Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Varen door Venetië – van de vaporetto tot gondels en watertaxi’s

In een stad die vooral bestaat uit waterwegen bestaat het openbaar vervoer natuurlijk niet uit bussen, metro’s of trams, maar uit boten. Alles wordt over het water vervoerd: levensmiddelen, post, inwoners en toeristen maar ook vuilnis.

Voor de zieken zijn er speciale ambulanceboten en overledenen worden per boot naar hun laatste rustplaats gebracht. Al dat vervoer over water lijkt misschien in eerste instantie wat chaotisch, maar met onderstaande tips maakt Ciao tutti je wegwijs in het waternetwerk van Venetië!

Vaporetto

De vaporetto is eigenlijk niets anders dan een waterbus. Dit is hét openbaar vervoer van Venetië. Net als bij stad- en  streekbussen bestaat het netwerk van vaporetti uit een aantal verschillende lijnen.

Elke lijn heeft een eigen route, met verschillende stops tussen begin- en eindhalte. Een overzichtskaart van de routes kun je raadplegen en downloaden op de website van ACTV, de Venetiaanse transportmaatschappij.

Een los kaartje voor een ritje met de vaporetto is vrij prijzig. Op het moment van schrijven betaal je € 9,50 voor een kaartje dat 75 minuten geldig is (vergeet je kaartje niet af te stempelen voor je aan boord gaat).

Handiger is het om een meerdaags abonnement te nemen, voor bijvoorbeeld twee, drie of zeven dagen. Hiermee kun je onbeperkt gebruik maken van de vaporetti (let wel: dit kaartje geldt niet voor de boten en bussen naar het vliegveld).

Alilaguna

Als je Venetië bezoekt en aankomt op het vliegveld Marco Polo, moet je de reis naar de stad eigenlijk over water maken. Hoewel er vanaf het vliegveld ook bussen naar het Piazzale Roma gaan, is de tocht met de Alilaguna veel spectaculairder.

Je voelt de wind, ziet de meeuwen over de golven scheren, ruikt het water en ziet plotsklaps de eerste koepels en daken van Venetië aan de horizon verschijnen. Een beter begin van een paar dagen Venetië kun je je niet wensen…

Er zijn vier verschillende lijnen:

*linea blu (blauwe lijn), die onder andere naar Giudecca, de Fondamente Nove, Piazza San Marco en het Lido vaart
*linea arancio (oranje lijn), die onder andere naar San Stae, Rialto en Ca’ Rezzonico vaart
*linea rossa (rode lijn), met stops op onder andere Murano, Piazza San Marco en het Lido

Op de website van Alilaguna vind je de precieze afvaarttijden vanaf het vliegveld en vanaf de verschillende haltes in de stad zelf. Via deze website kun je ook kaartjes kopen (zowel enkele reis als retour), dat is iets goedkoper dan de tickets ter plekke aanschaffen.

Gondel

Wie Venetië zegt, zegt gondels. In deze blog lees je er alles over – ook hoe je voor slechts twee euro een tochtje in een gondel kunt maken!

Watertaxi

Een watertaxi nemen kan natuurlijk ook. Dit is wel prijzig; reken op circa honderd euro per tochtje, van en naar het vliegveld betaal je meestal nog iets meer. Het kan echter voor een ritje vanaf het vliegveld wel lonen, als je met een gezin of een grotere groep bent.

De Venetiaanse watertaxi’s zijn vrij luxe ingericht en kunnen vaak wel meer personen vervoeren dan een ‘gewone’ taxi. De taxiservice wordt uitgevoerd door Venezia Taxi.

Je kunt 24 uur per dag een taxi bellen via 0039-041723112, maar meestal zijn er ook genoeg beschikbare taxi’s die over het Canal Grande varen. Ook het personeel van je hotel of bed & breakfast kan altijd een watertaxi voor je bellen.

Vuilnisboten

Het vuilnis wordt in Venetië per boot opgehaald. Voor de meeste simpele vrachten wordt gebruik gemaakt van een speciaal type boot, de zogenaamde topo – muis. Deze boten danken hun naam aan het feit dat ze muisstil door het water kunnen glijden.

Als je een vuilnisboot voorbij ziet varen, zie je op de kade meestal de vuilnismannen die aan wal het vuil verzamelen. Daar is nog behoorlijk wat kracht voor nodig, want de vuilnismannen moeten – met hun kar vol vuilnis – over de bruggetjes zien te geraken.

Varende voorraad

Zoals we in de inleiding van deze blog al schreven, gebeurt dit in Venetië niet alleen met het vuilnis. Ook alle bevoorrading gaat per boot. Een kleine fotoreportage van laad- en losmomenten of zelfs drijvende winkels…

San-Barnaba-Venetie-groente-boot

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Bij het vervoer in Venetië mis ik de tip dat er op verschillende punten langs het Canal Grande van de ene naar de andere kant overgestoken kan worden met een zgn Traghetto.Je snijdt zo hele stukken af en het is veel goedkoper dan een kaartje voor de Vaporetto

  2. Dat klopt, daar hebben we namelijk apart een artikel aan gewijd > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/venetie/toch-even-in-een-gondel/

  3. Robert van Opstal

    Hoi, volgend jaar op (50-jarige) huwelijksreis naar Lido di Jesolo en > Venetië …
    dank voor al die prachtige docu ! (Nog meer te vinden???)

  4. Heerlijk vooruitzicht! Nog meer Venetië-verhalen vind je via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/venetie/ en in onze Special over Venetië > https://ciaotutti.nl/italie-special/ciao-tutti-special-19-venetie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *