Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een drankje bij Bar della Biblioteca – de sfeervolle hotelbar van Nolinski Venezia

Slechts een paar canali van het Piazza San Marco schittert de majestueuze façade van het Nolinski Venezia, waar de dochters van Poseidon je welkom heten.

Dit superdeluxe vijfsterrenhotel is gevestigd in het voormalige beursgebouw, dat in 1929 de deuren opende in de lagunestad. Het is dankzij zijn hoogte een echte blikvanger in de stad. Alleen de Basilica di San Marco en de campanile, klokkentoren, van de San Marco, zijn hoger dan het Nolinski.

Waar vroeger gehandeld werd in aandelen, laten gasten zich nu volledig in de watten leggen. Voor de meesten van ons een te chique adres voor een weekendje Venetië, maar een bezoek aan Bar della Biblioteca, de bijzondere hotelbar, moet je eigenlijk wel hoog op je wensenlijstje zetten, zeker als je een boekenliefhebber bent.

Net als een koffie of cocktail bij Caffè Florian niet goedkoop, maar het is een unieke ervaring om in deze stijlvolle bar – een van de mooiste ter wereld – plaats te nemen en te genieten van een van de signature cocktails.

Bar della Biblioteca – een van de mooiste hotelbars ter wereld

Bar della Biblioteca ligt op de derde verdieping. De bar is een elegant eerbetoon aan de typografie en boekdrukkunst, in de ontwikkeling waarvan Venetië een belangrijke rol speelde.

Je neemt plaats tussen planken vol boeken – waarvan er veel over Venetië en de lagune gaan. De ruim vierduizend boeken strekken zich uit over meer dan zestig meter. Ze zijn stuk voor stuk geselecteerd door Anatole Desachy, een onafhankelijke boekverkoper die de mooiste pareltjes wist te vinden voor deze bijzondere bibliotheekbar.

Drink een cocktail tussen de boeken

De selectie cocktails is samengesteld door Jérémy Bacquet, die naast de bekende klassiekers ook een aantal cocktails bedacht die geïnspireerd zijn op La Serenissima en de eilanden in de lagune. Voor erbij bestel je een aantal hartige snacks, zoals Venetiaanse tramezzini.

Schitterend plafondfresco van Simon Buret

Boven de boeken bewonder je het grootse plafondfresco – dat zo’n veertig vierkante meter groot is – van de hand van de Franse kunstenaar Simon Buret, met in de hoofdrol een zeemeermin, inktvissen, zee-egels schelpdieren en andere wezens uit de zee.

‘Als je schildert, roep je geesten op. Aan het einde wachtte me een verrassing: ik realiseerde me dat het silhouet van de zeemeermin de plattegrond van Venetië weerspiegelt. Van bovenaf gezien heeft het de vorm van een vis.

Ik wilde de lichtstralen vastleggen die over het doek bewogen en de uren markeerden die voorbijgingen. Soms hield ik ze op bepaalde plekken vast, zodat ik ze kon schilderen, maar ze zijn niet langer zichtbaar; het is meer een sensatie die de blik van de kijker door het werk helpt bewegen.

Ik heb een pad van licht getraceerd zonder er aandacht op te vestigen, door het opnieuw te schilderen alsof ik probeerde de tijd, de uren die verstrijken, te stoppen,’ aldus Simon Buret.

foto’s: Nolinski Venezia

Benieuwd? Je vindt Nolinski Venezia aan de Calle Larga XXXII Marzo (San Marco 2023). Bar della Biblioteca is dagelijks geopend van 17.30 tot 1.30 uur. Via deze link vind je meer details.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Peter De Rijcker

    Beste Saskia,
    Schitterende tip(s) waarvoor dank! Erg nuttig voor mijn aanstaande broek aan de Biënnale 13-21 mei.
    Uw “Ronde van Italië” lijkt me een mooi alternatief voor alles wat in de rechtstreekse TV uitzendingen getoond wordt als bezienswaardigheden op de route: Tot dusver moest ik die altijd op een papiertje noteren, mits vaak terugspoelen om de namen van die locaties goed te lezen (idem voor de Tour de France) ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *