er in de smaken klassiek, met olijven, met ui of met venkelzaad. Ideaal voor bij de aperitivo, met wat olijven, vleeswaren, kaas en een glas wijn.

De extra vergine olijfolie komt ook uit Puglia. Hij is gemaakt van honderd procent Coratina-olijven, een inheemse olijvensoort uit het noorden van Puglia. Perfect bij brood, bruschetta, rood vlees, peulvruchten en groente.

Speciale kazen uit Toscane
Naast al dit Zuid-Italiaanse lekkers vind je bij Chiara’s Food kaas uit Toscane, om precies te zijn van Caseificio Cugusi di Silvana & co uit de Val d’Orcia. Hier kwam Chiara ooit terecht tijdens een reis door Toscane en ze sloot zowel de plek als de mensen meteen in haar hart. Hun Pecorino Gran Riserva won al een aantal jaren op rij de Best World Cheese Award.

Chiara: ‘Gelukkig is een webshop nooit vol. Ik blijf mede dankzij mijn vrienden in Italië nieuwe producten ontdekken en toevoegen. Het mooiste compliment is wel dat ik regelmatig bestellingen krijg uit Italië, van ouders, familie of vrienden die een verrassing willen sturen aan hun zoon, dochter, familielid of vriend(in) in Nederland. Zo zijn ze toch even dichtbij en delen ze de smaak en sfeer van Italië!’

Profiteer van 10% korting
Als lezer van Ciao tutti krijg je van Chiara 10% korting met de code CIAOTUTTIWELCOME (die kun je voor het afrekenen invoeren in je winkelmandje). Bestellen kan heel makkelijk via Chiarasfood.nl – maar je kunt Chiara ook altijd mailen via chiara@chiarasfood.nl of appen via 0031-650448868.

Kun je niet kiezen? Bestel dan Chiara’s Food Box, die Chiara voor je samenstelt (uiteraard kun je allergieën doorgeven). Ook leuk als cadeau; Chiara schrijft er dan namens jou een persoonlijk kaartje bij. Wil je de gelukkige ontvanger zelf laten kiezen, dan kun je ook een Gift Card bestellen.

In Amsterdam komt Chiara je pakket persoonlijk brengen, met de fiets. Daarbuiten wordt je pakket met de post bezorgd (ook buiten Nederland).

Virtueel meegenieten kan behalve via de website via Facebook en Instagram, waar Chiara ook alle nieuwe aanwinsten deelt. Wees wel gewaarschuwd, want die heerlijke foto’s zorgen vaak voor uitgebreide kook- en baksessies…

Geniet van onze puzzelboekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *