Naar hoofdinhoud Naar navigatie
10 juni 2023

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar.

Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond.

Passie voor pure olijfolie

Mark van OliciousDeze link opent in een nieuw tabblad weet daar alles van. Hij is net als wij verzot op Italië en is talloze keren op reis geweest naar de laars, zowel zakelijk als privé. Sterker nog: Mark zei zijn internationale marketingbaan gedag en beheerde twee seizoenen lang een bed & breakfast in Le Marche.

Mark: ‘In die tijd heb ik pas echt ontdekt hoe heerlijk dit land is. Nog meer dan tijdens een vakantie zag ik hoe Italianen van maaltijd naar maaltijd leven, hoe blij ze worden van pure seizoensproducten.

Ik houd van de eenvoud van het Italiaanse eten, van de tradities die vaak achter een gerecht schuilgaan. Ik maakte kennis met hardwerkende wijnboeren, restauranthouders en olijfboeren. Vooral die laatste categorie intrigeerde me.

De olijfboeren die ik ontmoette, werkten allemaal vanuit hun passie voor de natuur, de traditie en het product. Die passie brachten ze met elk slokje olijfolie die ik proefde ook op mij over – en precies die passie, die liefde voor hun olijfolie, wil ik op mijn beurt op anderen overbrengen.’

Krachtpatser in de keuken

Na twee seizoenen in Italië wist Mark dat hij zijn passie met anderen wilde delen. Hij wil voor jou de mooiste Italiaanse olijfolie selecteren, honderd procent Italiaans – van de boom tot in de fles, van de beste kwaliteit en bereid door mensen die er tweehonderd procent voor gaan.

Extra vergine olijfolie is een op en top gezond product, boordevol antioxidanten en onverzadigde vetten. Het is een rijke toevoeging aan je gerechten, niet alleen dankzij de gezonde eigenschappenDeze link opent in een nieuw tabblad maar ook en vooral qua smaak.

Mark: ‘Ik wil me er met hart en ziel voor inzetten om olijfolie uit de anonimiteit te halen, om te laten zien dat een goed gekozen olijfolie een echte toevoeging aan een gerecht is. In de keuken verdient olijfolie net zoveel aandacht als de liefde en aandacht die hij heeft gekregen tijdens het proces van olijf tot olie. Net als wijn zou je voor elk gerecht een mooie olijfolie moeten kiezen, die qua smaak perfect past bij wat je op tafel zet – of die smaak net als wijn nog eens versterkt.

Olijfolie verdient echt een podiumplek in elke keuken, als ultieme smaakmaker. Dat verdient jouw kookkunst, dat verdient het gerecht dat je maakt en dat verdient de olijfolie. Inmiddels heb ik zelf olijven geoogst en mocht ik het productieproces van dichtbij meemaken.

Al die zorg en aandacht die in een fles olijfolie zit, die vind je in bijna geen enkel ander product terug. Dat proef je, zowel als je olijfolie puur door je mond laat gaan of verwerkt in een salade, een pasta, een vis- of vleesgerecht of zelfs een dessertDeze link opent in een nieuw tabblad.

Mijn focus ligt volledig op Italiaanse olijfolie. Dit is niet omdat ik Spaanse of Griekse olijfolie niet goed vind, maar omdat ik mijn hart nu eenmaal heb verloren aan Italië. Dat hoef ik jullie vast niet uit te leggen…’

Olicious – een podium voor olijfolie

Die passie komt tot uiting in de webshop Olicious, maar Marks missie gaat verder. Mark: ‘Ik wil mensen olijfolie laten erváren. De meeste mensen die ik spreek, weten niet dat een goede olijfolie naar groene appel en vers gemaaid gras ruikt; dat er écht smaak aan zit. Ik zou willen dat iedereen in staat is een olijfolie te kiezen die bij zijn of haar smaak past – of bij de gerechten die er gemaakt worden.

Daarom geef ik graag advies. Op de website heeft elke olijfolie een uitgebreide beschrijving van smaak, geur en toepassingsadvies. Daarnaast kun je duidelijk zien of hij delicaat, medium of robuust is en is er de olijfolievinder, die je helpt bij het maken van een keuze.

Je kunt zoeken op toepasbaarheidDeze link opent in een nieuw tabblad (bijvoorbeeld salade, vlees, vis, kip, pasta of groente), maar als je er toch niet helemaal uit komt, kun je makkelijk contact met me opnemen door even te bellen, appen of mailen, zodat ik je persoonlijk van advies kan voorzien.

Zo kan iedereen die van goed, lekker en gezond eten houdt, van hobby- tot chef-kok, de kracht van een olijfolie ontdekken. Als Italiëliefhebber heb je wellicht al een streepje voor, maar ik hoop dat ik ook jou via mijn website en social media-kanalen kan verrassen met weetjes over olijfolie.’

Olijfolie van kleinschalige familiebedrijven

In de webshop van OliciousDeze link opent in een nieuw tabblad vind je olijfolie van verschillende producenten, met allemaal eigen oliën en een eigen karakter. Op dit moment is er o.a. olijfolie uit Puglia, Le Marche, Emilia-Romagna en Lazio.

Mark: ‘Ik richt me op olijfsoorten (cultivars) die specifiek zijn voor een regio of gebied en die niet overal in Italië voorkomen. Zo vertegenwoordigt de olijfolie dus ook het karakter of terroir van die streek.

Daarbij staat kwaliteit voorop. Ik let onder meer op kleinschaligheid en zoek voornamelijk naar familiebedrijven met een drive om hoge kwaliteit te leveren. Wat veel mensen niet weten, is dat de kwaliteit niet alleen afhangt van hoe er gewerkt wordt in de olijfboomgaard. Net als bij wijn is de verwerking van olijven tot olijfolie minstens zo belangrijk.

Om dit te waarborgen, bezoek ik de olijfboeren persoonlijk, let ik op hun kennis en werkwijze en heb ik regelmatig contact over het verloop van het seizoen, de oogst en de persing. Verder let ik er ook op dat de boeren meedoen aan relevante en gerenommeerde competities waarbij hun olijfolie beoordeeld wordt.

Dit is niet maatgevend voor het feit of een olijfolie lekker gevonden wordt, want die smaak is persoonlijk, maar zegt wél iets over of de inspanningen die in de olijfgaard en het persproces geleverd worden letterlijk en figuurlijk hun vruchten afwerpen.’

3x de perfecte olijfolie voor dit seizoen

Wil je jezelf trakteren op een mooie fles olijfolie of wil je iemand blij maken met een Italiaans cadeau waar de ontvanger lang van kan genieten? Mark tipt zijn favorieten die in de keuken van een Italiëliefhebber eigenlijk niet mogen ontbreken:

‘Bij zomer denk ik direct aan de barbecue en daar horen wat mij betreft wat stevigere en uitgesproken olijfolies bij. Speciaal voor gegrild vlees raad ik de biologische Puglia IGPDeze link opent in een nieuw tabblad van Guglielmi aan.

De Ogliarola is een belangrijke olijfsoort in Puglia, de bakermat van Italiaanse olijfolie. Veel meer dan een mooi gegrild stuk vlees, afgemaakt met wat zeezout en deze robuuste extra vergine olijfolie is niet nodig.’

Voor de tweede favoriet reizen we naar Lazio. Mark: ‘Francesco Agresti deed iets dat meer olijfolieboeren zouden moeten doen. Hij pakte een verwaarloosde olijfgaard rigoureus aan. Met de 501 AltitudoDeze link opent in een nieuw tabblad debuteert Francesco meteen met een podiumplaats in de olijfoliewereld.

Francesco heeft een geweldige olijfolie gemaakt. De Itrana-olijfsoort is typisch voor de regio Lazio. Hij gaat goed samen met goed gevulde salades, niet alleen van groenten, maar ook van fruit. Probeer hem maar eens met watermeloen!

Mark: ‘De 501 Altitudo is in korte tijd zo populair geworden dat hij nu mijn best verkochte olijfolie is. En terecht! Niet voor niets is de 501 Altitudo bekroond met een Gouden keurmerk van het Olijfolie Instituut.’

Veel mensen vragen wat de beste olijfolie is om te dippen met brood. Daarvoor tipt Mark de La Badessa van Roberto BarrancaDeze link opent in een nieuw tabblad. Mark: ‘Dit is een pareltje dat je niet zo vaak tegenkomt. Ik ontdekte hem in een restaurant in Heerlen en vond hem zo goed dat ik hem ben gaan importeren.’

La Badessa is een mooi zachte en biologische olijfolie uit Calabrië. Houd je niet zo van bitterheid en scherpte in je olie, dan spreekt deze je zeker aan. ‘Die zachtheid maakt hem geweldig geschikt als brooddip, maar ook voor groene salades, vis van de barbecue of als basis voor marinades,’ aldus Mark.

Wil je een van deze olijfolietips zelf proeven, neem dan een kijkje bij Olicious. Hulp nodig? Laat je adviseren door de olijfolievinderDeze link opent in een nieuw tabblad. Wil je liever persoonlijk contact, aarzel dan niet om contact op te nemen met Mark via mark@olicious.nlDeze link opent in een nieuw tabblad of via 0031-630543958.

Oliboxx – selectie olijfolie van Olicious om thuis te proeven

Met de Oliboxx van OliciousDeze link opent in een nieuw tabblad kun je zelf thuis op je gemak olijfolie proeven. Je ontvangt acht samples uit de collectie van Olicious in een brievenbuspakketje.

Elk flesje bevat twintig milliliter olijfolie, meer dan voldoende om een aantal keren te proeven of in je gerechten te verwerken. Natuurlijk krijg je ook informatie over de geproefde soorten olijfolie, voorzien van proeftips. Zo weet je precies welke olijfolie in jouw keuken niet mag ontbreken!

1 opmerking

  1. Margriet Scheepers schreef:

    online een workshop olijfolie proeven, dat moet een streling voor de zintuigen zijn.
    Over deze prachtige olie kun je eenvoudigweg nooit genoeg weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen