Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven bij Rocca delle Macìe en Altroché Wine Bar in Castellina in Chianti

Tijdens haar vakantie in Toscane ontdekte Elke Altroché Wine Bar in Castellina in Chianti, een van de dorpjes in het beroemde Chianti-wijngebied in Toscane. Je kunt er verschillende wijnen proeven, vergezeld van traditionele Toscaanse gerechten.

De wijnbar maakt deel uit van Rocca delle Macìe, een wijngaard die werd aangelegd door de bekende Italiaanse filmproducent Italo Zingarelli, zo ontdekte Elke. Tijd voor een bezoekje aan dit bijzondere wijnlandgoed in de Chianti!

Italo Zingarelli – van bokser tot wijnboer

Elke: ‘Italo Zingarelli (1930-2000) was een kleurrijke persoonlijkheid, die een flink fortuin had vergaard als bokser en als filmproducent. Een van zijn bekendste films is C’eravamo tanto amati van Ettore Scola, maar ook de zeer succesvolle reeks films met het duo Terence Hill en Bud Spencer, waaronder Lo chiamavano Trinità en Continuavano a chiamarlo Trinità zeggen je vast wel iets.

Na zesentwintig films besloot hij zijn droom waar te maken. In 1973 kocht hij het landgoed Le Macìe, in het hart van de Chianti, dat ruim negentig hectare groot was. Slechts twee hectare waren beplant met wijnstokken.

Het was liefde op het eerste gezicht en Italo wilde er niet meer weg. Hij doopte de veertiende-eeuwse borgo op het landgoed om tot Rocca delle Macìe en hij plantte meer en meer wijnranken aan.

Langzaam aan groeide het uit tot een eigenzinnig bedrijf van ongeveer vijfhonderd hectare, waarvan meer dan tweehonderd met wijnstokken en ruim twintig met olijfbomen, verdeeld over zes landgoederen: Le Macìe, Sant’Alfonso, Riserva di Fizzano en Le Tavolelle in het Chianti Classico-gebied en Campomaccione en Casamaria in Maremma in het Morellino di Scansano-gebied (in het zuidwesten van Toscane).

Wijn maken in het bloed

Italo’s liefde en passie voor het maken van wijn werden doorgegeven aan zijn kinderen Sergio, Sandra en Fabio. In 1985 ging Sergio samenwerken met zijn vader en in 1989 nam hij samen met zijn vrouw de leiding van het bedrijf over.

Sindsdien beheert Sergio samen met zijn zus Sandra het landgoed en maken ze wijnen die zowel in Italië als in het buitenland talrijke prijzen hebben gewonnen.

Ook de volgende generatie staat al klaar om een vernieuwende blik te werpen op een van de meest prestigieuze en uitgesproken wijnhuizen van Italië. Andrea, Sergio’s zoon, ontfermt zich over de wijngaarden en de wijnkelders, terwijl zijn dochter Giulia zich toelegt op de horeca.

Hun neef Fabio zorgt voor de commerciële ontwikkeling van de projecten van het bedrijf en probeert voet aan de grond te krijgen in het verre oosten.

De brede collectie wijn van Rocca delle Macìe

Rocca delle Macìe produceert een breed assortiment aan wijn, waaronder Chianti Classiso, Chianti Classico Riserva, Chardonnay en SuperTuscans.

Zoals ik al schreef heeft de familie Zingarelli ook wijngaarden in de Maremma. De bekendste wijn die hier wordt gemaakt, is de Morellino di Scansano maar ook de Maremma DOC en IGT worden steeds bekender.

De Zingarelli’s hebben een modernere stijl, maar het respect voor de Toscaanse traditie blijft bij elke fles behouden.

Dankzij historische en recente samenwerkingen met andere Toscaanse producenten produceert de familie Zingarelli ook Montalcino, Montepulciano, Bolgheri, San Gimignano en Orvieto.

De wijnproductie blijft voor de familie Zingarelli de belangrijkste activiteit, maar daarnaast produceren ze ook vin santo, grappa, extra vergine olijfolie en honing. Op de landgoederen van Le Macìe en Sant’Alfonso staan meer dan veertig bijenkorven.

Duurzaam wijn maken

Bij Rocca delle Macìe passen ze vernieuwende technieken toe, die niet alleen gericht zijn op het voortdurend verbeteren van de producten maar die ook de omgeving en het milieu respecteren. Zo proberen ze het verbruik van water, lucht en bodem te verminderen, waarbij verspilling van natuurlijke hulpbronnen wordt voorkomen.

Dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om de wijnbouw steeds duurzamer te maken maar tegelijkertijd ook het landgoed te verbeteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de strijd tegen bodemerosie door het gebruik van droge stenen muren, terrassen en drainage, het gebruik van uitsluitend organische meststoffen en het mechanisch wieden zonder gebruik te maken van herbiciden.

Proef van de wijnen van Le Macìe

Proeven van de wijnen van Le Macìe kan niet alleen bij Altrochè Wine Bar, maar ook bij de enoteca van Rocca delle Macìe, op het landgoed Le Macìe, op een steenworp afstand van de belangrijkste wijngaarden en historische cantina’s.

Er worden wijnproeverijen georganiseerd en je kunt de verschillende wijnen uiteraard ook kopen. Je kunt ook verschillende rondleidingen boeken, zodat je voorafgaand aan het proeven meer te weten komt over de wijngaarden, de wijnen en de familie Zingarelli.

Je kan kiezen uit vijf verschillende tours, van de Classico, waar je tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vier verschillende wijnen en olijfolie proeft, tot de Gourmet, die ongeveer vier uur duurt en waarbij je ook in het restaurant van Rocca delle Macìe mag aanschuiven.

Dit restaurant, Passo dopo Passo Osteria, is sowieso een bezoekje waard. Alle gerechten worden gemaakt met verse, seizoensgebonden ingrediënten, volgens traditionele recepten uit de authentieke Toscaanse keuken maar met een verrassende, eigentijdse touch.’

Praktische informatie Rocca della Macìe

Je vindt Rocca delle Macìe in Località Le Macie 50 in Castellina in Chianti (provincie Siena). Voor meer informatie en reserveringen neem je contact op via 0039-0577732236 of via enoteca@roccadellemacie.com.

Passo dopo Passo Osteria ligt in Località Fizzano, eveneens in Castellina in Chianti. Reserveren kan via 0039-0577737223 of via info@passodopopassoosteria.com.

Altroché Wine Bar ligt aan de Via IV Novembre 37 in Castellina in Chianti. Reserveren kan via 0039-0577732299 of via altroche@roccadellemacie.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wijn proeven bij Rocca delle Macìe en Altroché Wine Bar in Castellina in Chianti graag meeloten voor deze prijs; Nooit veel geluk in feite doe ik regelmatig mee aan wedstrijden maar tot op heen heb ik bijna op het request. Snap niet he dit kimt. Maar geef de moed niet op.

  2. Tja, als je zomaar een reactie plaatst onder een artikel waar geen enkele prijsvraag aan is verbonden, dan kun je ook niets winnen natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *