Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizza a metro – pizza per meter in Vico Equense

Ben je dol op pizza? Dan mag je de bijzondere pizza-beleving bij Pizza a metro in Vico Equense niet missen! In dit kleine plaatsje tussen Napels en Sorrento bakt men namelijk meterslange pizza’s!

Het was de droom van Luigi dell’Amura, een pizza van een meter lang bakken. In 1960 werd die droom werkelijkheid en schoof hij de eerste meter pizza in de oven bij Ristorante Pizza a metro. Sinds die tijd zijn er hier ontelbaar veel pizzameters gemaakt en is deze bijzondere pizzeria een begrip in Italië en ver daarbuiten.

Van pizza a tavola naar pizza a metro
De geschiedenis gaat terug tot 1930, toen Luigi dell’Amura, door iedereen Gigino genoemd, in zijn panificio, bakkerij, aan de Via Roma 41, ook pizza a tavola ging serveren. Klanten konden vanaf dat moment aan een tafeltje pizza eten, binnen of in de tuin.

Dertig jaar lang floreerde dit concept. Tijdens het kneden van het deeg dacht Gigino ondertussen na hoe hij zijn gasten op een snellere manier kon voorzien van pizza, zonder in te boeten op de kwaliteit ervan. Zijn oplossing was even simpel als uniek: in plaats van ronde zou hij voortaan rechthoekige pizza’s maken.

Dat vergde wel enige voorbereiding – en heel veel proeven. In 1959 registreerde Gigino de pizza a metro, pizza per meter, officieel als merk. Een jaar later, in 1960, opende hij een eigen restaurant, Pizza a metro, met op het menu alleen pizza per meter.

Al snel liep het storm. Vanwege het overweldigende succes moest Gigino op zoek naar een grotere locatie. De pizzeria verhuisde naar de Via Nicotera 15, waar je tot op de dag van vandaag kunt aanschuiven voor een meter pizza (maar ook voor heerlijke pasta’s, gnocchi en vleesgerechten).

Van vader op zoon
Het is alleen niet meer Gigino die de pizza’s bakt, maar zijn zoon, Mario. Mario hielp al mee in de pizzeria toen hij nog maar tien jaar oud was. De liefde voor het vak van pizzaiolo, pizzabakker, kreeg hij met de paplepel ingegoten.

Mario vertelt dat niet alleen de pizza per meter bijzonder is, maar ook de plek waar Pizza a metro is gevestigd. Tijdens een van de verbouwingen bleek namelijk dat er onder de pizzeria ooit een Etruskische begraafplaats lag. Tweeduizend jaar oude gebruiksvoorwerpen, zoals potten en kruiken, werden overgebracht naar de Azienda Cura Soggiorno Turismo en worden tegenwoordig tentoongesteld in het lokale Palazzo Municipale.

In het restaurant zelf hangen oude foto’s van Gigino, de oude pizzeria en ook van beroemde gasten die regelmatig bij Pizza a metro kwamen eten, zoals de gemelle Kessler, een zingende tweeling. Mario laat trots de foto zien waar hij samen met zijn broer en de Kessler-tweeling op staat.

Universiteit van de Pizza
Pizza a metro – L’Università della Pizza, zo luidt de officiële naam van het restaurant. Want, zo vond Gigino, pizza is een kunstvorm. Bij Pizza a metro wordt het bakken van een pizza dan ook nog altijd als kunst gezien en staat alles in het teken van het bereiden van de allerbeste pizza’s. Niet alleen wordt er gewerkt met goede kwaliteitsproducten en verse, lokale ingrediënten, ook worden er nieuwe pizza’s bedacht die nét even anders zijn dan de klassiekers.

Mario verzekert me dat ik echt de pizza arancia, met sinaasappel, en pizza limone, met citroen en dille, moet nemen. Elk van deze pizza’s is een pizza bianca, zonder tomatensaus, maar met mozzarella.

Voor ik er iets tegenin kan brengen, komt er een pizzabakker met een karretje aan rijden, met mijn pizza erop, een halve meter voor mij alleen. De smaak van beide pizza’s is fantastisch. Dat de pizza bereid is met ingrediënten van uitmuntende kwaliteit proef je in elke hap terug. Mario wil weten welk deel het beste smaakt, die met arancia of met limone, maar de een doet niet onder voor de ander.

Vliegende pizza’s
Naast pizza’s van een meter kun je ook pizza’s van anderhalve of zelfs twee meter bestellen – als je flinke trek hebt of met een grote groep bent.

De snelheid waarmee de pizza’s aan tafel worden gebracht, ligt ongelooflijk hoog. De meters pizza worden zo vanuit de oven op een lange plank gelegd en met een flinke noodgang op een karretje naar de tafels gereden. Daar snijdt de pizzabakker de pizza alvast voor je in stukken. Je komt ogen tekort, met al die pizzabakkers die met meters pizza op karretjes voorbij vliegen!

In het pizzaparadijs
Mario neemt me mee naar de keuken, waar de ene meter pizza na de andere de oven in wordt geschoven. De pizzabakkers zijn uiterst behendig met de lange planken en weten precies hoe ze de pizza’s van de lange plank in de oven moeten schuiven.

Het is echt even anders dan een kleine ronde pizza bakken, maar de pizzabakkers weten als geen ander hoe ze de meters pizzadeeg mooi goudbruin en gaar moeten bakken.

Genieten van meters pizza in Villa Ketty
Als Mario niet in zijn restaurant is, dan is hij te vinden bij Villa Ketty, een prachtig vakantieparadijs in Vico Equense, waar gastvrijheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Als gast van Villa Ketty kun je ook genieten van de bakkunst van de pizzabakkers van Pizza a metro. Zeker in de zomermaanden zijn ze regelmatig bij Villa Ketty te vinden om pizza’s te bakken in de pizzaoven op het terras.

Pizzabakker Adriano geeft graag een demonstratie, van het maken van het deeg tot het bakken van de pizza. Uiteraard gaan ze ook hier op een lange plank en per meter de oven in!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dank voor artikel. Leuke toeval wil dat wij op 15 september naar Villa Ketty trekken ! Op deze manier hebben we onverwacht nog wat informatie over zowel de Pizza a Metro, als onze verblijfplaats.

  2. Heerlijk vooruitzicht Joost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *