Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Welke pas / kortingskaart is handig voor je stedentrip Rome?

Er zijn verschillende Rome-passen te koop, waarmee je niet alleen korting krijgt op de grote bezienswaardigheden maar ook niet of nauwelijks in de rij hoeft te staan. We zetten alle passen voor je op een rijtje, zodat je voorafgaand aan je bezoek aan Rome kunt checken welke pas je het beste kunt kopen.

Roma Pass
De Roma Pass is het populairst onder de Rome-passen. Je krijgt hiermee toegang tot een of twee grote bezienswaardigheden (inclusief skip the line). Inbegrepen bij de Roma Pass zijn onder andere het Colosseum, Galleria Borghese en de Capitolijnse Musea. Als je nog andere musea bezoekt, krijg je 10 tot 20% korting op elk toegangskaartje.

Let wel: voor het Colosseum moet je ook met een Roma Pass online een dag en tijd reserveren (dat kost twee euro extra per persoon).

Je kunt met de Roma Pass ook ongelimiteerd gebruikmaken van de bus, metro en tram in Rome. Handig: bij de aanschaf van de pas krijg je een plattegrond van Rome, met alle deelnemende bezienswaardigheden en een metrokaart.

Niet inbegrepen zijn de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea (inclusief de Sixtijnse Kapel), de Leonardo Express en de shuttlebus van en naar het vliegveld en de hop on hop off-bus.

De Roma Pass kost € 28,- voor 48 uur of € 38,50 voor drie dagen. Bestellen kan via deze link.

Omnia Card
De Omnia Card biedt dezelfde mogelijkheden als de Roma Pass, maar is inclusief de Vaticaanse Musea (met de Sixtijnse Kapel) en de Sint-Pietersbasiliek, beide met skip the line. Naast het openbaar vervoer kun je met deze pas ook op een speciale hop on hop off-bus stappen. De Omnia Card kost € 55,- voor 24 uur en € 113,- voor drie dagen. Bestellen kan via deze link.

Let wel: voor het Colosseum moet je ook met een Omnia Card online een dag en tijd reserveren (dat kost twee euro extra per persoon).

Rome City Pass
De Rome City Pass is een perfecte optie als je alle hoogtepunten van Rome wil zien zonder alle tickets los te boeken. Het grote voordeel van deze kaart is dat je de kaart via je mobiele telefoon koopt en ook via je mobiel kunt laten scannen om toegang te krijgen. Zo kun je alles online voorafgaand aan je reis regelen en boeken, zonder dat je ter plekke nog iets op moet halen.

Met de Rome City Pass heb je toegang tot het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn en de Sint-Pietersbasiliek. Let wel: voor het Colosseum moet je ook met een Rome City Pass online een dag en tijd reserveren (dat kost twee euro extra per persoon).

Op tickets voor een aantal andere bezienswaardigheden, musea, fietstours en excursies krijg je 20% korting. Ook kun je met de kaart gebruikmaken van één transfer vanaf het vliegveld en een dagje op de hop on hop off-bus stappen. Openbaar vervoer is niet inbegrepen.

De Rome City Pass kost € 67,50 (zonder Vaticaanse Musea) of € 96,- (met Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel). Bestellen kan via deze link. Je hoeft deze kaart niet binnen een bepaald aantal dagen te besteden.

Best of Rome Pass
De naam van deze pas zegt het al, met de Best of Rome Pass heb je toegang tot het beste van Rome: het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn, de Vaticaanse Musea (inclusief de Sixtijnse Kapel) en de Sint-Pietersbasiliek. Openbaar vervoer, korting op andere musea, hop on hop off-bus of vervoer naar de luchthaven zijn niet inbegrepen.

Let wel: voor het Colosseum moet je ook met een Best of Rome Pass online een dag en tijd reserveren (dat kost twee euro extra per persoon).

De kaart is vrij duur in vergelijking met het kopen van losse kaartjes voor bovengenoemde bezienswaardigheden, maar is aantrekkelijk als je vooraf een pas wilt kopen waarmee je niet in de lange wachtrij bij de kassa wil staan.

De Best of Rome Pass kost € 75,- en is niet gebonden aan een bepaald aantal dagen. Bestellen kan via deze link.

Colosseum, Forum Romanum & Palatijn
Voor € 16,- koop je een kaartje voor het Colosseum en heb je ook toegang tot de Palatijn en het Forum Romanum. Je hebt twee dagen om de kaart te besteden, met één keer toegang tot het Colosseum en één keer toegang tot de Palatijn en het Forum Romanum.

Wil je niet in de rij staan voor een ticket, dan kun je vooraf online kaartjes reserveren, voor een bezoek op een specifieke dag en tijd. Er zijn verschillende opties:

*ticket voor Colosseum (met audiogids), Palatijn en Forum Romanum – bestellen kan via deze link

*skip the line-ticket voor Colosseum (plus arenavloer), Palatijn en Forum Romanum – bestellen kan via deze link

*last minute tickets voor Colosseum, Palatijn en Forum Romanum – bestellen kan via deze link

Superticket voor het Forum Romanum & de Palatijn
Wil je tijdens je stedentrip Rome het Colosseum bezoeken én de mooiste plekken van het Forum Romanum en de Palatijn ontdekken? Daarvoor is er nu een nieuw S.U.P.E.R.-ticket à € 18 (of € 13,50 voor inwoners van de EU tussen de 18 en 25 jaar). Met dit ticket heb je toegang tot het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn, met zeven zeer bijzondere plekken op het Forum Romanum en de Palatijn.

S.U.P.E.R. staat voor Seven Unique Places to Experience in Rome, zeven unieke plekken die een bezoek waard zijn: de Criptoportico Neroniano, het Museo Palatino, Casa di Augusto, Casa di Livia, de Aula Isiaca (met de Loggia Mattei), de Tempio di Romolo en de Santa Maria Antiqua (met het Oratorio dei Quaranta Martiri en de Rampa di Domiziano).

In deze blog vertellen we je alles over dit ticket en de bijzondere bezienswaardigheden die je met het ticket kan bewonderen.

Passen voor het openbaar vervoer in Rome

Als we in Rome zijn, leggen we meestal heel wat kilometers te voet af, omdat de wandeling van de ene naar de andere bezienswaardigheid alleen al de moeite waard is.

Maar Rome is groot en zeker als je met kinderen reist (kinderen tot tien jaar reizen gratis) of buiten het centrum verblijft, is het fijn om af en toe gewoon de bus, tram of metro te nemen. Er zijn verschillende kaartjes/passen te koop.

Een BIT-ticket kost € 1,50 en is geldig voor één enkele reis, 100 minuten vanaf het moment dat je hebt afgestempeld. Als je meer dan vier keer op een dag met het openbaar vervoer reist, kun je een Roma24 pass kopen voor € 7,- (die zoals de naam al aangeeft 24 uur geldig is).

Wil je 48 uur ongelimiteerd kunnen reizen dan heb je voor € 12,50 een Roma48 pas. Een Roma72 pas, waarmee je drie dagen kunt reizen, kost € 18,-. Voor € 24,- koop je een CIS-pas, waarmee je zeven dagen kunt reizen.

Je koopt een kaartje of pas op alle plekken waar je bus- en metrokaartjes koopt, zoals bij de krantenkiosk, bij tabacchi of bij de metrostations (daar staan ook automaten). De Roma24 , Roma48, Roma72 en de CIS-pas kun je ook online kopen.

Combikaarten voor Romeinse musea
en archeologische sites

De volgende passen zijn interessant wanneer je Rome al vaker hebt bezocht of als je een liefhebber bent van Romeinse kunst en archeologie.

Combiticket vier musea van het Museo Nazionale Romano
Een combiticket van het Museo Nazionale Romano geeft toegang tot de vier minder bekende maar interessante musea die samen het Museo Nazionale Romano vormen:

*Palazzo Altemps, waar je naast schitterende renaissance kunstwerken ook een van de mooiste collecties met Romeinse en Griekse beelden ter wereld kunt bewonderen
*Palazzo Massimo, met kamers en fresco’s uit de tijd van Augustus en Romeinse mozaïeken
*Thermen van Diocletianus, het grootste thermencomplex uit het antieke Rome uit de tweede eeuw na Christus
*Crypta Balbi, met de overblijfselen van een theater en een tempel

Voor € 10,- heb je toegang tot een van deze musea, voor € 12,- kun je ze alle vier bezoeken (binnen drie dagen). Het grote voordeel is dat deze musea nooit druk zijn. Je koopt deze pas bij de kassa van een van de vier aangesloten musea.

Archeologia Card
Als je je een week lang wil onderdompelen in archeologische opgravingen en musea, kun je het beste een Archeologia Card kopen. De kaart kost € 25,- en is zeven dagen geldig.

Je hebt toegang tot het Colosseum, het Forum Romanum, de Palatijn, de vier musea van het Museo Nazionale Romano (zie het stukje hierboven), de Thermen van Caracalla en de twee belangrijkste archeologische sites aan de Via Appia Antica (Villa dei Quintilli en het Mausoleum van Cecilia Metella). Je koopt de kaart bij het Colosseum, de Thermen van Caracalla of de musea van het Museo Nazionale Romano.

Let wel: voor het Colosseum moet je ook met een Archeologia Card online een dag en tijd reserveren (dat kost twee euro extra per persoon).

Appia Antica Card
Net buiten het centrum vind je de beroemde Via Appia Antica, een van de grote uitvalswegen, die van Rome naar Brindisi liep. Hier kun je heerlijk en rustig wandelen in het groen, over eeuwenoude stenen.

Voor € 5,- kun je Villa Quintilli en het Mausoleum di Cecilia Metella bezoeken. Voor € 10,- koop je de Appia Antica Card, waarmee je een jaar lang ongelimiteerd toegang hebt tot deze archeologische sites, inclusief de Santa Maria Nova. Deze kaart is te koop bij de genoemde sites.

Let wel: het loont zeker de moeite om vooraf de rekensom te maken wat losse tickets kosten en hoeveel gebruik je wil gaan maken van het openbaar vervoer, zodat je in elk geval niet duurder uit bent met een pas waarvan je niet optimaal gebruik gaat maken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *