Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aperitivo in Venetië: Spritz, schaduw en cicchetti

Zin in een lekkere aperitivo in Venetië? Bestel dan niet zomaar ‘due Spritz‘, want dan krijg je geen Aperol Spritz, maar de klassieke Venetiaanse versie: witte wijn of prosecco met bruiswater en eventueel een olijf. Nog zo’n Venetiaanse klassieker is un’ombra, ‘een schaduw’.

Saskia: ‘Toen een Venetiaanse barman me voor het eerst vroeg of ik un’ombra wilde, wist ik niet wat hij nu precies bedoelde. Ombra? Schaduw? Zo heet was het nu ook weer niet. De barman zag mijn verwarring en besloot me kennis te laten maken met deze bijzondere Venetiaanse traditie.

Terwijl hij een glas witte wijn inschonk, vertelde hij over hoe de Venetianen de enorme vaten witte wijn vroeger koel hielden: ‘Lang geleden waren er hier in de stad nog geen elektrische koelsystemen. De Venetianen bedachten echter een slimme oplossing om de witte wijn die ze graag dronken toch gekoeld te kunnen bewaren.

De schaduw die de campanile, de klokkentoren, van San Marco over het gelijknamige plein wierp, was volgens hen groot genoeg om een flink aantal vaten uit de felle zon te houden. Dat werkte inderdaad, maar deze manier van koelen had letterlijk en figuurlijk een keerzijde. De wijnvaten moesten namelijk met het draaien van de zon steeds verschoven worden. Best een klus, want zo breed is de toren nu ook weer niet.

In die tijd vroegen Venetianen als ze een glas koele witte wijn wilden bestellen om un’ombra, een glas uit een van de in de schaduw gekoelde vaten. Dit begrip is tot op de dag van vandaag nog altijd gangbaar in de Venetiaanse bars en cafés, ook al wordt de wijn al lang niet meer gekoeld in de schaduw van de toren van San Marco.’ Samen met de barman toostte ik op deze bijzondere traditie. Salute, op de schaduw van de San Marco!

Cicchetti – aperitivo op z’n Venetiaans

Naar goed Venetiaans gebruik gaat een glas wijn vergezeld van een keur aan lekkere hapjes. De Venetiaanse aperitivo-variant, maar dan met chiquere hapjes die je apart bij je drankje bestelt.

In de verschillende bàcari of cicchetterie (kleine wijnbarretjes) kun je een keuze maken uit de hapjes die op de toonbank of in de vitrine staan uitgestald. Een soort tapas dus, maar dan honderd procent Venetiaans.

Je kunt kiezen uit de lekkerste gerechtjes: baccalà mantecato, sarde in saor, inktvisjes, gegratineerde sint-jakobsschelpen, gefrituurde polenta, frittata, polpette, garnalen, bruschette met allerlei soorten toppings

Vooral de eerste twee gerechten zijn echt Venetiaans. Voor baccalà mantecato wordt gezouten en gedroogde kabeljauw gekookt en samen met olijfolie, een beetje melk en peterselie tot een dikke crème geroerd. In de cicchetterie wordt het vaak geserveerd op gefrituurde polenta of op crostini.

De sarde in saor zijn sardientjes die eerst worden gebakken en dan worden ingelegd in een zoetzure saus van uitjes, azijn, pijnboompitten en rozijnen.

Overigens is een bezoek aan een cicchetteria of bàcaro ook een goedkoop alternatief voor het avondeten. Voor zo’n twintig euro bestel je twee glazen wijn en een uitgebreide selectie hapjes. Tel daar de sfeer van een Venetiaanse wijnbar bij op en je hebt een onvergetelijke avond!

Voor wie hier wel oren naar heeft, tip ik mijn tien favoriete cicchetterie:
*Cantinone già Schiavi bij de Ponte San Trovaso
*La Cantina aan het Campo San Felice
*Alla Vedova aan de Ramo Ca’ d’Oro
*Al Mercà aan het Campo Bella Vienna
*Al Garanghelo aan de Calle dei Boteri
*Al Portego aan de Calle de la Malvasia
*Ruga Rialto aan de Calle del Sturion
*All’Arco aan de Calle Arco
*Cantina Do Mori aan de Calle dei Do Mori
*Bancogiro op het Campo San Giacometto

foto’s: Bancogiro

Terrazza Aperol in Venetië

Nog een laatste tip is het nieuwe Terrazza Aperol aan het Campo Santo Stefano, dat na een vestiging in Milaan ook de deuren in Venetië opende. Het is een ideale plek voor een Aperol Spritz, ook dankzij het altijd sfeervolle plein. Check de website van Terrazza Aperol in Venetië voor alle details. Cin cin!

foto’s: Terrazza Aperol

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *