Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Fata Morgana: sprookjesachtig ijs in Rome

Tijdens mijn eerste bezoek aan Rome stond ik ademloos onder de bogen van het Colosseum, beklom ik met knikkende knieën de koepel van de Sint-Pieter, wist ik niet waar ik moest kijken om vooral geen standbeeld, palazzo of zuil te missen.

Inmiddels zijn al deze gebouwen uit het verleden goede vrienden geworden. Zo vertrouwd dat je niet meer die drang voelt om naar binnen te schuifelen, achter die duizenden andere bezoekers, maar kan volstaan met een vluchtige blik op het monument. Niet dat ik er dan niet van onder de indruk ben, integendeel. Zeker bij een schitterende zonsopkomst of in het roze avondlicht zijn het stuk voor stuk pareltjes, en voelt Rome weer even als dat spannende sprookje van het allereerste bezoek.

Tegenwoordig struin ik echter net zo veel door de stad. Niet van Colosseum naar Vaticaan of van Ara Pacis naar de Thermen van Caracalla, maar door de wat kleinere, afgelegen straatjes, buiten de grote toeristentrekkers, op zoek naar de lekkerste adresjes voor koffie, ijs, pizza en pasta.

Vandaag een van de adresjes die ik nog niet zo lang geleden ontdekte in de wijk Monti, een buurtje vol met ateliers, creatieve winkeltjes en kleinschalige restaurantjes vlak bij het Colosseum. Daar zit sinds een paar maanden Gelateria Fata Morgana, een ijssalon die uitzonderlijk ijs maakt en werkelijk de meest schitterende gebakjes, taarten en ander lekkers. Een kleine selectie foto’s:

foto’s: Fata Morgana – Rome

Het grote voordeel van niet kunnen kiezen uit al dat lekkers is dat ik nu een goede reden heb om heel regelmatig even bij Fata Morgana langs te gaan om weer een andere smaak te proeven of nog een andere selectie gebakjes uit te kiezen voor tijdens het schrijven. Ik kan dus jullie daardoor helaas nog niet mijn favoriete smaak aanraden – daarvoor moet ik echt nog een aantal keren terug…

Maar alles wat ik tot nu toe proefde was meer dan de moeite waard. In eerste instantie schrokken de vreemde combinaties me een beetje af, maar na een hap venkel/honing/dropijs was ik om. Dat geldt ook voor het ijs met pecorino, kastanje, honing en sinaasappelschil, voor dat met pompoen en gekarameliseerde pompoenpitten, voor dat met gorgonzola en peer… Wat absoluut niet wil zeggen dat de gewone smaken niet bijzonder lekker zijn, maar ja, de Fata Morgana-beleving is op zijn best in deze sprookjesachtige combinaties. Enjoy!!

Je vindt de Monti-vestiging van Gelateria Fata Morgana aan het Piazza degli Zingari 5. Daarnaast is er een Fata Morgana aan de Via Lago di Lesina 9-11, aan de Via Bettolo 7 (in de wijk Prati) en aan het Piazza San Cosimato in Trastevere.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

4 reacties

 1. Annemarie Verhulst

  Hmmmm, Saskia, wat ben ik jaloers op jou.
  Zo door de straten en straatjes van Rome struinen, zalig !
  Ik blijf in ieder geval genieten van jouw dagelijkse mail.
  Groetjes.
  Annemarie.

 2. Zelf ben ik geen dessert eter en zeker geen ijsjes-eter. Maar inderdaad zelfs mij heeft deze gelato al regelmatig verleidt. De Rome bezoekers mogen dit proeverijtje zeker niet overslaan. De foto’s zijn verfrissend op deze warme dag in België.

 3. het water loopt uit mijn mond !!!

 4. Het water loopt mij in de mond….
  Weet Saskia dat er een ijssalon is naast het treinstation Termini, op de weg naar Piazza Maria Maggiore, de weg direct naast het station, er is ook een sportcentrum, onder het station.
  Hier verkopen ze de .. grootste ijsjes, van ijsjes kun je niet meer spreken, een mv. woord is er niet eens..
  Een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *