Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Drie mooie dorpjes in Umbrië: Bettona, Castiglione del Lago en Deruta

Umbrië kent tal van prachtige plaatsjes. Eerder bezochten we onder meer Bevagna, Gubbio, Montefalco, Orvieto en Perugia, vandaag nemen we jullie mee naar Bettona, Castiglione del Lago (aan het Lago di Trasimeno) en keramiekstadje Deruta.

mooie-dorpjes-Umbrie

Bettona
Il balcone etrusco, het Etruskisch balkon, zo luidt de bijnaam van Bettona. Je kijkt dan ook inderdaad prachtig uit over de groene heuvels van Umbrië, en over de steden Perugia, Spello en Assisi.

Bettona-Umbrie-2Bettona-Umbrie

Ondanks het feit dat het stadje in 1352 aangevallen en in brand gestoken werd, kun je er nog veel sporen uit het verleden vinden. Op een aantal plekken duikt de oude Etruskische stadsmuur op, die niet onder de verwoestingen heeft geleden en nog deels intact is. Ook is er nog een Etruskische tombe te zien.

Verder dateren de nieuwe omwalling, veel huizen, palazzi en kerken in Bettona van na 1367. In dat jaar werd er namelijk opdracht gegeven om het centrum opnieuw op te bouwen, iets kleiner dan voorheen. Zo zou het beter beschermd kunnen worden bij een volgende aanval.

Bezoek de Santa Maria Maggiore, het Oratorio di Sant’Andrea, met een mooie frescocyclus van de school van Giotto, en de Chiesa di San Crispolto, met een prachtige façade die is ontworpen door Antonio Stefanucci, een leerling van de Nederlandse Van Wittel alias Vanvitelli. In deze kerk worden de resten bewaard van San Crispolto, de eerste bisschop en martelaar van Umbrië, en de patroonheilige van Bettona.

Naast de genoemde kerken mag je het Palazzo Biancalena niet missen, dat nu het Museo della Città huisvest, dat doorloopt in het Palazzetto del Podestà. Hier vind je twee mooie schilderingen van de beroemde Umbrische schilder Perugino, de Madonna della Misericordia en een afbeelding van de heilige Antonius.

Net buiten Bettona vind je de Badia di San Crispolto, die werd gesticht door benedictijner monniken rond het jaar duizend. Precies op deze plek is de geschiedenis van Bettona begonnen, maar helaas kun je de Badia niet bezoeken.

Bettona-foto-villa4stagioni (1) Bettona-foto-villa4stagioni (1) Bettona-foto-villa4stagioni (2) Bettona-foto-villa4stagioni (3)foto’s: Villa4stagioni.com

Castiglione del Lago
Castiglione del Lago kijkt al eeuwen lang uit over het op drie na grootste meer van Italië, het Lago di Trasimeno. De hoge stadsmuren verhullen een rustig middeleeuws dorpje met geplaveide straatjes, idyllische kerkjes en hier en daar zelfs een verdwaalde olijfboom. De drie hoge poorten heten je van harte welkom en de deuren naar salumerie, trattorie en boetiekjes lijken te allen tijde voor iedereen open te staan. Het dertiende-eeuwse stadsplan is nog zo goed als intact en hierdoor waan je je letterlijk even in vervlogen tijden.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (10)Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (1) Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (2) Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (7)

Het machtige vijfhoekige fort, de Rocca del Leone, steekt met zijn vier torens en driehoekige hoofdtoren hoog uit boven het dorp. Dit kasteel is zeker een van de meest interessante voorbeelden van militaire architectuur in Umbrië en stond in de zestiende eeuw bekend als onoverwinbaar. Deze machtige sfeer hangt er nu nog steeds.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (6) Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (11)

Vanaf dit kasteel loop je door een bijzondere gang naar het elegante renaissance-palazzo van de Della Corgna-hertogen. De zestiende-eeuwse beschilderingen die je in het huidige stadhuis kunt bewonderen, zijn een feest voor het oog. Bezoek ook de parochiekerk, waar je tevens van fraaie fresco’s kunt genieten, waaronder La Madonna del Latte, Maria die Jezus de borst geeft. Kom even bij van al deze indrukken in het groen rondom het fort en geniet van het spectaculaire uitzicht op het meer.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (8)

Na Castiglione te hebben aangedaan kun je twee van de drie eilanden in het meer gaan ontdekken: Isola Maggiore en Isola Polvese. Isola Minore is helaas voor ons privébezit. Je bereikt Isola Maggiore en Isola Polverese met een traghetto (veerpont) die vertrekt vanuit Castiglione del Lago.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (4) Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (12)

Op Isola Maggiore vind je een standbeeld van de heilige Franciscus, die hier enige tijd gewoond zou hebben. Ook de moeite waard is het kleine Museo del Merletto, het Kantmuseum. Tijdens een wandeling door de dorpsstraat kun je met een beetje geluk kantklossende dametjes op hun vingers kijken. Het wandelpad dat rond het licht heuvelachtige eiland loopt, is ook bij Italianen uit de omgeving bijzonder geliefd als bestemming voor een zomeruitstapje.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (12a)

De culinaire trots van het meer is la fagiolina del lago, een piepklein boontje dat rondom het meer zijn ideale grond vindt en met haar dunne schilletje en delicate smaak makkelijk verteerbaar is. Probeer ook i pici co’ la nana; dikke spaghettislierten overgoten met een saus van eend en Parmezaanse kaas.

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (9)Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (5)

La regina in porchetta, een grote zoetwaterkarper uit de oven op smaak gebracht met venkel, knoflook, zout en peper, is een andere lokale specialiteit. Drink hierbij een goed glas rode wijn uit de Colli del Trasimeno, de omringende heuvels, en je dag kan niet meer stuk!

Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (13) Castiglione-del-Lago-Trasimeno-Umbrie (13a)

Deruta
Het dorpje Deruta is wereldwijd beroemd vanwege de keramieken voorwerpen die er worden gemaakt. Een deel van de omvangrijke collectie die in de loop der eeuwen is gemaakt, is te zien in het Museo Regionale della Ceramica, het keramiekmuseum, in een voormalig kloostercomplex.

Maar het hele dorpje ademt keramiek, met tal van ateliers, winkeltjes en kleurrijke creaties die gewoon aan de muren van de huizen te bewonderen zijn.

Deruta-Umbrie (1) Deruta-Umbrie (2) Deruta-Umbrie (3) Deruta-Umbrie (4)

Ontdek alle mooie dorpjes in Umbrië & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Tip: ga eens naar Narni!

  2. Prachtig, Castiglione del Lago!

  3. Anita Hellemans

    Prachtige site. Ben momenteel in Castiglione del Lago. Prachtige streek , heel Umbrië . En super goede wijnen.
    Heel de streek bezocht, heeft ons hart gestolen , we krijgen er niet genoeg van. Ook dicht bij het prachtige Toscanië.

  4. Grazie – en geniet van dat prachtige stukje Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *