Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Sorano, Sovana en Bagni San Filippo – de sets van Le Meraviglie in de Maremma

De Italiaanse film Le Meraviglie is grotendeels opgenomen in het zuiden van Toscane. De voornaamste set is een oude boerderij, waar Gelsomina en haar familie bijen houden. Daarnaast zie je af en toe een glimp van drie andere pareltjes in dit gebied: Sorano, Sovana en Bagni San Filippo.

Le-Meraviglie-2

Sorano
Sorano is een pittoresk dorpje dat gebouwd is tegen de helling van een smal dal dat werd uitgehold door de rivier de Lente. Vanaf de Rocca Orsini kun je het stadje en de wijde omgeving vol wijngaarden, olijfbomen, graanvelden en grazende schapen vanuit prachtig perspectief bekijken.

Sorano (1) Sorano (2)

Sorano heeft Etruskische wortels, hetgeen je vooral ziet in de uitgestrekte natuur rondom het dorp. Hier ligt een heel netwerk aan vie cave, holle wegen, die door de Etrusken zijn uitgehouwen in de voor deze streek kenmerkende tufo, tufsteen. Als je erdoorheen loopt, rijzen wanden van soms wel twintig meter hoog naast je op.

De holle wegen verbinden Sorano met Sovana en Pitigliano. Ook in Sovana werden opnames gemaakt voor Le Meraviglie. In de middeleeuwen was dit dorpje de hoofdstad van het graafschap van de machtige familie Aldobrandeschi en tot 1660 was dit de plaats waar de bisschop zetelde. Dat kun je je bijna niet voorstellen als je het dorpje nu bezoekt, zo rustig is het er.

Sovana (3)

Sovana
Suana, zoals het stadje in de tijd van de Romeinen heette, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Toscane. Het slaperige, uitgestrekte stadje lijkt zich vandaag de dag vooral te verbazen over wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Sovana (1) Sovana (2)

Een van de mannetjes die op het dorpsplein genieten van een beetje schaduw en de aanblik van nieuwe bezoekers. Hij wenkt en vertelt enthousiast over ‘zijn’ dorp: ‘De belangrijkste inwoner van Sovana was Ildebrando, die hier in 1200 ter wereld kwam. Later werd hij paus, hij is dan ook beter bekend als Gregorius VII, een van de grootste tegenstanders van de keizerlijke macht. Net buiten het stadje ligt een tombe die naar hem is genoemd, maar die dateert uit de tijd van de Etrusken. Dit graf is, net als de vie cave, uit tufo gehouwen. Het graf heeft de vorm van een tempel, en was oorspronkelijk versierd met zuilen en prachtige schilderingen.’

Le-Meraviglie (3)

Bagni San Filippo
Last but not least is er een rol weggelegd voor Bagni San Filippo, een klein dorpje dat vooral bekend is vanwege de heerlijke natuurlijke thermen. Het zouden de oudste natuurlijke thermen ter wereld zijn, zo vertelt een van de dorpelingen ons. Het water is weldadig warm, zo tussen de 25 en 50 graden. Het water stroomt van hoge rotsen naar beneden, waar het een warm bad vormt.

Bagni-San-Filippo-thermen-Toscane (1) Bagni-San-Filippo-thermen-Toscane (2)

Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen…

Bestel de dvd van Le Meraviglie via deze link bij bol.com

Ontdek alle mooie dorpjes in Toscane & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. Deze film ga ik zien! Ben zelf in Sovano geweest en het is er schilderachtig mooi en nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus heel rustig en relaxed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *