Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 Toscaanse wereldrecords

Toscane mag zich beroepen op talloze schitterende wereldwonderen, maar de Italiaanse regio heeft ook een aantal bijzondere wereldrecords in handen. Lara Musa van het Tuscany Social Media Team maakte voor Around Tuscany een infographic met deze 10 wereldrecords.

10-wereld-records-Toscane-2<klik op het plaatje voor de volledige infographic> 

We lichten de 10 wereldrecords voor Toscane uiteraard ook in detail uit:

1 Werelderfgoed van Unesco
In heel Italië vinden we maar liefst 49 plekken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. Toscane is qua regio het best vertegenwoordigd, met de historische centra van Florence, San Gimignano, Siena en Pienza, het Piazza dei Miracoli in Pisa (met de Scheve Toren), de Val d’Orcia en sinds vorig jaar ook de Medici-villa’s en bijbehorende tuinen.

Toscane-Val-Orcia

2 Kolossale koepel
De koepel van de Duomo in Florence is een architectonisch wonder, bedacht en uitgevoerd door Filippo Brunelleschi. In zijn tijd was het de grootste koepel ter wereld, en met zijn 54 meter spanwijdte (gemeten aan de buitenzijde) is het nog altijd de grootste gemetselde koepel op onze aardbol.

3 Tweeduizend meter tafel voor de muren van Lucca
De stadsmuren van Lucca staan dan wel niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco, ze zijn zeker een bezoek waard. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen en hebt een uniek uitzicht over de daken, kerken en het groen van Lucca. Ter ere van het 500-jarig bestaan van de muren werd er op 27 juni 2014 een 2000 meter lange tafel geplaatst, waar circa 2000 mensen genoten van lekker eten en toostten op de jarige muren.

Medieval fortress wall in the Italian town of Lucca

4 Lange brug over de Lima
Het klinkt heel exotisch, maar de Lima stroomt toch gewoon in Toscane. De Ponte Sospeso, een brug die de rivier overspant, is maar liefst 220 meter lang – en daarmee is het een van de langste voetgangersbruggen ter wereld. Het hoogste punt is circa 40 meter, dus het is geen brug voor mensen met hoogtevrees…

Ponte-Sospeso-Toscanefoto: In-Italia.com

5 De grootste knuffel
2014 was een jaar om records te breken, want in mei van dat jaar veroverde Florence een plekje in het Guinness Book of Records met de grootste knuffel ter wereld. Aan de voet van het Palazzo Vecchio stonden 1186 mensen met de armen om elkaar heen of hand in hand.

liefde-Florence-Toscane

6 De langste pizza ter wereld
We zouden de recordhouders zuidelijker verwachten, in Vico Equense, waar men de pizza per meter uit heeft gevonden, maar de langste pizza werd toch echt gebakken in Toscane. In Cinquale om precies te zijn, in de provincie Massa-Carrara. De pizza was 1172 meter lang. Hoeveel mensen er nodig waren om hem helemaal op te eten, vermeldt het record helaas niet.

pizzarecord-Toscanefoto: Il Tirreno

7 Meters porchetta
Niet alleen pizza wordt in meters verslonden, ook van porchetta heeft men in Toscane niet snel genoeg. Recordhouder is Monte San Savino, met een porchetta van ruim 44 meter lang. Er waren 65 varkens voor nodig, 130 kilo zout, peper en andere kruiden, 950 meter touw, 3 ton hout (om het vlees goed te kunnen roosteren) en vier porchetta-meesters. Plus heel veel hongerige toeschouwers natuurlijk, om van elke hap te genieten!

porchetta

8 Langste volleybalgame
Al dat eten moet natuurlijk ook verwerkt worden, dus in dat opzicht is het misschien niet gek dat Toscane ook het record voor de langstdurende volleybalwedstrijd op zijn naam heeft geschreven. De wedstrijd vond plaats in Empoli en duurde maar liefst 86 uur, 17 minuten en 53 seconden. Pas toen was het game over voor een van beide teams…

9 Het kleinste historisch theater
Het gaat bij de tien Toscaanse wereldrecords gelukkig niet alleen maar om groot, groter, grootst. In Vetriano (in de buurt van Lucca) staat het allerkleinste historische theater ter wereld. Het meet slechts 70 vierkante meter! Lange tijd was het theater er slecht aan toe, maar sinds het in handen is van de FAI (een organisatie voor het behoud van cultureel erfgoed), wordt het in volle glorie hersteld.

Theater-Vetriano

10 De eerste zonder doodstraf
Een record van een heel andere orde: de groothertog van Toscane besloot op 30 november 1786 dat de doodstraf moest worden afgeschaft. Hiermee was hij het eerste regeringshoofd ter wereld dat de doodstraf verbood.

met dank aan
around-Tuscany

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *