Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Madre – cocktails, ceviche & churros in een voormalig klooster in de wijk Monti in Rome

Als de beroemde chef Riccardo Di Giacinto (die met Ristorante All’Oro hoge ogen gooide en een Michelinster veroverde) een nieuwe cocktailbar annex restaurant opent om de hoek van je tijdelijke Romeinse thuis, dan ga je natuurlijk snel een kijkje nemen.

madre-monti-rome-1madre-restaurant-monti-rome-2a

Cocktails in een klooster
Onze eerste kennismaking met Madre is een bezoek aan de cocktailbar ter ere van Gillians verjaardag. Van de uitgebreide cocktailkaart kiezen we een Manzanilla Sour, met onder meer wodka en roze peper. De barman maakt er een waar feestje van.

madre-monti-rome-3 madre-monti-rome-4 madre-monti-rome-6 madre-monti-rome-7

Terwijl we van onze cocktails nippen, wijst hij ons op de prachtige oude foto’s die aan de muur hangen. Tal van nonnen, jong en oud, zijn in zwart/wit of sepia vereeuwigd. Op de plek waar nu ontelbaar veel flessen drank staan, bevond zich namelijk eerst een klooster. Vandaar ook de naam Madre, al heeft die – zoals we later ontdekken –  ook nog een andere betekenis.

madre-restaurant-monti-rome-klooster-1 madre-restaurant-monti-rome-klooster-2

Met de nonnen als gezelschap genieten we van onder meer hartige maritozzi (typisch Romeinse broodjes die normaal worden geserveerd met zoete room), bruschette en andere lekkere hapjes.

madre-restaurant-monti-rome-1 madre-restaurant-monti-rome-2

Madres menu
Dat smaakt naar meer, dus we gaan al snel terug voor een lange lunch. De menukaart van Madre bestaat vooral uit pizza’s en uit gerechten met een Spaanse invloed, zoals ceviche en gegrilde vis. Niet gek als je weet dat chef-kok Riccardo vier jaar in Spanje woonde. Hij werkte er met onder anderen Ferran Adrià (het brein achter het Catalaanse driesterrenrestaurant El Bulli).

Riccardo houdt van de Spaanse manier van eten: lekker lang tafelen, met een grote verscheidenheid aan gerechten om te delen. Het menu van Madre is dan ook veel minder formeel dan een Italiaans menu; er mag van alles op de kaart: van pizza tot gegrilde garnalen.

madre-restaurant-monti-rome-3 madre-restaurant-monti-rome-6

Spaans & Italiaans
Wij beginnen met gefrituurde broodsticks van pasta madre (een zeer langzaam gerezen deeg) met twee sausjes op basis van klassieke pastasauzen uit de Romeinse keuken: amatriciana (met guanciale, wangspek en tomaat) en cacio e pepe (met pecorino, schapenkaas, en zwarte peper). Dit is de tweede betekenis van de naam Madre: al het brood en alle pizza’s worden gemaakt met lievito madre, speciale zuurdesem.

madre-restaurant-monti-rome-4

Deze Romeins-Spaanse combinatie wordt gevolgd door ceviche, gemaakt met onder meer witvis, limoen, koriander en peperoncino, met erbij stukjes focaccia met aioli (alweer een mooi Italiaans-Spaanse samenwerking).

madre-restaurant-monti-rome-5

Zomerse pizza & gegrilde garnalen
De sterrenstatus is echter voor de pizza met stracciatella (zachte kaas), ansjovis en citroen. Een combinatie die je doet wegdromen naar lange lunches op het strand, met je voeten in het zand en je lippen lekker zout van de zeewind.

madre-restaurant-monti-rome-7

Het culinaire feest is nog niet voorbij, want we proeven ook van de sal y parilla: verse garnalen die we ter plekke nog even moeten grillen en verschillende soorten vlees die al twaalf uur op lage temperatuur in de oven zijn voorgegaard.

madre-restaurant-monti-rome-9 madre-restaurant-monti-rome-9a madre-restaurant-monti-rome-10 madre-restaurant-monti-rome-10a

Dolci deliziosi
Dolci-opperhoofd Antonella Mascolo verrast ons vervolgens met warme churros, voorzien van een perfecte laag suiker en een chocoladecrème om de goudgeel gefrituurde lekkernijen in te dopen. Origineel is de terramisù: tiramisù geserveerd als een potje aarde (terra), met onder meer een kleine wortel en een lepeltje in de vorm van een spade. Het is een gek idee, maar dit potje aarde smaakt zo hemels dat we er bijna nog één bestellen…

madre-restaurant-monti-rome-14 madre-restaurant-monti-rome-16 madre-restaurant-monti-rome-18

Ook proeven van Madres menu? Je vindt Madre aan het Largo Angelicum 1A, in de wijk Monti, niet ver van Piazza Venezia en het Colosseum.

madre-monti-rome-2

Als Alice in Wonderland
Wij nemen met een laatste blik op de kerk Santi Domenico e Sisto, die prachtig blank afsteekt tegen de Romeinse hemel, afscheid van dit Spaanse stukje stad. Wie wil, kan echter blijven voor cocktails en/of diner – en je kunt zelfs blijven slapen in het voormalige klooster. Hier vind je namelijk ook het Roma Luxus Hotel, met prachtig vormgegeven gangen en kamers, geïnspireerd op Alices avonturen in Wonderland.

roma-luxus-hotel-rome-6roma-luxus-hotel-rome-4roma-luxus-hotel-rome-1 roma-luxus-hotel-rome-5roma-luxus-hotel-rome-3

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *