Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La dolce città – snoepen van de lekkerste soorten koekjes in Siena

Siena is niet alleen de stad van de Palio, maar ook van de lekkerste koekjes! Als je door de middeleeuwse straatjes loopt, ruik je de zoete geur van versgebakken koekjes of de kruidige tonen van panforte die net uit de oven wordt gehaald. Ideaal voor bij een kopje koffie, en als je lang genoeg in Siena blijft kun je elke ochtend andere koekjes uitproberen.

panforte

Cantuccini – knapperige amandelkoekjes

Het bekendst zijn waarschijnlijk de cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen ook meel, suiker, amaretto en enkele specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade aan het deeg toegevoegd.

De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse provincie Prato (ten noorden van Siena), en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als toetje, samen met een glaasje Vin Santo.

cantuccini

Amaretti – zachte amandelkoekjes

Ook de zachte, ronde amandelkoekjes, amaretti genaamd, worden vaak geserveerd als toetje, vergezeld van een glaasje likeur of een zoete dessertwijn. Amaretti houden het midden tussen kleine makarons en bitterkoekjes, maar zijn veel zachter van structuur.

amaretti-De-Zilveren-Lepel-Dolcifoto: De Zilveren Lepel Dolci

Ricciarelli – amandelvormige koekjes

Weer een andere soort amandelkoekjes zijn de ricciarelli, die qua vorm lijken op de amandelvormige ogen van de Maria’s die worden afgebeeld op de prachtige schilderijen van de meesters van de Sienese school. De koekjes worden gemaakt van amandelen, suiker en eiwit en worden na het bakken royaal bestrooid met poedersuiker.

ricciarelli

Het verhaal gaat dat de Sienees Ricciardetto della Gherardesca, deze koekjes heeft geïntroduceerd toen hij na een lange reis terugkeerde van de kruistochten tegen de Turken. Op zijn kasteel bij Volterra zou de kok nachtenlang bezig zijn geweest om te weten te komen hoe deze koekjes nu precies gemaakt werden. Gelukkig wist hij het recept te achterhalen en kunnen we dankzij Ricciardetto en zijn kok ook nu nog genieten van de ricciarelli.

Cavallucci – weer andere amandelkoekjes

Als je dacht dat we nu de variatie aan amandelkoekjes hebben gehad, dan heb je het mis. De Sienezen kunnen op ontelbaar veel manieren variëren met suiker, amandelmeel, eieren en her en der wat extra toevoegingen. Zo worden aan het amandeldeeg noten, kruiden, honing en soms gekonfijte vruchtjes toegevoegd om de traditionele cavallucci te bakken.

Deze cavallucci hebben een lange geschiedenis; ze werden volgens de Sienezen al gebakken ten tijde van de heerschappij van Lorenzo il Magnifico (vijftiende eeuw). Ze heetten toen alleen nog biriquocoli.

De naam cavallucci kregen de koekjes in de loop der tijd omdat ze vooral werden gebakken in de osteria’s op het platteland, waar de postkoetsen en reizigers te paard even stopten voor een drankje en een versnapering. Letterlijk betekent cavallucci namelijk ‘kleine paardjes’. Hoewel de cavallucci heerlijk zijn bij een kopje koffie, vormen ook deze koekjes een perfecte combinatie met een zoete dessertwijn.

Al deze koekjes koop je bij de beste bakkers van de stad:

Consorzio Agrario Siena, Via Pianigiani 9, Siena
Antica Drogheria Manganelli, Via di Città 71-73, Siena
Pasticceria Sinatti, Via della Sapienza 38, Siena
Pasticceria Nannini, o.a. Via Banchi di Sopra 22-24
Forno delle Campane, Via Salicotto 23, Siena
La Terra di Siena, Via Giovanni Dupré 32, Siena
Pasticceria Bini, Via Stalloreggi 91-93, Siena
Pasticceria Peccati di Gola, Via Piccolomini 41, Siena
Panificio Il Magnifico, Via dei Pellegrini 27, Siena
Panificio San Girolamo, Via di San Girolamo 11, Siena

Pasticceria Nannini is de oudste bakkerij van Siena, met verschillende vestigingen door de hele stad. De etalages zijn altijd prachtig versierd, in juli en augustus uiteraard met vaandels in de kleuren van de verschillende contrada. Dan smaken de cavallucci, de ‘kleine paardjes’, extra lekker!

Ontdek nog meer lekkers en moois in de straten van Siena!

Met onze City Walk heeft Siena geen geheimen meer voor je! We nemen je mee naar de mooiste (en lekkerste) plekken in dit schitterende Toscaanse stadje!

Download de City Walk Siena

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dit hoofdstuk wordt zeker bewaard en bij de vakantiespullen ingepakt.
    Dan kunnen we tenminste geen “pasticceria” meer mislopen!

  2. Anne van Wijk

    Dit jaar niet richting Italië; ik zal daarom heel blij zijn met de koekjesrecepten voor een vleugje Italië in mijn keuken en een lekkernijtje voor bij de koffie. Mijn baksel zal ik zeker ter keuring voorzetten aan mijn collega uit Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *