Ga op pad met onze City Walks!

De kerststal van de straatvegers

We blijven nog even in de hoek van het afval. Want niet alleen Vik Muniz stelt deze maand zijn kunst gemaakt van afval tentoon, ook de netturbini, oftewel de straatvegers van Rome, openen de deuren voor een bijzonder spektakel. In het depot van de AMA, de Romeinse vuilnisdienst, is namelijk een prachtige presepe, kerststal, te bewonderen. Niet gemaakt van vuilnis, maar wel door de vuilophalers en schoonmakers die je de hele dag door in het Romeinse straatbeeld ziet.

Het idee is van netturbino Giuseppe Ianni, die in 1972 samen met zijn collega’s van de wijk Cavalleggeri een enorme kerststal bouwde. Hij deed dit volgens goed Italiaans gebruik, hetgeen wil zeggen dat je er niet alleen een Jozef en Maria met herders en koningen vindt, maar een heel dorp zoals dat rond de geboorte van Jezus in Palestina moet hebben gestaan. Met kooplieden, bakkers, wasvrouwen, rovers en allerlei andere mensen die druk doende zijn met het leven van alledag.

In de loop van bijna dertig jaar is de kerststal steeds verder uitgebreid. Straatveegcollega’s van over de hele wereld dragen letterlijk hun steentje bij. Zo zijn er anno nu meer dan 350 stenen vanuit alle continenten. Letterlijk een kerststal die gebouwd is op broederschap en wereldvrede dus…

De Romeinse straatvegers zijn terecht trots op hun kerststal. Maar ook andere Romeinen dragen de stal een warm hart toe. Zo was de vorige paus, paus Johannes Paulus II, een fervent bezoeker van de presepe. Hij wist precies wat er al jaren stond en wat net nieuw was. Hij kende elk van de honderd huisjes, die allemaal tot in de kleinste details zijn neergezet. Hij kende elk stukje van de in totaal 54 meter weg, van de drie rivieren met zeven bruggen en vier aquaducten, de 650 treden en trappetjes (waarvan er 400 gemaakt zijn met marmer van de colonnades op het Sint Pietersplein) en de waterput.

Als je voor het eerst gaat kijken dit jaar, neem dan even de tijd om net als paus Johannes Paulus II alle details in je op te nemen. En mocht je een van de straatvegers tegen het lijf lopen, zij vertellen je graag waar al die stukjes steen, hout en ander materiaal vandaan komen!

De kerststal van de straatvegers bevindt zich in het depot van de AMA, de Romeinse vuilnisdienst, aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint-Pietersplein). De kerststal is tot 15 december elke dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen kun je alleen ’s ochtends terecht, van 8.00 tot 11.30 uur. Van 15 december tot en met 30 januari is de kerststal nog iets langer te bewonderen; de deuren zijn dan dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. Echt heel mooi! Vorig jaar een stukje op tv erover gezien.
    Ben jij er al eens geweest Saskia? Lijkt me heel bijzonder.

  2. Certo! Ik belandde er op een zomerse dag, toen het depot open was en ik er toevallig langsliep. Maar ook dan waan je je direct in decembersfeer; de uitstraling van de enorme kerststal en de passie van de straatvegers is enorm. Dus ook als je er niet rond de kerst bent, ik zou een poging wagen en vragen of je even mag kijken!

  3. Het was geweldig om te zien. Je kunt er uren naar kijken! Het ligt afgelegen dus je moet goed weten waar het is. Zeer de moeite waard!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *