Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casale dello Sparviero – het mooiste wijnhuis van de Chianti

Rik Timmer van Vinidirisa neemt je mee naar het volgens hem mooiste wijnhuis van de Chianti: Casale dello Sparviero, ‘het huis van de sperwer’ in Castellina in Chianti, in het hart van Toscane.

Rik: ‘Het verhaal over Casale dello Sparviero begint niet in Italië. Althans… niet direct! Het was in de zomer van 2014 toen ik begon bij Restaurant Mario in Neck. Daar werd ik meteen verliefd op de prachtige wijnkelder die vol lag met speciale wijnen, waaronder enkele oude jaartallen van Casale dello Sparviero.

Toen ik afgelopen september samen met Susanna Santini, de sales manager van het wijnhuis, de Chianti Classico Riserva uit 2001 proefde, wist ik dat Vinidirisa in 2018 de juiste keuze had gemaakt door opnieuw met dit wijnhuis samen te werken.

Die wijn was na negentien jaar nog zo levendig, vol van smaak en met fantastische aroma’s, dat dit nog maar eens het bewijs was van hoe goed Toscaanse wijnen op leeftijd kunnen zijn.

Bijzondere wijn op een adembenemende locatie

Casale dello Sparviero maakt niet alleen uitstekende wijnen, het is tevens het wijnhuis met de allermooiste locatie van Toscane, midden in de bekende Chianti Classico-streek. Niet gek dus dat het wijnhuis tevens dienst doet als agriturismo, waar je heerlijk vakantie kunt vieren.

De heuvelachtige omgeving, ontelbaar veel hectares aan wijngaarden, vriendelijke mensen en – vrijwel altijd – prachtig weer. Zowel Siena en San Gimignano als Florence en Pisa liggen op een steenworp afstand. Maar ook de kleine dorpjes in de omgeving bieden voldoende gelegenheid voor een aperitivo en heerlijk lokaal eten.

Toscane staat bekend om haar pure, boerse keuken. Een specialiteit uit Florence is de bekende bistecca alla fiorentina, de koningin van de Italiaanse vleesgerechten. Dit gerecht vraagt om een wijn met veel body, tannine en structuur. Een goede Chianti Classico Riserva, die houtlagering heb je nodig, zou dus niet misstaan.

Als je voor de bistecca wil genieten van een klein voorgerecht, dan moet je de crostini di fegatini proberen; crostini met daarop een paté van kippenlever, een klein beetje ansjovis en vin santo. Simpelweg fantastisch!

De zwarte haan en de sperwer

Maar terug naar Casale dello Sparviero. Zoals ik al schreef, is het een authentiek en buitengewoon mooi landgoed, met wijngaarden verdeeld over Campoperi, Casale en Paronza. Alle wijngaarden hebben een rijke historie, met meer dan achthonderd jaar ervaring in wijn maken.

Het landgoed ligt in Castellina in Chianti, binnen het exclusieve en beperkte Chianti Classico-gebied waarvan de grenzen werden vastgesteld in 1716. Dit gebied omvat slechts acht gemeentes en alleen wijnmakers uit deze gemeentes mogen de aanduiding Chianti Classico dragen op hun etiket.

Het symbool van de Chianti Classico-wijnen is de zwarte haan (waarover je in deze blog meer leest), maar het symbool van Casale dello Sparviero is de sperwer, die je op elke fles terugziet.

Een sterke en elegante roofvogel die al eeuwen lang in Toscane leeft en zijn nest maakt in de gleuven van het dak van het wijnhuis. ‘De kracht en elegantie van de sperwer reflecteert de stijl van de wijnen die wij hier produceren,’ zo zeggen ze bij Casale dello Sparviero.

Paronza – de oudste wijngaard

Het wijnhuis zoals wij het nu kennen, werd in de negende eeuw gebouwd als een wachttoren. Na enkele transformaties werd het in de zeventiende eeuw een klooster, dat een geliefde tussenstop was voor pelgrims op weg naar Rome.

De oudste wijngaard van Casale dello Sparviero, de Paronza-wijngaard, dateert uit 1169. Het was een geschenk van de paus aan de monniken, om er voor de pelgrims, hun gasten, wijn van te kunnen maken.

Tegenwoordig staan er op diezelfde Paronza-wijngaard nog steeds wijnstokken en wordt van die druiven de beste en meest verfijnde rode wijn van Casale dello Sparviero gemaakt, de Chianti Classico Gran Selezione Paronza. Een genot voor alle zintuigen!

Van klooster tot wijnbedrijf

In 1970 kocht Olindo Andrighetti, een zakenman uit de regio Veneto, het landgoed en de boerderij van Campoperi, dicht bij Siena, omringd door wijngaarden, olijfbomen en de bossen.

Vooral die bossen waren destijds belangrijk voor hem. Hij ging er graag jagen. Olindo zocht ontspanning in Toscane, ver van zijn drukke bestaan in Veneto.

Olindo renoveerde het landgoed en in 1972 werd het wijnbedrijf geboren. In 1994 nam Ada Andrighetti, de dochter van Olindo, het bedrijf over en blies het bedrijf nieuw leven in. Zo breidde zij het wijngaardareaal uit en werd Casale dello Sparviero een serieuze speler in de Toscaanse wijnwereld.

Momenteel wordt het bedrijf gerund door Arrigo Barion, de zoon van Ada en dus de derde generatie Olindo’s op Toscaanse bodem.

Franco Bernabei – Mister Sangiovese

Bij het maken van wijn krijgen de wijnmakers van Casale dello Sparviero assistentie van Franco Bernabei. Deze oenoloog is wereldberoemd. Hij is een van de beste wijnmakers van Italië. Hij draagt niet voor niets de bijnaam Mister Sangiovese.

Sangiovese, ook wel ‘het rode goud van Toscane’ genoemd, is het belangrijkste druivenras van Toscane en dus ook de belangrijkste druif in alle Chianti Classico-wijnen. In deze blog lees je er meer over.

Samen zijn ze altijd opzoek naar het beste resultaat. De achterliggende filosofie is makkelijk, maar oh zo belangrijk: ‘Respect en liefde voor de aarde en de wijngaard staan voorop, altijd.’ Ook Franco’s zoon Matteo, die jarenlang samen met zijn vader gewerkt heeft, is betrokken bij het team van Casale dello Sparviero.

De overstap naar biologische wijn

De wijnmakers van Casale dello Sparviero zijn altijd bezig met ontwikkeling en vooruitgang. Zo zijn zij sinds 2016 gericht op biologische landbouw. Vanaf de oogst van 2020 mogen de Bianco di Toscana en Rosato di Toscana de aanduiding biologisch op het etiket dragen.

Vanaf 2023 zullen alle wijnen van Casale dello Sparviero biologisch zijn. Het wijnhuis maakt zeven wijnen. Een wit, een rosé en vijf verschillende rode wijnen. Het mooie van deze rode wijnen, is dat er voor iedereen iets tussen zit; van een zachte, sappige en fruitige Rosso di Toscana tot een elegante, complexe, houtgelagerde en zware Gran Selezione.’

met dank aan Casale dello Sparviero voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *