Home » Gastblog » Emie vanuit Umbrië » In de ban van de moestuin
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de ban van de moestuin

Emie woont samen met haar man zeven maanden per jaar in Umbrië. Vandaag vertelt ze over hun moestuin: ‘Veel gepensioneerde Italiaanse mannen hebben een moestuin. Die stelling durf ik wel aan. Ik heb zelfs het idee dat ze hun vrouwen weren en het heerlijk vinden een eigen hobbyplekje te hebben. Sommige moestuinen zien er rommelig uit en dat komt meestal vanwege de aan elkaar geknutselde schuurtjes, opslagloodsen en werkmaterialen.

Wij verlustigen ons altijd aan de moestuinen van anderen om ideeën op te doen, want wij zijn inmiddels ook helemaal in de moestuinmodus. Wat begon met een paar tomatenplanten die we op de markt kochten en gewoon ergens in de grond stopten, is uitgegroeid tot een volwaardige moestuin waarin we voortdurend plek tekort komen.

moestuin-Umbrië

We zetten netjes lijnen uit, maken schema’s en houden opbrengsten bij. Daar kunnen we een volgend seizoen weer profijt van hebben.

Courgettes en tomaten blijven favoriet. Ten eerste omdat het relatief makkelijke groeiers zijn. Bovendien vinden we ze heerlijk om te eten en je hebt er niet snel te veel van. Wat betreft de courgettes, die wij hier natuurlijk zucchini noemen, heb ik inmiddels een aardige verzameling recepten. Ik verwerk ze vaak in de sugo, die in potten wel een paar maanden houdbaar is.

Natuurlijk hebben we ook paprika’s, aubergines, boontjes, komkommers en pompoenen staan. En sla in enorme hoeveelheden. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien doen het ook al prima. En de artisjok? Die staat een beetje voor de sier aan de achterrand van de moestuin. Die vinden we meer mooi dan lekker.

moestuin-Umbrië-2

Husselpotjes
Deze tijd van het jaar bepaalt de moestuin ons menu. Soms moet ik al mijn creativiteit inzetten om het spul te verwerken. Maar er is niets leukers dan ‘s morgens een rondje te lopen en combinaties  te verzinnen van lekker husselpotjes waar je veel in kwijt kunt. Met de toevoeging van kruiden uit eigen tuin levert dat al snel veel smakelijks op. En die vijf frambozen in het glazen schaaltje kwamen niet veel verder dan de foto. Ze verdwenen onderweg naar de keuken gewoon meteen in mijn mond.

Veel Nederlanders hebben tegenwoordig een moestuin. Die stelling durf ik ook wel aan. We beleven een soort terug-naar-de-basis hype waar wij van harte aan meedoen. Maar als niet-Italianen doen we het op z’n Hollands, gewoon samen. Al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de man hier traditioneel wél het zware werk voor zijn rekening neemt…’

Emie schrijft ook elke dag op haar eigen blog Wonen in Caldese, waar je al haar verhalen kunt teruglezen en haar belevenissen op de voet kunt volgen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *