Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op pad met commissario Montalbano

De Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri heeft met commissario Montalbano een van de meest populaire eilandbewoners ooit gecreëerd. De sympathieke politiecommissaris heeft duidelijke sporen op Sicilië achtergelaten, die je tijdens een reis in het zuidoosten van het eiland kunt bezoeken.

MONTALBANO (3)

Voor de opnames van de televisieseries koos regisseur Alberto Sironi namelijk voor de provincie Ragusa als ‘thuis’ van Montalbano. Chiara, Sicilië-kenner bij uitstek, nam Saskia en Merle mee naar alle plekken die een belangrijke rol spelen in de Montalbano-serie, waarvan we er in deze blog drie met jullie delen: Punta Secca, Sampieri en het Castello di Donnafugata.

Punta-Secca-casa-Montalbano

Punta Secca
In Punta Secca vind je La Casa di Montalbano, een bed & breakfast die in de televisieserie dienst doet als het huis van Montalbano. Op het balkon van deze B&B staat acteur Luca Zingaretti, die de rol van Montalbano speelt, regelmatig over zee uit te kijken, nippend van zijn espresso. Ook het Piazza Montalbano, waar het verblijf aan ligt, is een mooi gebaar naar Montalbano’s geestelijk vader.

De plek is prachtig – niet onbelangrijk voor de beelden op televisie, al moest Camilleri wel even slikken. ‘Do you think that my commissario would live in a two-story house, so beautiful? He likes a little house with three rooms in a row. But the beach is fine with me, and even the balcony. Come to think of it, the whole thing is unbelievable: there is a literary Vigata here, in Porto Empedocle, and a fictional Vigata used a set for the films there in Ragusa,’ zo liet hij de pers weten.

Punta-Secca (10)

Een 34 meter hoge vuurtoren wijst je de weg naar de haven van Puntasecca, met de Madonna di Portosalvo als beschermheilige. Op het Piazza Faro, aan de voet van de vuurtoren, geniet je op het terras van Scjabica van vers gevangen vis. Wij genoten er van spaghetti alle vongole (met venusschelpjes), spaghetti ai ricci (met zee-egels) en prachtig rode garnalen.

Sjabica-Punta-Secca-Sicilie

Liever aan zee eten? Schuif dan aan bij Enzo a Mare (alleen ’s zomers geopend). Of haal een aantal arancini (gefrituurde risottoballetjes) bij Gli Arancini di Montalbano voor op het strand.

Punta-Secca (1) Punta-Secca (11)

Sampieri
Ook het strand van Sampieri is een locatie uit Camilleri’s verhalen. In La forma dell’acqua vinden Saro en Pino, twee straatvegers, bij la fornace, de steenfabriek, het lichaam van ingenieur Luparello.

Sampieri (14)

Fornace Penna, die in het verhaal Mànnara wordt genoemd, is in het verhaal een oude tonijnvisserij, maar in werkelijkheid maakte men hier bakstenen. De fabriek werd in 1912 ingewijd. Slechts twaalf jaar later, op 26 januari 1924, brak er een hevige brand uit, die de fabriek grotendeels in de as legde. Nooit werd de bakstenenfabriek weer opgebouwd. Wat rest, is een skelet en een hoge schoorsteen, die recent nog een stukje instortte.

Sampieri (18) Sampieri (1)Sampieri (19)

Castello di Donnafugata
Het Castello di Donnafugata biedt een bijzondere aanblik. Het heeft enerzijds wel wat weg van een middeleeuws kasteel, maar het zou ook zomaar een Venetiaans palazzo of een Moorse villa kunnen zijn. Het kasteel is in de negentiende eeuw gerestaureerd en verfraaid door baron Corrado Arezzo de Spuches.

Donnafugata (31)

De naam Donnafugata heeft – ondanks de vele legendes en verhalen – niets van doen met Bianca di Navarra, die door graaf Bernardo Cabrer in het kasteel gevangen zou worden gehouden en er ondanks strenge bewaking in slaagde te vluchten. Het zou een verbastering zijn van het Arabische Ain-jafat, dat ‘bron der gezondheid’ betekent.

In de verhalen van Montalbano dient het kasteel als het geblindeerde en goed beveiligde huis van Don Balduccio Sinagra, een maffiakopstuk waar Montalbano regelmatig op bezoek gaat.

Ook als je geen politiecommissaris bent, kun je het kasteel bezoeken. Er zijn maar liefst 122 kamers en zalen die je kunt bewonderen, met schitterende versieringen. Vooral de zaal waarbij op alle muren de honderden stemmi, wapenschilden, van alle adellijke Siciliaanse families zijn afgebeeld, is indrukwekkend.

Donnafugata (16)Donnafugata (61) Donnafugata (62) Donnafugata (86)

Sla ook de acht hectare tellende tuin niet over, met enorme lavendelstruiken, grotten, tempels, bijzondere bomen en planten en een heus labyrint. Hoewel je er nu rustig doorheen kunt dwalen, is het in La gita a Tindari de plek waar twee lijken worden gevonden…

Donnafugata (28) Donnafugata (39) Donnafugata (41) Donnafugata (45)

Benieuwd waar Montalbano nog meer verzeild is geraakt? Nog veel meer plekken uit de serie vind je in de Ciao tutti Special Sicilië, spektakel aan de oostkust – met naast de plekken van Montalbano ruim 400 pagina’s met tips, verhalen en foto’s over andere plekken in het schitterende oosten van Sicilië.

Donnafugata (26)

Zuleima – je persoonlijke gids in Ragusa en omgeving
Zoals we al schreven, werden we mee op pad genomen door onze persoonlijke gids Chiara. Chiara is de eigenaresse van Zuleima, een kleine organisatie die je helpt om je reis in het zuidoosten van Sicilië het beste te beleven. Bijvoorbeeld bij het zoeken van een geschikte accommodatie, maar Chiara leidt je ook graag rond op haar eiland. Ze organiseert wandelingen door bekende en onbekendere natuurgebieden, geeft rondleidingen in onder meer Ragusa en Scicli, organiseert kookworkshops en proeverijen. Zo laat ze je écht kennismaken met de schoonheid en gastvrijheid van Sicilië en zorgt ze voor een onvergetelijke vakantie.

Wil je ook met Chiara op pad? Op Zuleima.org vind je meer informatie over alle mogelijkheden. Je kunt ook direct contact opnemen met Chiara via 0039-3387862198 of via info@zuleima.org.

Donnafugata (51)foto’s: Merle van de Reep

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *