Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Prosecco proeven bij Cantine Varaschin – de oudste cantina van de Valdobbiadene

Paolo van Vespa Rent Dolomiti is altijd op zoek naar de beste adresjes voor zijn Vespatours in de proseccostreek. Hij neemt je in dit artikel mee naar Cantine Varaschin, de oudste cantina van de Valdobbiadene.

Cantine Varaschin – wijn naar geheim recept

In San Pietro di Barbozzo vind je de oudste cantina van de Valdobbiadene, waar een wijn wordt gemaakt naar geheim ‘recept’: de Orfeo 1969 – Valdobbiadene Superiore DOCG Brut Rive di Santo Stefano.

Deze wijn is bijna net zo oud als de cantina zelf, die in 1850 officieel van start ging. In dat jaar startte de familie Brunoro met het maken van wijn die niet alleen voor hen zelf bestemd was.

Tot die tijd was er eigenlijk nog geen sprake van grootschalige wijnproductie. Elke boerenfamilie maakte wijn voor eigen gebruik – en wellicht voor familie, voor vrienden en voor de buren – maar daar hield het wel bij op. Er was nog geen sprake van het maken van wijn voor de verkoop.

Confraternita del Prosecco di Valdobbiadene

De Brunoro’s zetten dus een grote stap voorwaarts. Niet gek dus dat juist hun cantina in 1946 werd gekozen als vestiging voor de Confraternita del Prosecco di Valdobbiadene.

Al jarenlang beheren en bewaken ze de tradities van de proseccoheuvels, waarbij de liefde voor wijn van generatie op generatie wordt overgedragen.

Door de liefde tussen Emma Brunoro en Matteo Varaschin raakte ook de familie Varaschin betrokken bij de wijnbouw. Hun kinderen, Luigi en Renzo, zetten de familietraditie voort, op hun beurt opgevolgd door de derde generatie, Orfeo, Raffaella en Andrea.

Met name Orfeo – een vinoloog met een visie – werd een belangrijke prosecco-expert. Hij bedacht niet alleen de rosé prosecco, maar ook het ‘geheime’ recept voor de DOCG-prosecco – die sinds Orfeo’s overlijden in 2019 zijn naam draagt.

Museo del Prosecco – de allereerste flessen prosecco

Je wordt tegenwoordig verwelkomd door Manuel, de zoon van Raffaella, die samen met Rachele zorgt voor een bijzondere proeverij op een fascinerende plek: in de oude wijnkelder in het historisch centrum van San Pietro di Barbozza, waar de familie Brunoro al meer dan honderd jaar wijn maakt.

In het Museo del Prosecco, dat Manuel samen met Renzo opzette, vind je niet alleen oude wijnvaten en een aantal antieke instrumenten die gebruikt werden bij de wijnbouw, maar ook de allereerste flessen prosecco, met etiketten uit 1920.

Casa Brunoro – de proefruimte van Cantine Varaschin

Voor de proeverij strijk je neer bij Casa Brunoro, de proefruimte van Cantine Varaschin. Deze ruimte werd vroeger gebruikt door de wijnmakers uit dit gebied om hun wijnen te laten rusten, in vaten uit Beieren die rond 1750 gemaakt werden (en die je nog altijd kunt zien). Elke wijnmaker had zijn eigen vat.

Onder deze proefruimte schittert de historische Cripta della Confraternita del Prosecco, die je op verzoek kunt bezichtigen.

Daarna is het tijd voor een glas van de beroemde Orfeo en de andere mooie wijnen van Cantine Varaschin, vergezeld van lekkere hapjes uit de streek zoals pancetta, porchetta, in hooi of wijnbladeren gerijpte kazen met bijbehorende marmelades.

met dank aan Veneto Secrets voor de prachtige foto’s

Ook proeven bij Casa Brunoro?

Wil je ook graag prosecco proeven bij Casa Brunoro? Neem dan contact op met Paolo, via de website van Vespa Rent Dolomiti, via 0039-3472648885 of via info@rentdolomiti.com.

Paolo heeft niet alleen een mooie Vespa voor je klaar staan om de proseccoheuvels mee te verkennen, maar zorgt er ook voor dat je bij Casa Brunoro terecht kunt voor een rondleiding en proeverij.

Je kunt een bezoek aan Cantine Varaschin perfect combineren met andere proeverijen en/of een picknick in de proseccowijngaarden.

Meer Vespatours vanuit Vittorio Veneto

Paolo organiseert meerdere Vespatours. Zo ontdek je niet alleen de proseccostreek per Vespa, maar ook het Foresta del Cansiglio of de monumenten uit – met name – de Eerste Wereldoorlog (in deze blog lees je er meer over). Ook kun je zelf een mooie route samenstellen.

Je haalt je Vespa op bij de vestiging van Vespa Rent Dolomiti in Vittorio Veneto. Bij terugkomst kun je hier nog een kijkje nemen in de cantina, waar Paolo wellicht nog een glaasje prosecco voor je inschenkt. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Agriturismo La Pina

    Beste Saskia

    Maar de Prosecco Docg is toch uitgevonden door Carpene Malvolti en het Cerletti instituut? De oudste cantina zou die van Bisol zijn uit dec16e eeuw….

    Mvg
    Vincenzo Pilat en Nicole Franssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *