Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sotto Sale (Favignana) – verse vis op een eigenzinnig menu

Na ons bezoek aan de haven van Favignana willen we nog maar één ding: verse vis eten. We gaan dan ook op zoek naar het leukste visrestaurant van het eiland. Dat vinden we in een van de zijstraatjes van het havenplaatsje: Sotto Sale.

Alleen de naam al brengt een glimlach op ons gezicht. Sotto Sale betekent namelijk letterlijk ‘onder het zout’. Na onze tocht door de zoutpannen aan de overkant van de zee een perfecte voortzetting van onze Siciliaanse ontdekkingstocht.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (1)Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (14)

Het restaurant ademt een heel eigen sfeer. De donkere muren geven het iets knus, terwijl de accessoires zorgen voor een eigentijdse touch. Alle accessoires die aan de muur hangen, van de roestige fiets tot de oude spiegels en het wrakhout waarop grote potten zout staan, zijn gevonden op het strand, aan land gebracht door de zee.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (2) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (3) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (4)

Dat geldt tevens voor de belangrijkste onderdelen van het menu: verschillende soorten vis en schelpdieren. Verser dan vers, vanochtend zwommen ze nog allemaal in het zoute water.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (5)

We complimenteren de eigenaar, Francesco Balzani. Deze Florentijn is het brein achter Sotto Sale. Zo’n acht maanden per jaar verruilt hij de renaissancestad voor het kleine eiland en trakteert hij zijn gasten op een bijzonder avondje uit. De eigenzinnige gerechten bedenkt hij samen met de kok, Marco Germanotti.

We schuiven aan tafel, vergezeld door Salvatore uit Napels, die een paar dagen vakantie viert op Favignana. We buigen ons over het menu, met verrassende combinaties waarbij zoals gezegd de hoofdrol steeds is weggelegd voor vis. Het is niet makkelijk kiezen, maar gelukkig helpt Francesco een handje door de echte signature dishes aan te wijzen.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (6)

We krijgen echter eerst nog een amuse, een sardine gemarineerd in aceto di mele (appelazijn), geserveerd met aubergine en munt. Deze appetizer doet wat hij moet doen: hij maakt ons nieuwsgierig en hongerig naar meer.

Dat meer komt op tafel in de vorm van gamberi met tijm en tomaat, die gegeten dienen te worden met de bijbehorende chopsticks van nero di seppia (inktvisinkt). Een bijzondere ervaring, niet alleen qua smaak maar ook qua gevoel, dankzij het contrast tussen de knapperige stokjes en de zachte garnalen.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (9) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (11) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (12)

Dit culinaire hoogstandje wordt echter nog eens overtroffen door het volgende gerecht: tonno rosso (rode tonijn) met caponata, mayonaise van bottarga en kappertjes. We zijn alle drie op slag verliefd op ons bord.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (7) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (8)

Ook het taartje van sardines, artisjok, venkel, pijnboompitten en krenten dat volgt, houdt deze stemming vast.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (10)

We complimenteren Francesco en Marco uitgebreid met de verrassend eigentijdse en buitengewoon smakelijke gerechten. Zij laten ons echter niet gaan voor we ook de dolci hebben geproefd.

Voor Saskia een chocoladetaartje met in het hart vloeibare chocolade, geserveerd met muntcrème; voor Merle een punt als cheesecake vermomde cannolo. Salvatore slaat het toetje over en neemt even Merles camera ter hand om vast te leggen hoe de toetjes in de smaak vallen.

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (16) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (17)

Ook maakt hij nog een foto van ons met Francesco, voor we met een laatste lokaal likeurtje toosten op een fantastische eerste avond op Favignana. Che fortuna!

Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (18) Sotto-Sale-restaurant-Favignana-Sicilie (19)foto’s: Merle van de Reep

Ook proeven? Je vindt Sotto Sale aan de Via Garibaldi 9 op Favignana (Sicilië).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *