Ga op pad met onze City Walks!

Italië in Rotterdam

Italie-Nederland

Heimwee naar je vakantie in Italië? Naar die lekkere, sterke espresso in dat leuke barretje of naar de verse pasta’s in dat achterafstraatje in Rome? Geen nood! Ook in eigen land is het lekkerste uit de laars te vinden. Ciao tutti neemt je regelmatig mee naar écht Italiaanse adressen waar je wanneer je maar wil een shotje Italië kunt halen. We beginnen vandaag in Rotterdam, ter gelegenheid van de tentoonstelling Da Vinci – The Genius die daar nog tot en met 6 januari te zien is.

30 seconden
Uiteraard begint een Italiaans dagje Rotterdam met un caffè. En dan niet zomaar een kopje koffie, nee, het luistert nauw bij het zetten van een echt Italiaanse koffie. Precies 30 seconden, zo lang mag het water door de koffie lopen om een echte espresso te maken.

Dat ze deze koffieregel hier precies hanteren, proef je bij elk slokje koffie. Zowel bij de gewone cappuccino als bij deze schitterende creatie, de Aurelio, met een gouden motief van karamel – waar we heel wat langer dan 30 seconden van hebben genoten, ons verheugend op Da Vinci die voorlopig schuin aan de overkant te vinden is.

Trenta-Secondi-1 Trenta-Secondi-2

Trenta Secondi
Stadhuisplein 36, Rotterdam

Happy Italy
Na ons bezoek aan ‘Da Vinci – The Genius’ (waarover we gisteren al schreven maar waar zo veel over valt te vertellen dat we er komende weken nog wat blogs aan zullen wijden) verlangden we naar een uitgebreide Italiaanse lunch. Helaas was er op dat moment een grote stroomstoring in het centrum van Rotterdam, waardoor we het idee van een verse pasta met verschillende soorten groente moesten laten varen.

Happy-Italy (3)

Gelukkig staan er op de kaart van Happy Italy ook veel pizza’s – en voor het bakken hiervan heb je geen stroom nodig: het vuur in de oven doet ook zonder elektriciteit zijn werk. We werden door de pizzaiolo begroet met een hartelijk ‘Ciao!’ – meteen goed dus. We kozen voor de pizza met mozzarella, spinazie, pancetta en ricotta en niet veel later stond het hartige resultaat voor onze neus.

Happy-Italy (0) Happy-Italy (1) Happy-Italy (2)

De pizza ging tot de laatste hap op en we twijfelden zelfs nog even over of we nog een Pizza Nutella (met de beroemde hazelnootpasta) of Pizza Fragola (met mascarpone en aardbeien) zouden nemen. Uiteindelijk besloten we dat maar niet te doen, aangezien er nog heel wat lekkere adressen op ons lijstje stonden.

Happy Italy
Binnenrotte 102, Rotterdam

Het beste ijs van Rotterdam
Een daarvan ligt om de hoek van Happy Italy en werd ons getipt door Jeroen Lijbers, die ons schreef: ‘Op de Meent zit de IJssalon, hier koop je echt het beste ijs in Rotterdam en omstreken; ze zijn al heel vaak in de prijzen gevallen. Op een mooie zomeravond staan de rijen tot ver op straat. Zelfs in Italië heb ik zelden beter ijs geproefd dan hier. En ik ben echt een ijsverslaafde dus heb wel wat vergelijkingsmateriaal.’ Helaas was de IJssalon vanwege de stroomstoring dicht, dus hier gaan we nog een keer voor terug!

De IJssalon
Meent 69A, Rotterdam

Nog meer Italiaans aan de Meent
Ook Ristorante Napoli ligt aan de Meent, waarmee deze Rotterdamse straat zich met recht een stukje Italië mag noemen. Eigenaar Fabrizio Pigliapochi nam het restaurant enkele jaren geleden van zijn vader over en zette de familietraditie voort. Napoli is een sfeervol restaurant met een eigentijdse keuken gebaseerd op Italiaanse tradities. Maar daarover begin volgende maand meer!

Napoli-Rotterdam

Ristorante Napoli
Meent 81A, Rotterdam

Stadse espresso
Beladen met al onze aankopen ploften we nog even neer bij Urban Espresso. Niet voor een espresso, dit keer, al staat er een prachtig Marzocco-apparaat, maar voor een verfrissende ijsthee. Van al die Italiaanse boodschappen en de koortsachtige opwinding van wat we er allemaal mee gaan maken, hebben we het een beetje warm gekregen. Gelukkig is ook de ijsthee in deze fijne espressobar homemade, met verse munt. Een zomerse verwennerij halverwege onze Italiaanse tour in Rotterdam!

Urban-Espresso (1) Urban-Espresso (2) Urban-Espresso (3)

Urban Espresso
Botersloot 44A, Rotterdam

Italiaanse delicatessen
Met weer genoeg energie om Italiaanse delicatessen in te slaan voor thuis, gingen we opnieuw op pad, met als eerste stop Guliano, eveneens aan de Meent. Hier kun je heerlijk lunchen, maar ook belegde broodjes en Italiaanse delicatessen voor thuis meenemen.

Guliano-Rotterdam (1) Guliano-Rotterdam (2)

Guliano
Meent 31, Rotterdam

Vervolgens vergaapten we ons aan Little Italy, vlak bij de Meent. Een authentieke Italiaanse buurtsuper met een enorme keus aan Italiaanse producten, van de favoriete pastasoorten (spaghetti in alle diktes) tot Chef Panna, van mini-panfortes tot vers brood, van vongole en bottarga tot Sperlari-noga – al die dingen waar we in Italiaanse supermarkten van stuiteren zijn gewoon hier te verkrijgen. We hebben wel heel wat ingeslagen, dus wacht even met shoppen tot de voorraad weer is aangevuld 😉

Little-Italy (1) Little-Italy (2) Little-Italy (3)

Little Italy
Lombardkade 51A, Rotterdam

Ook aan de overkant, bij Marqt, ging ons culinaire hart sneller kloppen. Risottorijst, mooie olijfolie en deze biologische Irresistible Italian-dressing… we love it! 

Marqt

Marqt
Binnenrotte 77, Rotterdam

P.S. We hebben overal zo heerlijk lang genoten, dat we de rest van Italiaans Rotterdam links moeten hebben laten liggen. Maar we komen gauw een keer terug!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. En dan nog een lekkere pizza eten bij O’Pazzo!

  2. Twee pizza’s op een dag was wat veel, maar dat gaan we volgende keer zeker doen!

  3. een lekker koffie met tiramisu of cannoli siciliani vers gemakt bij Stefano, La Zia Maria delicatessen in Nieuwe Binnenweg 222a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *