Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sterren kijken in de Dolomieten – vanuit de Starlight Room Dolomites 360 of het Astronomisch Observatorium Helmut Ullrich

Boven de toppen van de Dolomieten kun je vaak een prachtige sterrenhemel bewonderen. Zeker als je deze twee unieke plekken om sterren te kijken op je wensenlijstje zet!

Starlight Room Dolomites 360 – glazen berghut onder de sterrenhemel

Een uit glas opgetrokken romantische suite boven op een berg, dat is Starlight Room Dolomites 360. Eigenaar Raniero Campigotto (die ook Rifugio Col Gallina runt) zorgt ervoor dat je hier in afzondering een nacht onder de sterrenhemel kunt doorbrengen, in de knusse en kristalheldere ambiance van de Dolomieten.

Je dineert bij het laatste zonlicht of bij kaarslicht, met gerechten op porseleinen borden en bijpassende wijn in mooie glazen. ’s Winters wordt een pan warme soep samen met een fles Cabernet per sneeuwscooter afgeleverd. Om je heen niets anders dan de bergen en stilte; de koude nacht wordt buitengehouden in de door zonnepanelen verwarmde suite.

In deze droomwereld lijkt de Starlight Room Dolomites 360 meer op een ruimteschip dan op een verplaatsbare rifugio. De ruimte van elf vierkante meter is van alle gemakken voorzien en bestaat uit vier modules die in elkaar geschoven worden.

Vier moeren houden de modules bij elkaar; monteren en demonteren gebeurt in een mum van tijd, alsof het Legosteentjes zijn. De zesendertighonderd kilo wegende suite kan in vier helikoptervluchten overal naartoe gebracht worden, of het nu de top van de Marmolada of een rotspartij in de Middellandse Zee is.

Voor het plaatsen van de suite is namelijk geen speciale ondergrond nodig. De suite is qua energie volledig zelfvoorzienend en heeft net als op een boot een eigen waterreservoir. Als klap op de vuurpijl duurt de montage slechts achtentwintig minuten!

De suite staat nu op een hoogte van drieëntwintighonderd meter op de rotsen van een uitkijkpunt, voorbij Rifugio Col Gallina, vlak bij de Falzarego-pas.

foto’s: Starlight Room Dolomites 360

Sterren kijken vanuit je bed

Wanneer de avond valt, buiten enkel de berggeiten op pad zijn en de atmosfeer alleen maar magischer wordt, bewonder je vanuit je ‘ruimteschip’ de zonsondergang die kortstondig paars kleurt dankzij het fenomeen van de alpengloed (het magische verschijnsel van de Dolomieten die tijdens zonsopkomst en zonsondergang korte tijd paars kleuren).

Naarmate het donkerder wordt en de sterren de hemel verlichten, neemt het gevoel van opwinding toe. Nu is het moment om de afstandsbediening te pakken.

De glazen slaapkamer staat namelijk op een onderstel dat driehonderdzestig graden kan draaien. De omwenteling duurt ongeveer acht minuten, waarbij je bijna niet doorhebt dat de slaapkamer beweegt. Van onder je dekbed aanschouw je de sterren en het veranderende silhouet van de Dolomieten.

Geniet alvast mee van deze betoverende beelden:

Sterren kijken bij Astronomisch Observatorium Helmut Ullrich

Het Astronomisch Observatorium Helmut Ullrich is een kleine sterrenwacht op de Col Drusciè, een bergtop in Cortina d’Ampezzo, die van groot belang is voor het onderzoek naar supernova’s.

Het verhaal van deze sterrenwacht begint in 1972, als een groepje astronomen, onder wie de Oostenrijkse Helmut Ullrich, bepaalt dat dit de ideale plek is om de hemel te aanschouwen.

De Col Drusciè ligt op 1780 meter hoogte met een mooi uitzicht op Cortina, hoewel de koepels van de sterrenwacht natuurlijk bedoeld zijn om naar boven te kijken.

In 2015 werd de Newtontelescoop, met een diameter van een halve meter, vervangen door twee spiksplinternieuwe moderne sterrenkijkers – een Ritchey-Chrétien en een Schmidt Cassegrain-Celestron. Sindsdien zijn er in de hemel boven de Col Drusciè veertig supernova’s gespot.

De laatste door onderzoekers ontdekte geëxplodeerde ster bevond zich in een sterrenstelsel op tweehonderd miljoen lichtjaren afstand van de aarde. Er werd zelfs een kleine planeet waargenomen, die direct omgedoopt werd tot Cortina d’Ampezzo.

Schitterende sterren aan een kristalheldere hemel

De sterrenwacht is niet alleen bedoeld voor wetenschappers, die de telescoopbeelden door middel van een ingenieuze software rechtstreeks op hun computer kunnen downloaden. ’s Avonds is het op de Col Drusciè een komen en gaan van liefhebbers die de sterren komen bewonderen, met name in de herfst, die meer heldere nachten telt dan andere seizoenen.

Er is nauwelijks lichtvervuiling en aan de zichtbare Melkweg lees je direct af dat er sprake is van een kristalheldere hemel. Het is dan ook de perfecte plek, vol romantiek, om ’s nachts de twinkelende sterren te aanschouwen aan de hemel boven de bossen van Cortina. Met een wetenschappelijke twist wordt de ervaring nog specialer.

Ook overdag weet een plek als deze te betoveren, met veel natuurschoon dat bestaat uit bossen en meertjes aan de voet van het Tofane-massief. Langs het Sentiero dei Pianeti (pad van de planeten) staan borden met uitleg over het ontstaan van het universum en de beweging van de planeten.

foto’s: Stefan Sutka & Helmut Ullrich Astronomical Observatory

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi Saskia,

    de de Starlight Room Dolomites 360
    is niet (meer) te boeken ik had dat vorig jaar ook al eens geprobeerd … en dit jaar …
    maar voor nu gaat dat (nog) niet schijnbaar

    gr,

    Olav Hensing

  2. Ciao Olav,

    dat klopt voor nu (het is immers een unieke ervaring dus je kunt het niet als een hotelkamer boeken) – maar volgens de website komen er binnenkort weer data beschikbaar (a breve pubblicheremo ulteriori aggiornamenti sulla home page).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *