Piazza San Marco is het magistrale plein van Venetië, dat je tijdens een bezoek aan Venetië minstens één keer gezien moet hebben. Als je op het San Marcoplein staat, is meteen duidelijk waarom vroegere schrijvers het ook wel ‘salon van de wereld’ noemden.
Aan het plein kun je Byzantijnse en gotische architectuur bewonderen, zoals het beroemde Palazzo Ducale (het Dogepaleis) en de San Marcobasiliek. Ook de wereldberoemde koffiehuizen als Caffè Florian en Caffè Quadri liggen aan het Piazza San Marco.
foto: Claudio Stocco & Dreamer Company
De Venetiaanse Republiek was van de negende tot eind achttiende eeuw een machtige zeestaat, die onder leiding stond van de Doge. In die tijd was het Piazza San Marco een voornaam plein, waar de grote politieke machten woonden en werkten. Het was het politieke, bestuurlijke en juridische hart van La Serenissima, zoals de Republiek van Venetië genoemd werd.
Ambtswoningen van de hoge ministers
Waar je niet vaak over hoort, zijn de twee zijkanten van het plein, waar zich een aantal lange gebouwen bevindt. Marian van Venetian Steps vertelt in dit artikel waarvoor deze gebouwen dienden én wat je er nu kunt vinden.
Marian: ‘Deze zogenaamde procuratie werden ten tijde van de Republiek gebruikt als woonhuizen voor de hoge ministers (procuratoren) en hun gezinnen. Wanneer je die baan kreeg, was dit voor het leven en woonde je met je gezin in deze huizen aan het San Marcoplein.
Een baan als procurator had een hoog aanzien. Je was immers werkzaam als raadsheer van de Doge. Het was na dat van de Doge zelf het machtigste ambt tijdens de Republiek.
De gebouwen van de Procuratie Vecchie liggen tussen Museo Correr en de Torre dell’Orologio. Ze werden in de twaalfde eeuw gebouwd, om drie eeuwen later verbouwd te worden.
De Procuratie Nuove, die werden gebouwd in de zestiende eeuw, bevinden zich aan de kant van Caffè Florian.
Uitzicht op het Piazza San Marco
Deze gebouwen van de Procuratie Vecchie zijn een paar jaar geleden gerestaureerd door het prestigieuze architectenbureau David Chipperfield uit Milaan. Na vijf jaar restaureren en verbouwen openden in 2022 de deuren van de expositieruimte The Human Safety Net, op de tweede en derde etage van de Procuratie Vecchie.
Na al die tijd kunnen Venetianen en bezoekers eindelijk het uitzicht bewonderen dat de ministers ten tijde van de Republiek hadden!
The Sweet Mystery
Alleen al het interieur – van de hallen en de vloeren tot de muren en de plafonds, zijn de moeite van een bezoek waard, maar er zijn ook interessante expositieruimtes te bezoeken.
Dit jaar is er op de tweede etage een tijdelijke expositie met werk van kunstenaar Robert Indiana te zien: The Sweet Mystery.
Met zijn pop art stelt hij universele vragen van deze eeuw in de vorm van teksten, schilderijen en doeken, over identiteit, familie en de relatie met zijn partner. De expositie is als collateral event van de Biennale nog tot 24 november 2024 te zien.
The Sweet Mystery, Robert Indiana | foto’s: Marco Cappelletti
A World of Potential
Op de derde etage van de Procuratie Vecchie bekijk je de permanente expositie van A world of Potential, met onder andere interactieve workshops voor kinderen, sculpturen, doeken en lichtshows – en ook hier weer een mooi uitzicht over de daken en gondels.
Op dezelfde etage vind je een koffiebar van illy. Neem na alle moderne kunst even plaats op een van hun comfortabele krukjes of stoelen en geniet van het prachtige uitzicht op het San Marcoplein dat de ronde raampjes bieden.
Kom je op zondag? Dan kun je ook vragen om het dakterras te bekijken, dat eveneens mooi is verbouwd. Op de laatste zondag van de maand is er gratis entree.
Praktische informatie The Human Safety Net
Je vindt The Human Safety Net in de Procuratie Vecchie, aan het Piazza San Marco 105. Op de website vind je alle details over openingstijden en evenementen.
De helft van het ticket wordt gebruikt voor goede doelen. Vandaar ook de naam The Human Safety Net. Ze helpen bijvoorbeeld kwetsbare families met kleine kinderen. Ook zijn er hulpprogramma’s voor vluchtelingen. Wanneer je een kaartje koopt, bepaal je zelf naar welk goed doel jouw bijdrage gaat.