Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eilandhoppen op Lago Trasimeno – naar Isola Maggiore en Isola Polvese

Umbrië mag dan als een van de weinige regio’s in Italië niet aan zee grenzen, het Lago Trasimeno zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie tóch kunt genieten van waterpret. In het meer liggen maar liefst drie eilanden. Een daarvan, het Isola Minore, is privébezit, maar de andere twee eilanden kun je bezoeken.

Check de tijden van de ferry’s naar de eilanden en plan een dagje eilandhoppen op het Lago Trasimeno!

Isola Maggiore – het enige bewoonde eiland in het Lago Trasimeno

Isola Maggiore kan je per boot bereiken vanuit Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno of Castiglione del Lago.

Vertrek je vanuit Castiglione del Lago? Start dan je dag bij Pescatore Café, aan een klein strandje. De koffie en cornetti zijn er heerlijk en je geniet van je ontbijt met uitzicht op de aanlegsteiger van de ferry: geen stress om de boot te missen dus!

Na een korte boottocht zet je voet aan wal op Isola Maggiore. Het enige bewoonde eiland van de drie is niet écht het grootste, maggiore verwijst namelijk naar het hoogste aantal inwoners. Met een oppervlakte van vierentwintig hectare is het een klein maar gezellig plekje waar nog steeds de sfeer van een vijftiende-eeuws vissersdorpje hangt. Het eiland baadt in het groen van de olijfbomen, cipressen en steeneiken.

Je komt aan op een charmant pleintje met een bar, ijssalon en winkeltjes. De hoofdstraat (eigenlijk ook de enige echte straat) is een plaatje, met links en rechts huizen uit lang vervlogen tijden, fris gekleurde gevels en poëzie op de muren.

Van een poëtisch bankje tot een museum vol kant

Neem even plaats op La Panchina dei Poeti, het bankje van de dichters, waarachter handgeschilderde majolicategels hangen met prachtige poëzie.

Bewonder het elegante Palazzo del Capitano del Popolo of beklim de trappen naar de kerk van San Salvatore. Andere historische monumenten zijn het vervallen kasteel Guglielmi en de kerk van San Michele Arcangelo, met mooie fresco’s.

Heb je trek gekregen van al dat moois? Isola Maggiore heeft enkele excellente visrestaurants. Geniet bij Da Sauro of L’Oso van een heerlijke lunch met lekkers recht uit het meer. Het uitzicht op het azuurblauwe Lago Trasimeno krijg je er zomaar bij.

Heb je nog even tijd voor je terugvaart met de ferry? Het kleine Museo del Merletto, een kantmuseum gevestigd in een vijftiende-eeuws palazzo, heeft een mooie collectie traditionele handwerken.

Eerder even toe aan rust? Ga dan voor een gelato op het pleintje en geniet nog even van het uitzicht vanaf de kade voor je weer op de boot stapt.

Moon in June

Ben je in juni aan het Lago Trasimeno? Mis dan zeker de magische concerten bij zonsondergang niet, van Moon in June. Tijdens dit muziekfestival kun je op verschillende plekken rondom het meer genieten van een onvergetelijke avond.

Een live optreden meemaken op Isola Maggiore en de zon zien zakken in het meer tussen de bootjes is echt een onvergetelijke ervaring!

Isola Polvese – het grootste eiland in het Lago Trasimeno

Op het grootste van de drie eilanden schitteren natuurpracht en historische monumenten. Vaar vanuit Castiglione del Lago of San Feliciano naar Isola Polvese en laat je betoveren door dit pareltje in het hart van het Lago Trasimeno.

Op Isola Polvese zijn de invloeden van de Etrusken en Romeinen nog steeds voelbaar. Van mysterieuze overblijfselen tot de middeleeuwse Rocca, elk hoekje van dit eiland ademt geschiedenis.

Eenmaal op het eiland trek je te voet over onverharde wegen die door olijfboomgaarden en bossen slingeren. Verken het fort, het lieflijke Porcinai-meertje met waterplanten, het serene klooster en de historische kerk van Santo Giuliano. Daarna is het tijd voor een picknick op het strand of een lekkere lunch bij de Impact 0 BeachBar.

Isola Polvese is niet alleen een visueel feest, maar ook een voorbeeld van milieuvriendelijk beheer. Sinds 1995 is het ook een educatief-wetenschappelijk park. Cultuurliefhebbers zullen genieten van het wetenschapsfestival Isola di Einstein.

Neem voor de perfecte afsluiter van je bezoek een van de avondveerboten en laat je verrassen door een adembenemende zonsondergang. Bellissimo!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Deze trip naar Isola Maggiore was zeer de moeite waard. Los hiervan zijn er behalve Umbrië nog 4 andere provincies die niet aan zee grenzen. Dat zijn: Aosta, Piemonte, Lombardije en Veneto (Zuid Tirol).

    Groet Bart

  2. Die eerste drie kloppen inderdaad Bart, maar Zuid-Tirol ligt in Trentino Alto-Adige, niet in Veneto. Veneto heeft een flinke kustlijn aan de de Adriatische Zee. Ook de hoofdstad Venetië ligt aan zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *