Home » Reizen door Italië » Umbrië » Een fontein als ode aan Perugia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een fontein als ode aan Perugia

Het Piazza IV Novembre is het kloppend hart van Perugia. Bij mooi weer zitten Perugini en toeristen gezellig op de trappen, al lezend of keuvelend, en bij het vallen van de avond wordt er op het plein druk geflaneerd. Saskia en Sylvia van Villa in Umbria laten ons, samen met Patricia Blanquart van Guide in Umbria, kennismaken met de blikvanger op het plein, de Fontana Maggiore.

Perugia-Fontana-Maggiore (6)

Deze fontein werd in de dertiende eeuw gebouwd. Het was de kroon op het werk aan het aquaduct dat water naar het centrum van Perugia bracht. Naast de fontein, in de grond, zie je nog altijd een groot wit putdeksel, afkomstig van de oude middeleeuwse put.

De fontein was een belangrijk prestige-object voor Perugia. De beeldhouwers Nicola en Giovanni Pisano (vader en zoon) kregen maar weinig ruimte voor eigen fantasie. Het bovenste bekken van de fontein is van brons en symboliseert het belang van het water.

Perugia (10)Perugia-Fontana-Maggiore (2)

Het middelste bekken is een ode aan de stad Perugia. Zoek op dit bekken naar het beeld van Augusta Perusia, symbool van overvloed en rijkdom. Ze kijkt uit over de Corso Vannucci.

Perugia-Fontana-Maggiore -Augusta-Perusia

Rechts naast haar staat een vrouw die het Lago di Trasimeno symboliseert, met vissen in haar armen. Het gebied rondom het Lago di Trasimeno was al sinds de twaalfde eeuw in handen van Perugia. Ook de andere beelden op dit tweede bekken staan symbool voor de vele veroveringen van de stad.

Perugia-Fontana-Maggiore-Lago-di-Trasimeno

Het onderste bekken is een ode aan de mens en zijn prestaties. Het verhaal van de mens begint bij Adam en Eva en de zondeval: Eva geeft een vijg aan Adam (pas later werd dit gewijzigd in een appel!). Kijk goed naar de afbeelding ernaast: een kleine hand linksboven jaagt Adam en Eva uit het paradijs. En wat zegt Adam? ‘Eva fecit me peccare’ – het is Eva die mij deed zondigen.

Perugia-Fontana-Maggiore-Adam-Eva

Als je rechts om de fontein loopt, zie je eerst de maanden van het jaar voorbijkomen, steeds met de bijbehorende activiteiten op het land. Verderop krijgen ook de kunsten en ambachten uit die tijd een plaats. De hele cyclus vertelt ons dat de mens er, ondanks de oerzonde, toch in geslaagd is om mooie en goede dingen te creëren. Vergeet niet dat de fontein werd gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de gildes. Perugia was welvarend en dat mocht gezien worden!

Perugia-Fontana-Maggiore (5)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *